276 кг. развалени храни или без правилната етикетировка са бракували експертите от Областните дирекции по безопасност на храните – Варна, Бургас и Добрич при извършените проверки в обекти от търговската мрежа и общественото хранене и хотели, предлагащи „all inclusive“. При проверка на ресторант в комплекс „Златни пясъци“ е открито 18 кг. конско месо без необходимата здравна и идентификационна маркировка. Месото е бракувано и ще бъде унищожено.
Най-честите нарушения са свързани със съвместно съхранение на различни групи храни, некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, не представяне на необходимите документи при поискване, липса на контролни термометри в хладилните витрини, неправилна етикетировка, реализация на храни с изтекъл срок на годност, пропуски при заверката на личните здравни книжки, липса на работно облекло на персонала в обекта, лоша текуща хигиена.
Засилените проверки на инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните по морските курорти продължават до края на летния сезон.