14.3 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Чужди и наши политици вземат участие в Деня на Поморие

 Политици и държавници от страната и съседни държави ще посрещне днес кметът на община Поморие инж. Петър Златанов. От Неанхиало, Гърция парзника на града- 6 май ще пристигне делегация водена от кмета на града Илия Карапатакис. Турският град Енидже ще уважи Деня на Поморие с 5-членна делегация. Именно от там са дошли преди десетилетия много от предците на днешните поморийци. За участие в тържествата са потвърдили присъствие областният управител Константин Гребенаров, депутати, кметове от съставните селища на общината, както и от съседни градове. За тазгодишните тържества ръководството на общината е подготвило богата и разнообразна културна програма, в която са включени шоу-спектакли, хорови  изпълнения, задоволяващи най-различни вкусове, изложби, съчетани с концертни изяви.  „Памет за Дечко Стоев“ и „Празничен букет за моя град“ приобщават към празника малки и големи. Концертът на хор „Благовестие“, изнесен в манастира „Св.Георги“ напомня на поморийци защо именно Гергьовден е техния ден.

Историческия музей в града открива две нови ескпозиции, които се очаква да предизвикат интерес както от страна на гостите така и на местните жители. Едната е временна, с продължителност от 2 месеца и е наречена „Часовникът като метафора за стойността на времето в поморийския бит“. Тя стана факт благодарение и с участието на жителите на града, които дариха свои семейни реликви кътани в скриновете от десетилетия. Най-старият експонат е от началото на 30-те години на миналия век. Могат да бъдат видяни джобни, ръчни, стенни часовници, някои от тях истински произведения на изкуството.

Другата изложба, която беше открита в навечерието на празника на Поморие показва най-ценните находки открити при двугодишните разкопки в местността Палеокастро, където се е намирало древното Анхиало. Свидетелствата за древността на морския град са от IV – III в. Пр. Хр. До 30-те години на XVII век. Там може да бъде видяна и мраморна облицовка за басейн от преди 5-6 века, която доказва че в древния град лечебните свойства на водата и калта от лиманното езеро са били добре познати и ползвани.

Старта на тържествата беше даден още на 29 април, непосредствено след подписаното мирното споразумение между трите черноморски общини Поморие, Несебър и Созопол. Основна роля както в зараждането на конфликта така и в неговото потушаване от столетия играе именно древното Анхиало. Точно в деня на поредното ратифициране на договора за добросъседство, кметът на Поморие инж. Петър Златанов  даде старт на . pomoriesvgeorgi6.jpg

снимка: манастирът „Св.Георги“ в Поморие

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук