14.9 C
Бургас
понеделник, септември 30, 2024

1988 полицаи са проверени внезапно за наркотици

МВР събира твърде постна информация за проверките за наркотици, които се правят на служителите на ведомството. Това се разбира от отговори на въпроси на „Сега“, зададени по Закона за достъп до обществена информация. Не се знае колко общо проверки са направени, нито колко пари от бюджета на МВР са изхарчени за това.

Оказва се, че в МВР се съхранява и обработва информация само за внезапните проверки, направени преди и по време на работа на полицаите. Те са общо 1988 от февруари 2023 г., когато влезе в сила наредбата за тестването, до юли 2024 г., включително. Най-много са внезапните проверки в първия месец от действието на наредбата – 369. При един от тези служители тестът е бил положителен. Общо за периода положителни са излезли пробите на 14 полицаи.

По силата на наредбата обаче внезапните проверки са само една от трите възможности за тестване. Другите две са при външни признаци, поведение или реакции и по мотивирано предложение на прекия ръководител. 

В отговорите на МВР до „Сега“ се посочва още, че всички служители с положителни тестове са били проверени, включително и дисциплинарно. И срещу един започнало дисциплинарно производство. Не става ясно обаче дали това производство е приключило и с какъв резултат.

МВР не събира и данни колко струва тестването на служителите.

Преди малко повече от месец на първа инстанция Върховният административен съд отмени наредбата, която определя условията и реда за тестването за наркотици в министерството. Това се случи след жалба на пловдивския „Централен полицейски синдикат на МВР“.

Наредбата беше приета след няколко случайно заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест. Последният такъв случай, който нашумя, е на Антоанета Борисова

Решението на тричленния съдебен състав не е окончателно и може да се атакува пред петчленен. Засега няма информация МВР да е обжалвало, но и наредбата още е в сила.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук