23.8 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Евросъюзът прокарва кабел през Черно море, за да намали интернет зависимостта си от Русия

Европейският съюз (ЕС) планира да прокара подводен интернет кабел по дъното на Черно море с дължина 1100 км, който ще свързва страните от ЕС с Грузия, съобщава Financial Times. Проектът на стойност 45 млн. евро има за цел да намали „зависимостта на региона от наземните оптични комуникации, които се осъществяват транзитно през Русия“, според доклада за становището на Европейската комисия, пише kaldata.com.

Понастоящем проектът е на етап предпроектно проучване. Той е част от инициативата на Европейската комисия Global Gateway за насърчаване на глобалната свързаност в области като цифровизацията, енергетиката, транспорта, здравеопазването, образованието и научните изследвания. Европейската инвестиционна банка предложи безвъзмездни средства в размер на 20 млн. евро за проекта за подводен кабел в Черно море.

Vodafone проучва и възможността за полагане на подводен кабел под Черно море, допълва Financial Times. Кабелната система, наречена Kardessa, ще свързва Украйна с България, Турция и Грузия, а след това ще се разпростре до Армения, Казахстан и Азия. За да се подобри свързаността и да се намали зависимостта от съседите, ще бъде положен кабел по дъното на Каспийско море между Азербайджан и Казахстан, а проектът Digital Silk Way (Цифров път на коприната) в крайна сметка ще свърже Азия и Европа.

През територията на Русия преминават важни интернет магистрали. Така например кабелът DREAM с дължина 8700 км преминава през Германия, Австрия, Словакия, Украйна, Русия, Казахстан и Китай. Контролният пакет акции в този проект принадлежи на руския оператор МегаФон.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук