12.1 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Никулден е! Бургас празнува

С тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас ще започне празникът на града – Никулден. Тя ще бъде отслужена в храм „Света Богородица“. Ето какво се казва в официалното обръщение на кмета на Бургас, Димитър Николов по повод днешния празник: 

42bb8b7c0525d8e0bc1a3c9ef0409316

„Скъпи бургазлии, за мен е удоволствие да Ви поздравя по случай празника на нашия град – Никулден! Шести декември е повод да обърнем поглед към нашето минало. Да си спомним за хората, направили така, че малкото рибарско селище на брега на Черно море днес да е модерен и бързо развиващ се град.

Независимо от трудностите и превратностите на времето, Бургас винаги е имал едно голямо богатство – неговите хора. Градът е дал на България личности, които с полета на духа и таланта си неведнъж са надскачали границите на своето време. Никулден е повод за гордост, защото името на Бургас през последните години се споменава с уважение. Това се дължи на личния пример и отговорност на всеки един от Вас. Общите усилия помагат да превръщаме Бургас във все по-добро място за живеене.

Днес трябва да гледаме в бъдещето с увереност и самочувствие. Наш дълг е да надграждаме добрите примери на предшествениците си, за да предадем тази енергия на поколенията след нас. Пожелавам на всички бургазлии здраве, щастие и благополучие!“

Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. Роден е през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. 

Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук