26.1 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

Нури Димитрова поставя рекорд с рокля на Екатерина Велика

Българска дизайнерка е на път да постави световен рекорд, след като ще представи в Москва 4-метрова конструкция с венчалната рокля на имеператрица Екатерина Велика, пише 24 часа. Моделът на Нури Димитрова ще бъде изложен в московския театрален музей “Бахрушин” от средата на юни до края на август. Той ще бъде част от фестивала “История на костюма”.

Image_4799048_126Преди 3 години дизайнерката нашумява с колекцията си от миниатюри на кралски сватбени рокли. По-късно прави смело ревю във Виена, за което пренася хиляди живи пчели от България.

“След като създадох минатюрите, си казах: защо пък да не направя и най-голямата рокля?”, разказва въодушевено за своя нов проект Димитрова. Първоначално в главата си има само идеята, че роклята ще е огромна. Не знае обаче нито на кого ще бъде, нито къде ще я представи. С времето всичко си идва на мястото и съдбата се намесва, показвайки й какво точно да стори. Случайно Димитрова попада на много стара снимка на сватбената одежда на Екатерина Велика от 1745 г., с която се е венчала за Петър Трети. Самото име на императрицата показва на Нури, че именно тя е най-подходящият персонаж, когото да олицетвори чрез величествените размери. И така дизайнерката започва дългия път, изпълнен с немалко препятствия към постигането на нестандартната си мечта.

Image_4799049_128Дизайнерката създава роклята и в 100 пъти по-малък размер.

Самата мисъл за проекта се явява много по-рано – още през 2011 г. Много сложна обаче се оказва задачата да намери човек, който да изработи конструкцията. Трябва да открие и помещение, което да има капацитета да поеме размера ѝ. Манекенът е висок 4 метра. Заедно с шлейфа сватбената рокля става дълга 6 метра. “Основата трябваше да е същевременно достатъчно лека, както и достатъчно голяма”, обяснява Димитрова. Пренасянето до Русия става със самолет, като в момента вече пътува натам, за да има време да се разположи в музея и да подготви откриването. Малко преди това тя ще отиде в Москва, за да нанесе финалните щрихи.

Image_4799047_128Само теглото на конструкцията е 150 кг без роклята. “След като направихме торса, решихме, че не може да я облечем върху метал. Затова го напълнихме с пяна, шпакловахме го и го покрихме с подходяща боя”, разказва дизайнерката. Почти година с начертаването на скиците трае работата по манекена. Самата техническа изработка отнема повече от 6 месеца. За него се грижи неуморно екип от конструктори, които с помощта на стълби скулптурират всяка една част и извивка.

Нури Димитрова трудно открива помещение, което има капацитета да поеме размера – височина 6 метра и дължина 4.

Роклята е изработена от 50 метра плат, който е изтъкан специално за случая в турска фабрика. За да успее да го пресъздаде едно към едно, Димитрова отива в Русия, за да види модела, който е изложен в Оръжейната палата там. Снимките и пипането са забранени, затова тя разчита единствено на своята памет.

Image_4799046_128“Исках материята да отговаря напълно на времето, в което е носена роклята. Първо го пресъздадох на обикновен макенен в нормални размери, за да изуча добре кройката, която е много нестандартна. След това отидох до Москва, където се съхранява. Щом видях плата, говорих със собственик на фабрика в Турция. Пътувах дотам и му обясних, че искам да постигнем точно определена материя. Видях подобен зеленикав цвят при него и му го посочих. Обясних му какви шарки трябва да има и те го изтъкаха специално за представянето”, обяснява за премеждията към изпълнението на нестандартния проект тя.

Колкото и да не е за вярване, ушиването на самата рокля е най-лесната задача. Заедно със своя екип я създават за 1 месец и за късмет се оказва по мярка без нито една проба. За това може би помага и другата професия на Димитрова на експерт-оценител на брилянти и диаманти суровина. Благодарение на нея тя има прецизно око и умее добре да борави с размери и почти незабележими за човешкото око детайли.

Това е първоначалната скица, по която създават гигантския манекен.

Около една година ѝ отнема, за да я допуснат до фестивала “История на костюма”. За него кандидатсват представители на държави от цял свят, а комисия определя кой да участва. Подборът е изключително прецизен. Получава идеята да се яви от свои приятели, които живеят в Москва от години. “Имаме предложение да я оставим до февруари вместо до август, както е планирано”, разказва дизайнерката. Прокрадва се и мисълта гигантската рокля на руската императрица да остане там завинаги. Същевременно Нури Димитрова е подала и нужните документи за поставяне на рекорд за “Гинес” в съответната категория.

Без да изневерява на стила си, и този път тя е направила 100 пъти по-малък вариант. Във вид на миниатюра всички посетители на фестивала ще могат да разгледат детайли от огромната рокля, които иначе няма как да бъдат доловени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук