23.8 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Обявиха Созопол за културна столица на България

Заместник министърът на образованието Ваня Кастрева откри деветото издание на Международния конкурс „Радост на брега”, който стартира на сцената на амфитеатър „Аполония” в Созопол.
В приветственото си слово тя подчерта значението на курортния град за популяризиране богата история и археология на страната и заяви още:DSC_0298” Созопол е място, където всяко културно събитие се намира у дома си, затова и този красив и зареден с много детски талант и емоции фестивал е на най- доброто място. Созопол се превърна в културна столица на България , а фестивалът „Радост на брега” дава старт на едно богато с култура и изкуство лято в Созопол”.
DSC_0303Гости на фестивала бяха заместник областния управител Виктор Крумов,председателят на общинския съвет в Созопол Красимира Германова, зам. кметът Катя Стоянова и представители на Регионалния инспекторат на МОН-Бургас.
Откриването започна с химна на Созопол по музика на Хайгашот Агасян, изпълнен от вокална група „ Созополски песъчинки” с худ.ръководител Пенка Запрянова. На сцената с малките изпълнители излезе и самия композитор, който е част от журито на конкурса към фестивала.Да поздравят гости и участници във фестивала на сцената излязоха изпълнители от детски градини в Бургас и Созопол. Специален поздрав поднесоха и талантливите ученици на СОУ ”Димчо Дебелянов”- Бургас,които ще участват и в конкурсната част на фестивала.
Фестивалът продължава с конкурсна програма, а изявите на сцената на амфитеатъра в Созопол ще продължат до 14 юни, неделя. Там ще се състезават близо 1052 български участници от почти всички региони на България в раздели – Музика, Танц, Изобразително изкуство, Театрално изкуство, Литературно творчество и Мултимедийни проекти.
Целта на конкурса е изява на талантите в областта на музикалното, танцово, изобразително и сценично и литературно изкуство.
Участниците се разделят на 5 /пет/възрастови групи: първа група – до 7 годишна възраст, втора група – от 8 до 10 годишна възраст, трета група – от 11 до 13 годишна възраст, четвърта група – от 14 до 18 годишна възраст, пета група – над 18 годишна възраст. Резултатите от конкурса и награждаването на победителите ще стане в неделя по време на заключителен концерт.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук