17.1 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

Обзор вече има Читалищен културен център с гледка към морето

След 88 години, в различни сгради под наем, самодейците от НЧ „Изгрев 1927“  – Обзор, вече имат собствена сграда, в която да творят. Лентата прерязаха кметовете на Несебър и Обзор – Николай Димитров и Христо Янев, Добринка Тожарова, председател на читалището, Жени Георгиева, секретар на читалището и Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища в България и член на Съвета за интелигентен растеж към Министерски съвет на РБ.

e9578231d8a16cddf44994f16f412e99

Малко преди официалния старт тържествен водосвет отслужи свещеноиконом Йордан от храма „Св. Йоан Предтеча“ в Обзор. Кметът на Обзор Христо Янев подчерта, че центърът ще създаде предпоставки за по-добро развитие на читалищната дейност в града. „Искам да благодаря на община Несебър, на служителите на кметство Обзор, както и на екипа на читалище „Изгрев 1927“ , който дейно и всеотдайно следеше всички процеси по време на изграждането на този културен център“, каза Янев.

Кметът запозна присъстващите с идеята за създаване на модерен музей в града. Бъдещата реализация ще е върху имот, който община Несебър придоби съвсем наскоро от Министерството на отбраната. Там ще бъде филиалът на музей „Старинен Несебър“ на територията на Обзор.

„В тези тежки в икономическо отношение години, години на  криза и недоимък в културното развитие в страната, община Несебър и кметство Обзор успяха  да съхранят културата и читалищната дейност. Искам да ви уверя, че новата ни придобивка не е единствена в тази област. В Несебър изцяло с пари от бюджета на общината, ние строим голям Културен център с национално значение, който ще превърне града на ЮНЕСКО в значимо средище на изкуствата и културата.“, бяха част от думите на кмета на община Несебър Николай Димитров.

1425ebc92af4373d1caa68be701ff46f

Той подчерта, че Обзор е град, който  през последните години расте с бързи темпове като привлекателна туристическа дестинация. Николай Димитров бе категоричен, че община Несебър ще продължава да влага средства за развитие на града, за подобряване на инфраструктурата, спорта и всички останали дейности, които са важни за положителния облик на Обзор. С пожелание за здраве и творчески успехи на читалищните дейци, както и с поздрав към всички присъстващи по случай празника на града- Еньовден, завърши словото на кмета Николай Димитров.

Читалищният културен център е изградена с европейски средства на стойност 730 хил. лв. Сградата е на четири етажа и се намира в непосредствена близост до кметството в Обзор. Тя разполага  с галерия, изложбена зала, кабинет, библиотека на два етажа с читалня, семинарна зала, библиотечен архив, работни кабинети. За удобство сградата има и  асансьор. Още с откриването й, посетителите имаха възможността за разгледат изложбата  от креативни фотографии на Валентина Димитрова под надслов: „Тибет- земя на несломимата вяра“.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук