16.5 C
Бургас
сряда, октомври 2, 2024

Атакуваха в съда заповед за премахване на басейн в местността „Буджака“

Състав на Административен съд Бургас разгледа делото образувано по жалбата на “Анел Корпорация“ ООД,  с която се  оспорва заповед на кмета на община  Созопол за премахване на незаконен обект в местността “Буджака“ на територията на нос Колокита.

Става дума за открит басейн на площ от 400 кв. м., заедно с  бетонова площадка, подпорни стени и пътеки. Обектът е в скалите, на равнището на морето. Под морското ниво са изградени 2 бр. бетонови стълби  и стъпала, вътре в басейна. От басейна по посока изток- запад е изградена пътека с дължина 140 м. Изградена е бетонова площадка в морето с Г-образна форма и дължина 10 м. Достъпът до нея е по пътека  с дължина 15 м.

Съгласно регистъра става дума за имот –публична държавна собственост, изграден в рамките на защитена територия, се казва в аминистративния акт. В заповедта се твърди още, че строежът е извършен и е собственост на “Анел Корпорация“ ООД. Експертите на общината са констатирали, че става дума за незаконен строеж,  подлежащ на премахване по реда на чл. 225а .ал 1 от ЗУТ.

Жалбоподателят прави искане за установяване и прогласяване на нищожност на издадения административен акт. Твърди, че по отношение на посочения обект за премахване, вече  има издадена заповед на ДНСК, която е обжалвана пред Административен съд Бургас  през 2009 г.  Производството е  приключило с оттегляне на жалбата, поради частично изпълнение заповедта на ДНСК и  констатирана невъзможност за изпълнението й изцяло заради риск от причиняване на имуществени вреди.  Настоящата заповед е втора за същия строеж и с нея се цели преразглеждане на вече решен правен спор, се казва в жалбата на “Анел Корпорация“ ООД.

Като страна в това производство  съдът  конституира  прокуратурата на Република България, по нейно искане с оглед обоснован обществен интерес.

Съдебният състав е приел като доказателство по делото  представената заповед № 1754 на Министерството на горите и горската промишленост от 16.06.1970 година, с която е обявена за  защитена местност крайбрежната ивица край морето и стария път Созопол-Приморско, така наречения полуостров Колокита, ведно с Екологичен паспорт на защитена местност Колокита от 16 май 1970 г.

На днешното заседание съдът прие заключенията на експерта, изготвил съдебно-техническата експертиза, бяха изслушани  и показанията на двама свидетели – служители на Община Созопол.  Беше допусната допълнителна съдебно-техническа експертиза за изясняване са спорни обстоятелства. Делото беше отложено за 20 април, когато ще бъдат разпитани и нови двама свидетели.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук