11 C
Бургас
сряда, октомври 2, 2024

Вижте епичната битка за Самарското знаме /видео/

Стотици се събраха пред най-големия катедрален храм в Бургас, за да си припомнят славната битка за спасяването на един от най-важните военни символи на Българската армия и национална светиня – Самарското знаме.

Бургазлии наблюдаваха епичните боеве при Стара Загора от 31 юли 1877 година, когато южно от града се изправят едни срещу други 3500 души от дружини на Българското опълчение и отряд от драгуни и казаци срещу 16 000-та армия на Сюлейман паша.

Отбраната на Стара Загора е поета от полковник Де Прерадович, а османският удар поема III-та Опълченска дружина на Павел Калитин. Принудена да се оттегли, тя води героичен бой за спасяване на Самарското знаме. 139 години по-късно паметта се възражда в Бургас с възстановка на историческите събития по идея на Регионален клуб „Традиция” – Стара Загора общината в морския град.

Възстановката се проведе на площада пред храм „Св. Св. Кирил и Методий”. В нея се включиха 22 души, мъже и жени – с впечатляващ реквизит и костюми от периода на войната. Пред малки и големи дружина на българското опълчение и отряд от Централната армия на Сюлейман паша демонстрираха част от драматичните бойни действия, разиграли се непосредствено преди славната Шипченска епопея.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук