Балсамирани гъби от Полша заливат пазара в Бургас. В същото време малцината останали родни производители са на ръба на оцеляването. Полската стока вече е превзела почти на сто процента нашите борси, а трайността й – повече от две седмици, без да промени дори цвета си, предизвика смут сред агрономите в региона.
За това алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас. „Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем“, каза той, цитиран от Дарик радио.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите предпочитат вносната продукция. Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена. Тя е с близо 30 процента по-евтина от българската. Причината – производството на гъби зад граница се субсидира.