28.8 C
Бургас
петък, октомври 4, 2024

Ако сте любопитни: Разбивачът на митове се среща с бургазлии

Бургаският художник и реставратор Митко Иванов е решил да разбие голяма част от митовете за историята на Бургас. Срещата му с бургазлии по темата ще бъде на 22 април от 18.30 часа в холистичен център „Магнолия”.

Иванов е съавтор на книгата „История на Бургас”, която беше издадена през 2011 година. Пред жителите на морския град той е решил да разкрие още любопитни подробности за ранното развитие на Бургас.

„Това е уникален град, съживен и развил се при пълна липса на питейна вода. Няма друг град, който да се е разраснал с такива темпове – през 18 век са регистрирани само 11 християнски семейства, а днес се е превърнал в един от най-големите и проспериращи градове в България. През 1855 г. митницата в Бургас изпреварва по приходи варненската, както и всички останали митници по Черноморието, а Бургас е все още малко градче…”, споделя Митко Иванов.

Художникът е решен да разбие десетки митове, свързани с Бургас. Ето част от тях:

Мит: Бургас до 19. век бил село от колиби, а „гръцките“ градчета доминирали над него.
Това не е вярно!
Мит: Бургас нямал древно минало, нито археолигически материал, открит в центъра.
Това не е вярно!
Мит: Пиргос и Порос  (при кв. „Крайморие“) били едно и също селище.
Това не е вярно!
Мит: Територията на града предлагала най-благоприятните условия за живот и развитие.
Това не е вярно!

Иванов завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразителни изкуства“. Специализира се в областта на иконописта, църковната стенопис и реставрацията. Автор или съавтор е в четири параклиса и църкви. Втори мандат е председател на „Дружество на художниците – Бургас“, една от най-големите извънстолични арт-организации в България. Митко Иванов е съавтор е в историческото изследване „История на Бургас“, 2011 г., съвместно с проф. д-р Иван Карайотов и Стоян Райчевски. Автор е на още две книги – „Загадъчният град“, 2005. И „Мълчанието на Александър“, 2015, както и на около 20 статии, свързани с историята на града и опазване на културното наследство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук