29.3 C
Бургас
петък, октомври 4, 2024

1000 бойци пристигат в Бургас за Световното първенство по УШУ

Изгряващите звезди на китайския спорт, от който са тръгнали звезди като Джет Ли и Джеки Чан пристигат в Бургас, за да премерят сили в световен спортен форум.

6-то Световно първенство по УШУ за младежки, ще се проведе между 26-ти септември – 2-ри октомври в Зала Младост, Бургас. Това стана ясно на пресконференция днес.

Специални гости на пресконференцията бяха Антъни Го (Вицепрезидент на Световната федерация по УШУ) и Байрън Якобс (организационен директор на Световната федерация по УШУ). Те пристигнаха в България, за да направят проверка на първия етап от организацията на спортния форум. Придружавани от Президента на Българска федерация по УШУ – Стефан Колев, гостите посетиха залата, запознаха се с хотелите и забележителностите на града, които състезателите ще посетят по време на престоя си.

Бургас е красив и сме сигурни, че за всички състезатели, които дойдат на състезанието ще бъде голяма емоция да го посетят. Не забравяйте колко красив е вашият град“ – каза г-н Го относно впечатленията си от града.

Домакинството на морския град беше спечелено в оспорвана конкуренция с градове като Москва, Варшава и Шарм Ел Шейх. За събитието се очаква да пристигнат над 1000 състезатели от 50 държави, придружавани от техните екипи. Състезанието ще премине под патронажа на Министъра на младежта и спорта – г-н Красен Кралев.

„Половин милиард души по целия свят практикуват УШУ . Първенство от такъв ранг е чест и привилегия за Бургас. Вярвам, че няма по-голяма реклама и възможност да покажем пред света нашето гостоприемство“ – това сподели зам.-кметът по „Евроинтеграция“ – Руска Бояджиева. Тя използва възмпжността да поздрави всички присъстващи с предстоящите празници.

Спортната надпревара ще протече на два килима за формите (Тао Лу) и на платформа (Лей Тай) за свободните двубои. Състезателите ще се представят във всички състезателни стилове – ръчни форми, къси оръжия, дълги оръжия, като за най-големите ще има и заучени двубои. Най-големите ще играят до четири форми (ръчна, две оръжия и дуйлян), средната възраст до три (ръчна и две оръжия), а най-малките до две (ръчна и едно оръжие, само от северните стилове).

Подготовката на Българския отбор тече с пълна сила, като специално за предсъстезателния период в България пристигна помощник треньор от Виетнам. Ли Трънк Хю е носител на редица международни отличия в южните стилове на УШУ. Той ще поеме подготовката на нашите състезатели в дисциплините Тао Лу (форма). Целта е нашите участници да се представят достойно и зарадват българската публика. Фаворити в надпреварата са отборите на Китай, Русия, Турция, Индонезия, Корея, Казахстан и Сингапур.

Състезанието по свободни двубои (Сан Да) ще бъде разделено на категории от 48 кг до 60 за жени и до 80кг. за мъже. Спарингите ще протекат по правилника на Световната федерация, който е изключително зрелищен и предлага не само битка в гард, но и техники за събаряне и хвърляне на противника. Срещите се провеждат на платформа без обезопасителни въжета.

УШУ или както е известен спортът сред широката публика – Кунг Фу, е сборен термин за практики от китайските бойни изкуства. През вековната си традиция УШУ се развива в много различни стилове, като всеки от тях има своя собствена техника, тактика, принципи и методи. Отвъд традиционните бойни изкуства УШУ се развива като спорт в две направления: форма (Тао Лу) и свободни боеве (Сан Да). В УШУ се използват много традиционни за спорта оръжия като сабя, меч, тояга, копие и др. Освен с предимствата си на спорт, който развива цялото тяло и психика, УШУ запазва в себе си богатата традиция на философия, мъдрост и себепознание.

УШУ се практикува по света от близо половин милиард души, а в България ще видим най-добрите сред тях. Широката популярност на спорта на световно ниво и големия брой гости, които то ще привлече в Бургас, ще бъдат добра реклама за града и ще имат благоприятно икономическо въздействие върху туристическия сектор след края на летния сезон.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук