21.1 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

24 май!

 Буквално половината от населението на Бургас изпълни главните му улици на 24 май. В празничния ден кметът Димитър Николов и местното православно духовенство поведоха шествие, в което се включиха деца от всички градски училища и техни учители. Отстрани им се радваха роднини и приятели, стари и млади бургазлии, решили да почетат деня на българската просвета, образование и духовност.

По лицата на учениците не се четеше досада и съжаление, че участват в подобна инициатива. Напротив – всяка група скандираше името на своето училище и с гордост носеше неговата униформа. Между учениците се движеха и няколко групи бургазлии на преклонна възраст, които носеха табели с надписи от рода на: Техническо училище „Царъ Борисъ III“ – Випуск’45.

Преди шествието в катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ бе отслужена Света празнична литургия. След нея кметът Николов, заместникът му с ресор образование и култура Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет – Бургас Снежина Маджарова и народният представител Димитър Бойчев поднесоха венец при паметната плоча на поп Георги Джелебов, основал първото българско училище в Бургас.

Драг гост на тържествата по случай 24 май беше заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която доскоро заемаше поста зам.-кмет на община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук