4.9 C
Бургас
неделя, ноември 24, 2024

За какво да внимаваме, ако постим

Започнете постите само, ако имате вътрешната увереност, че ще издържите на строгия хранителен режим до самия му край. И преди всичко не забравяйте, че смисълът на постът е преди всичко постигане на душевна хармония. Той не е модерен!

Пречистването с единствена цел за сваляне на няколко килограма едва ли ще ви разочарова, но резултатите няма да бъдат толкова дълготрайни, колкото ви се иска, разкриват експертите по хранене. За да избегнем неприятни последствия като липса на енергия преди началото на пролетта и дефицит на витамини е добре да спазваме няколко правила по време на пост.

Първото и най-важно нещо е да не забравяме водата. Дехидратирането може да изпие вашата енергия и да ви накара да се чувствате изморени. Дори и леко обезводняване от 1 или 2% от телесното ви тегло е достатъчно да ви причини това. Ако сте жадни, вече сте дехидратирани-и това може да доведе до умора, мускулна слабост, виене на свят и други не много приятни симптоми.

Не прекалявайте с тестените храни. Те са разрешени по време на пости, но не се изкушавайте да заместите месото или млечните продукти с консумацията на повече хляб и тестени изделия. Избирайте пълнозърнест хляб или паста, за да си набавите ценни минерали и витамини от група В.

Не забравяйте плодовете и зеленчуците. По възможност наблягайте на сезонните. По време на пости организмът се нуждае от желязо и калций, затова включвате в менюто си спанак, броколи, моркови. Гъбите също са отличен вариант, с който да си набавим ценни вещества.

Зърнени храни и варива в менюто. Обърнете специално внимание на бобовите храни, тъй като те са рекордьори по съдържание на белтъчини. Боб, леща, грах и нахут са отличен източник на протеин. Препоръчително е да ги комбинирате със зърнени храни като ориз, например. Така ще си набавите необходимите аминокиселини.

Много протеини има и в ядките – фъстъци, бадеми, кашу. Също и в семената – слънчоглед, сусам тиквени семки.

Солта! Липсата на любимите ви месо, сирене и кашкавал може да ви накарат да пресолите варивата и зеленчуците твърде много, за да ги направите вкусни. За да избегнете излишното задържане на вода и подпухване, използвайте малки количества сол.


7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук