26.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Европа е заплашена от режим на тока тази зима

Европа е застрашена от временни прекъсвания на електрозахранването през идващата зима заради недостатъчните газови резерви. Това прогнозира главният изпълнителен директор на компанията за търговия със суровини Trafigura Джеръми Уеир. По думите му цената на петрола може да се повиши до над 100 долара за барел.

Търсенето на енергийни ресурси, като петрол, въглища и природен газ, както и на различни метали, в това число кобалт, никел и мед, се повишава на фона на отварянето на глобалната икономика и постепенното премахване на противоепидемичните ограничения. Това обаче може да доведе до резки скокове на цените, предупреждават от Trafigura, цитирани от profit.bg.

Природният газ в Европа поскъпна до рекордни равнища тази година, а в някои страни дори бяха въведени мерки, с които да се ограничи ръста, включително държавни субсидии и тавани върху цените.

„В момента, честно казано, нямаме достатъчно газ и запасите за зимата са ниски. Има основателни опасения, че ако зимните месеци са по-студени, може да се стигне до режим на тока в някои части на Европа“, коментира Уеир по време на форума FT Commodities Asia Summit.

Руският газов монополист Газпром, който е основен износител на „синьо гориво“ за Европа, започна да запълва своите хранилища по-рано този месец, но за декември компанията очаква доставките по газопроводите да са по-ниски.

Правителствата в някои европейски държави обвиниха Москва в умишлено ограничаване на доставките на газ за Европа с цел да се окаже натиск върху Германия да ускори изграждането на Северен поток 2. Русия обаче опроверга тези спекулации. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук