23.8 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Вижте годишният отчет на Община Поморие за 2021г.

         На основание чл.44, ал.5, изречение първо от ЗМСМА, на 20.12.2019 година представих на Общински Съвет – Поморие своята Програма за управление на Община Поморие за мандат 2019-2023 г.

          Съобразно разпоредбата на чл.44, ал.5, изречение последно от ЗМСМА представям пред Общински Съвет – Поморие годишния отчет за изпълнение на програмата за 2021 г.

За постигане приоритетите, визирани в програмата, а именно:

1. Инфраструктура и градска среда 

2. Привличане на инвестиции и административно обслужване 

3. Бюджет и финанси

4. Транспорт. Общинска пътна мрежа

5. Екология и озеленяване 

6. Образование

7. Здравеопазване

8. Социални дейности 

9. Култура

10. Спорт и младежки дейности 

11. Туризъм 

13. Развитие на съставните селища на общината

14. Сигурност 

Въпреки трудностите, породени от пандемията COVID-19, през 2021 г. в община Поморие се случиха редица съществени за развитието ѝ събития, с акценти на:

  • Реновиране сградата на бившия Пионерски дом и превръщането ѝ в Дом на изкуствата
  • Изграждане на Рибарско пристанище – Поморие – втори етап
  • Изграждане на светофарна уредба на кръстовище – ул. „Солна“ и ул. „Европа“
  • Завърши реконструкцията на водопроводите в селата Бата и Страцин
  • Приключи проектът за рекултивация на старото сметище в с. Каменар
  • Изграждане на Паметник на загиналите във войните в с. Козичино

  • Стартираха строителните дейности по саниране на двете училища в Поморие – СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Христо Ботев“, както и на общо четири жилищни сгради – бл. 13 и бл. 14 в кв. „Свобода“, бл. 9 и бл.11 на ул. „Солна“
  • Започна изграждане на детска градина в с. Гълъбец
  • Подписан е договор за 100 % безвъзмездно финансиране за обновяване на уличното осветление в Поморие, Ахелой, Каблешково и Каменар – в процедура за избор на изпълнител
  • Стартира проект за извършване на консервационни и инвестиционни дейности, насочени към опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на растения и животни в него.
  • Посетителски център „Поморийско езеро” премина под управлението на Исторически музей – Поморие
  • Разработен е идеен проект и е проведено обществено обсъждане за парк „Лермонтов“ в кв. „Малко солено езеро“

През 2021 се проведоха:

  • Онлайн обществено обсъждане на Предварителния проект на Общия устройствен план на община Поморие
  • Обществено обсъждане на проектобюджета на Община Поморие за 2021 г.
  • Срещи с туристическия бранш
  • Публично обсъждане в гр. Ахелой на теми за развитието на града

LOGO POMORIE.jpgДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ, ФИНАНСИ И СЧЕТОВОДНИ ДЕЙНОСТИ“ /БФСД/

Дирекция БФСД осъществява дейността си в съответствие с Устройствения правилник за организацията и дейността на общинската администрация в Община Поморие. През отчетния период дирекцията не работеше в пълен състав.

1. Бюджетен процес

Бюджетът на Община Поморие за 2021 г. беше разработен при спазване на законовите процедури. Проектобюджетът беше внесен за разглеждане от Общинския съвет в законоустановения срок.

Бюджетът беше разбит по пълна бюджетна класификация и бюджетни разпоредители в срокове, които позволиха изпълнението му без съществени затруднения. В тази връзка беше оказвана необходимата методическа помощ на второстепенните разпоредители с бюджети.

Бяха извършени 4 актуализации във връзка с приети решения на Общинския съвет. Извършени бяха в срок всички необходими служебни актуализации.

Изготвени и предадени в срок бяха бюджетните прогнози за 2022, 2023 и 2024 г., както и проектобюджетът за 2022 г., съгласно бюджетния календар на Община Поморие и изискванията на свързаните с това нормативни актове.

2.Финансиране на разходите

Финансирането на разходите на разпоредителите с бюджети се извършваше при условията на неравномерно постъпление на планираните собствени приходи. По тази причина ежедневно се наблюдаваха наличностите и се оценяваше необходимостта от средства, с цел насочването им по разпоредители и по време, в съответствие с утвърдените приоритети.

Постъпването на събраните собствени средства на второстепенните разпоредители с бюджети в банковата бюджетна сметка на Общината се извършваше в съответствие с утвърдения график.

3. Финансово-счетоводна дейност   

През 2021 г. бе актуализирана базата данни на счетоводния програмен продукт WEB Бизнес процесор Конто 66, който обхваща общината като първостепенен разпоредител с бюджет и 18 второстепенни разпоредители с бюджет. Неразделна част от продукта е и модул за Дълготрайни активи във връзка с отчетност и начисляване на амортизации на нефинансовите дълготрайни активи във връзка с изискванията на ДДС № 05 от 30.09.2016 г. на МФ. Отпадна и въведените СУПТО – офиси за община Поморие и общински предприятия при дадена възможност по Наредба Н-18, във връзка с многото несъответствия на наредбата и практическото прилагане на СУПТО. Беше извършена инвентаризация на амортизируемите нефинансови дълготрайни активи и негодните морално остарели активи бяха предложени за брак и отписване от баланса на ПРБ.

В счетоводната база от данни бяха включени новите проекти по оперативните програми на Европейския съюз и други международни програми.

Прилагаха се процедурите за текущ и последващ контрол върху счетоводните записи. Някои от тях бяха доразработени.

В началото на годината беше изготвен финансовият отчет за 2020 г., при спазване на утвърдените форми и в поставените от Министерството на финансите срокове. Отчетът беше заверен от Сметната палата с немодифицирано одитно мнение. Годишният отчет беше публикуван в електронния сайт на община Поморие в указания срок.

Собствените периодични финансови отчети бяха изготвени в срокове, позволяващи навременното съставяне на сборните периодични финансови отчети. Съставени бяха графици за приемане на индивидуалните финансови отчети на поделенията. Оказвана им беше необходимата методическа помощ за осъществяване на счетоводната дейност и за изготвяне на отчетите.

Всички периодични финансови отчети за отчетния период на 2021 г. бяха изготвени по утвърдените форми. Предадени са на Министерство на финансите и Сметната палата и публикувани в указаните срокове.

На междинния финансовия отчет към 30.09.2021 г. се извършва одит от Сметната палата, при който се отстраняват всички констатирани грешки.

Съставени са всички задължителни отчетни форми, статистически отчети и друга информация, извлечена от счетоводните записи и отчети и са предадени в срок на потребителите им. 

Организирано е и текущо се отчита изпълнението на проектите по оперативни програми на Европейския съюз и други международни програми, бенефициент по които е Община Поморие.

В началото на годината приключи започналата през 2020 г. годишна инвентаризация на активите и пасивите. Резултатите са намерили отражение във финансовия отчет за 2020 г. През месец ноември започна подготовката за годишната инвентаризация за 2021 г.

Счетоводната документация се съхранява в съответствие със законовите изисквания.

4. Други дейности с финансово-счетоводен характер

Служителите от дирекция БФСД работеха в непрекъснато взаимодействие с финансовите контрольори и подпомагаха работата им, като разписваха определени позиции в предвидените в СФУК документи. 

През отчетния период се прилагаха въведените процедури за оперативно наблюдение на вземанията и задълженията. Информация за просрочените вземания се предоставяше на дирекция „Приходи, местни данъци и такси” ежемесечно, за съдействие при събирането им. Информация за постъпилите приходи, изпълнението на приходите по бюджета и неплатените задължения се представяше на ръководството на Общината ежедневно.

Изпратени бяха покани до закъснелите длъжници по частни общински вземания да погасят задълженията си. Предадена беше на юристите необходимата информация за принудително събиране на просрочените вземания от някои длъжници. Целта на тези мерки е да се ускори събираемостта на вземанията и да се подобри оперативното управление на наличните финансови средства.

Обществените поръчки се възлагаха в съответствие със закона, като за целта се изготвяше и предоставяше счетоводна информация, необходима за определяне на вида на процедурите. Дирекция БФСД  изпълняваше задълженията си във връзка с приетите вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки. При необходимост, по заповед на кмета на Общината, служители от дирекцията участваха в комисии за провеждане на обществените поръчки.

В предвидените срокове се изготвяха ведомостите за заплати и платежните документи за заплати, осигуровки и удръжки. Книгата за извънредния труд се водеше и отчиташе в съответствие с нормативните изисквания.

Изготвена беше в срок план-сметка за приходите и разходите на дейностите по чистотата за 2022г., която беше приета от Общинския съвет.

ДИРЕКЦИЯ „ПРИХОДИ, МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТУРИЗЪМ” /ПМДТ/

Основната задача на Дирекция ПМДТ към Община Поморие е администрирането и събирането на определените данъци и такси по ЗМДТ  и ЗТ. Основен приоритет в работата ни е точното, бързо и компетентно обслужване на гражданите и фирмите.

            В съответствие със законовите изменения започна облагането с данък недвижим имот на имоти в груб строеж, които не са получили удостоверение за въвеждане в експлоатация в двугодишен срок. Направена е организация за автоматично облагане възложителите на имоти получили удостоверение за въвеждане в експлоатация и подали декларация по чл. 14 ал. 2 от ЗМДТ.

          Община Поморие се включи към Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги, като е започнало предоставяне на електронни услуги, предоставяни от дирекцията към Единен портал за достъп до електронни административни услуги, разработен от ДАЕУ.

През 2021 е постигнато около 48% увеличение за събраните суми спрямо 2020 г.

През календарната година от дирекция ПМДТ има събрани следните суми /към 15.12.2021г./:

  • Патентен данък – 75 109.30 лв.
  • Данък върху недвижимите имоти – 3 523 863.30 лв.
  • Данък върху превозните средства – 1 600 211.00 лв.
  • Такси за битови отпадъци – 3 987 513.80 лв.
  • Данък възмездно придобиване на имущество – 3 486 248.50 лв.
  • Туристически данък – 683 011.70 лв.
  • Такса административна услуга – 153 246.50 лв.
  • Такса за притежаване на куче – 1080.90 лв.

Към 15.12.2021 г. са приети и обработени 14181 бр. заявления и данъчни декларации, както следва:

– по чл. 14 от ЗМДТ за облагане с данък върху недвижимите имоти – 7747 бр.;                                                       – чл. 54 от ЗМДТ за облагане с данък върху превозните средства – 4505 бр.;

– по чл.61 от ЗМДТ за облагане с патентен данък – 450 бр.;

– 1323 бр. по Наредба № 11 за освобождаване от такса сметосъбиране и сметоизвозване.

– 137 бр. по Наредба № 11 за определяне такса смет според количеството отпадъци.

– 19 бр. декларации по чл. 117 за такса куче.

          Издадени са 4754 бр. удостоверение за данъчни оценки на недвижими имоти. По искане на граждани и фирми и агенцията за социално подпомагане са издадени 659 броя служебни бележки и удостоверения за декларирани данни – 1855 бр. Администрирани са 105 бр. удостоверения за наличие или липса на задължения към НАП. След извършване на проверки са издадени 879 бр. актове за прихващане или възстановяване на недължимо платени или събрани суми за данъци и такси, и са обработени 16 искания за давност.

В дирекция  ПМДТ за периода от 01.01.2021 г. до 15.12.2021 г. за нарушаване на разпоредбите по ЗМДТ са съставени 64 броя актове за установяване на административни наказания /АУАН/ и 49 бр. фишове за сумата от 680 лв.

 За отчетния период са издадени 64 бр. наказателни постановления /НП/ с общ размер на глобите и имуществените санкции 10000 лв.

 В отговор на искания от частни съдебни изпълнители за предоставяне на информация за движимото и недвижимо имущество на длъжници по изпълнителни дела са изготвени 329 бр. писма, окомплектовани с исканите документи. По искане на органи на съдебната власт и по искане на комисията за незаконно придобиване на имущество с 32 писма е предоставена информация за имотното състояние на физически и юридически лица и удостоверения за наличие или липса на задължения.

  През 2021 г. от екип „Туризъм“ са приети 174 заявления от физически и юридически лица в това число (Заявления за прекратяване на определена категория, Заявления-декларации за категоризиране на МН, Заявления-декларации за категоризиране на ЗХР, Заявления за промяна в обстоятелствата вписани в Национален туристически регистър, Заявления-декларации за потвърждаване на определена категория, Заявления-декларации за регистриране за упражняване на дейност хотелиерство в стая за гости или апартаменти за гости).

Проведени са 26 редовни заседания на „Общинска експертна комисия по категоризация на туристически обект“ (ОЕККТО). Вследствие на заседанията на ОЕККТО са осъществени проверки по местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения от експертна работна група, която е удостоверила, посредством констативни протоколи, издаването на удостоверения за утвърдена категория на 28 места за настаняване и 38 заведения за хранене и развлечения.

Издадени са 18 бр. заповеди за регистрация и удостоверения към тях на места на настаняване клас „В“ от типа „Стаи за гости“ и 77 бр. заповеди за регистрация и удостоверения към тях  на места на настаняване клас „В“ от типа „Апартаменти за гости“.

Приети и обработени са 359 бр. годишни декларации по чл. 61р, ал. 5 от ЗМДТ за облагане с туристически данък. Изпратени са 48 бр. покани за доброволно плащане на просрочен туристически данък.

Разработена и одобрена е от КСВТ и Общински съвет – Поморие „Програма за развитие на туризма в Община Поморие през периода 2021 – 2027 г.“ Въз основа на нея е изготвена „План-програма за развитие на туризма в Община Поморие през 2021 г.“ Осъществен е задълбочен „Анализ на Летен сезон 2021 г. в Община Поморие“, всички визирани по-горе документи са публикуван на официалната интернет страница на общината.

За популяризиране на Община Поморие, като туристическа дестинация е разработен туристически уеб-сайт – www.pomorietourism.bg

Осъществени са две публикации в списание „Дестинация България“, една публикация в списание „Черга“, както и една публикация в атлас „Домино“. Публикувана е статия във в. Капитал свързана с балнео и СПА туризма в Община Поморие.

Заснет е рекламен филм по инициатива на Министерство на туризма и излъчването му по гръцка национална телевизия „ERT 3”  за предаването „Balkania express”.

  Съгласно предварителни анализи и направен план са извършени 117 бр. проверки на търговски и туристически обекти в община Поморие. Констатирани са 17 бр. неточности и нарушения.

  Разкрити са 8 обекта, които извършват търговска дейност, след като са подали декларации по чл.18 а, ал.1 от Наредба 11 на Община Поморие                  /освобождаване от сметосъбиране и сметоизвозване/. След  промяна в информационният масив на Дирекция ПМДТ на пълен облог е начислена допълнително такса битови отпадъци за сумата от 2167.84 лв. При проверките са установени 8 бр. лица, които работят с изтекла категоризация и 2 бр. които не подават данни за реализираните нощувки към Единната Система за Туристическа Информация(ЕСТИ). След предприемане на действия по компетентност, лицата са подали искане за издаване на категоризация.

   Разгледани бяха 9 жалби, 268 писма от граждани и фирми и 2301 бр. от други институции.  Изготвени бяха 3 становища до НСОРБ и 12 доклада до Кмета на Община Поморие и Общински Съвет – Поморие. След извършени проверки бяха удовлетворени голям брой от исканията на гражданите и отстранени стари пропуски в информационния масив, като стриктно са съблюдавани законовите норми. При всеки от отговорите е спазвана системата за управление на качеството и определените законови срокове.

  През годината бяха предприети няколко кампании с цел увеличаване на приходите и събирането на неплатени в срок (стари) задължения по ЗМДТ.

Бяха издадени 1386 бр. актове за установяване на задължения по декларации /АУЗД/. През годината  бяха комплектувани и предадени за принудително събиране 118 бр. преписки на различни ЧСИ и НАП – Бургас за сумата от 123 571.71 лв. Приети са 6 бр. декларации за изплащане дълга на части към Община Поморие. Изпратени бяха 128 бр. покани за доброволно изпълнение до лицата неплатили дължимите данъци и такси  в срок и 39 бр. покани и предприети мерки за събирането на НП, издадени от Кмета на Община Поморие. За установени недекларирани имота са изпратени 76 бр. уведомителни писма.

   През 2021г. са водени 10 броя административни дела образувани по жалби срещу административни актове. С решение в полза на Община Поморие са приключени 3 броя дела. Прекратени са 4бр. дела, поради неспазване на процесуалния ред за обжалване от страна на жалбоподателя. По 3 броя административни дела издадените от Дирекция „ПМДТ” административни актове са отменени. През 2021 г. няма обжалвани наказателни постановления и не са водени административно – наказателни дела. Към момента няма висящи дела.

   При поискване от страна на ръководството на Община Поморие са изготвяни и представяни в срок необходимите справки и доклади. Подобрена е комуникацията с други отдели от Община Поморие и обмяната на информация се осъществява по-бързо.

ДИРЕКЦИЯ ”ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ” /ХД/

Дейността на дирекция „Хуманитарни дейности” през 2021 година  е насочена към постигане на заложените цели в стратегията на Община Поморие за развитие  в областта на образованието, културата,  хуманитарните дейности, спорта, младежките и  социални дейности, разглеждани в тяхното единство,  цялост  и неделимост.

За календарната година, Дирекция“ХД“, както и всички дирекции и отдели, работи в условията на извънредна епидемична обстановка, в условията на несигурност, без предвидимост  в близкото бъдеще.

През  изтеклия период дейността на дирекцията се  ръководи от принципите на взаимозаменяемост, от нормативните документи на Община Поморие и текущите решенията на Общински съвет Поморие за бюджетната 2021 г., респективно в сферата на Образованието за учебна 2020/2021 година. В организационен план, в дирекцията се работи динамично при тясно взаимодействие с останалите дирекции и направления, отдели  и служби на Община Поморие, както и с външни за общината институции.

Екипната дейност е задължителен начин на работа, изхождайки от разнообразието  и преплитането на видовете процеси. Със съвместни усилия  и активното участие на неправителствени организации, училища, спортни клубове и народни читалища, процесите се управляваха и реализираха, като  се даваше възможност за изява на по-широк кръг участници.

Не на последно място е индивидуалната работа и  самодейността, като форма на изява в читалища, спортни клубове, ЦПЛР- ОДК и учебните заведения. Дейността в дирекцията е подчинена към широкото застъпване и разработване на проекти, даващи възможност на по-широк кръг участници, приемане на нови предизвикателства и привличане на допълнителен финансов ресурс.

                                                                   КУЛТУРА

Културния календар на община Поморие се базира и развива паралелно за трите основни направления:

  • мероприятия  от местно значение;
  • мероприятия от национално значение;
  • мероприятия  от международно значение;

В поредната година,  белязана с пандемията  COVID 19, плануваните мероприятия се проведоха при стриктно спазване на разпоредените противоепидемични мерки.

Проведени мероприятия  от местно значение:

  • Патронен празник на град Поморие – „Гергьовден“
  • Отбелязване на 20-годишнината на „Поморийското езеро“ – защитена местност, съпътствано с конкурс за фотографии на същата тема.
  • Честване на годишнина от битката при р. Ахелой
  • Отбелязване на Йордановден, Никулден, Възкресение Христово, Рождество Христово
  • Летни ателиета на децата от „Школа по изкуства” в гр. Каблешково
  • „Лято в библиотеката“ – гр. Ахелой
  • Летен детски център за изкуство и култура към школите на НЧ „Светлина 1939”, гр. Поморие
  • Детска изложба „Децата рисуват морето, цветята, света”
  • Летни празници „Седмица на морето”
  • Летни културни празници „Море от вино“
  • Скулптурен симпозиум „Светът е море“
  • Празници на населени места
  • Отбелязване на паметни дати и годишнини

През 2021 г., безвъзмездно беше предоставено пространство на местни творци и артисти, където да представят свои творби.

Проведени мероприятия от национално значение:

  • Тържествено честване на 3-ти март – Национален празник на Р България
  • Отбелязване на Ден на Ботев, Ден на Съединението, Ден на Независимостта на България
  • Честване 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
  • Младежкия театрален фестивал „Сцена край морето“
  • Отбелязване на паметни дати и годишнини
  • Честване Ден на народните будители
  • Национални поетични празници „Яворови дни”
  • Фестивал на клубовете за народни танци „Хоро край Поморийския бряг“
  • Фестивал „Анхиало-джаз“ и „Ретро парад“

Проведени мероприятия от международно значение:

  • Международен фестивал на православната музика „Света Богородица Достойно есть ”
  • Фестивал за деца „Корабът на изкуствата”
  • Европейски шампионат по фолклор  „Euro Folk 2021” и   XI “World Folk 2021“

През 2021 година Общински фонд „Култура” започна набиране на предложения за съфинансиране на културни проекти, които не са включени в Културния календар на Община Поморие.

Предоставянето на финансови средства има за цел да подкрепи и стимулира създаването на културен продукт, реализирането на културни събития, разпространението и промотирането на произведения от различни видове изкуства, чрез подпомагане на културни институти, творчески формации, индивидуални професионални творци, сдружения и организации.

С музикално-поетичен спектакъл „Наследникът на Шекспир“ гр. Поморие отбеляза 80-годишнината на гениалния български поет, драматург, богослов, преподавател и единствен в света два пъти носител на Наполеоновата награда „Солензара“ – Радко Радков. Културното събитие привлече почитатели на талантливия ваятел на думите – приятели на поета, гости на града, интелектуалци, туристи от страната и чужбина, както и негови студенти и състуденти. Спектакълът се осъществи благодарение на Община Поморие – Фонд „ Култура“ и  партньори.

Също с финансовата подкрепа на общински фонд „ Култура“ се  проведе и първият по рода си събор “Еркешки корени”, на 4 септември 2021 в село Еркеч (днешно Козичино), Поморие, което мероприятие премина с висок интерес от местни жители и гости.

В края на календарната година бе поставено началото на подготовка на алманаси и ценни исторически студии по богословие на тема „Патриарсите от Анхиало“ и „Християнството в Анхиало“, съвместно с д-р В. Каравълчев, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ и фонд „Култура“.

ОБРАЗОВАНИЕ

Дейностите в сферата на образованието в дирекция „Хуманитарни дейности“ са регламентирани в нормативната уредба на Министерството на образованието и науката и действащата нормативна уредба на Община Поморие.

            Дирекцията работи в тясно сътрудничество и взаимодействие с Регионално управление на образованието – гр. Бургас, в областта на методическите указания и прилагане разпорежданията на законодателната уредба.

            През 2021 година на територията на Община Поморие, действат 19 образователни институции и един ЦПЛР-ОДК, от които:

–          Професионална гимназия  – 1 бр.

–          Средно училище – 1 бр.

–          Основни училища – 9 бр.

–          Начално училище – 1 бр.

–          Детски градини – 7 бр.

            В Община Поморие за учебната 2021/2022 година в образователните институции са приети2850 деца и ученици, от които 1982 ученици и 868 деца. През 2021/2022 учебна година децата и учениците са със 138 по-малко в сравнение с 2020/2021 учебна година.

           В началото на 2021 година се проведе традиционна среща с директорите на училищата от община Поморие във връзка с разпределение на средствата от Държавния бюджет за издръжка на дейностите за училищно образование. Средствата от държавния бюджет се разпределят въз основа на брой деца/ученици, брой групи/паралелки, вид и брой на образователните институции и съответните стандарти.

През м. март със заповед № РД-16-227/05.03.2021 г. на кмета на Община Поморие като второстепенни разпоредители с бюджет са определени директорите на всички училища, намиращи се на територията на община Поморие и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“, към която преминават всички детски градини, намиращи се на територията на община Поморие. Разпоредител с бюджетните средства на детските градини е директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“.

 От 2018 г. се предоставя и допълнително финансиране за работа с деца и ученици от уязвими групи. Разпределените средства за работа с деца и ученици от уязвими групи са в размер на 224 557,00 лв.

            В началото на учебната 2021/2022 година се проведе работна среща по проблемите на образованието в извънредната епидемична обстановка, по проблемите на МТБ на учебните заведения, при разкриване на допълнителни възможности по разширение, оборудване, ремонт и привеждане на учебната база в съответствие с порасналите образователни изисквания. Бяха посетени всички детски и учебни заведения.

            Проведоха се работни срещи и по проблемите на редът, управлението и стопанисването на училищното имущество, не на последно място – пропускателният режим в учебните заведения. В своята политика за осигуряване на качествено образование, Община Поморие насърчава и подпомага професионалното развитие на служителите в сферата на образованието.

Поради въведената извънредна епидемична обстановка през 2021 година в училищата отново стартира обучение от разстояние в електронна среда и се въведе дистанционна форма на обучение.

За осигуряване на ефективни противоепидемични мерки за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19 на институциите в системата на предучилищното и училищното образование от МОН се предоставиха средства в размер на 51 123,00 лв. За преминаване от обучение от разстояние в електронна среда към присъствен образователен процес в училищата, със средства от държавния бюджет се осигуриха достатъчно количество неинвазивни бързи антигенни тестове за COVID-19 за тестване един път седмично на ученици, педагогическия и непедагогическия персонал.

            С цел пълно обхващане на всички подлежащи на образование деца и ученици и предотвратяване на отпадането от образователната система е създаден и функционира Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На територията на община Поморие по Механизма работят два екипа за обхват.  Поради усложнената епидемична обстановка през 2021 г., след актуализация на данните в Информационната система за реализация на Механизма /ИСРМ/, не са извършени физически посещения на адреси от екипите за обхват, а се осъществиха непреки контакти /напр. чрез тел. разговор, социални мрежи и др. /с родители, настойници, попечители на децата/учениците, които подлежат на задължително предучилищно и училищно образование. Резултат от работата на Механизма е подобряване на координацията и сътрудничеството между институциите, по-добра комуникация, ефективност на действията, разпределение на отговорностите, с цел по-малко отпаднали или застрашени от отпадане от образователната система деца и ученици. 

            С РМС № 523/22.07.2021 г. е приет Списък на иновативните училища в Република България. От Община Поморие за иновативно е определено ОУ „Христо Ботев“ – гр. Ахелой.

            С РМС № 833/01.12.2021 г. е приет Списък на средищните детски градини и училища в Република България. От Община Поморие за средищни са определени следните учебни/детски заведения:

–          СУ „Иван Вазов” гр. Поморие;

–          ОУ „Христо Ботев” с. Бата;

–          ОУ „Св. П. Хилендарски” гр. Каблешково;

–          ОУ „Отец Паисий” с. Страцин;

–          ДГ „Сребърно звънче” с. Страцин.

            През 2021 година училищата и детските градини са взели участие в следните Национални програми:

Поради въведената извънредната епидемична обстановка в страната през последните две учебни година, учениците в по-голяма част от учебното време се обучават неприсъствено, от разстояние в електронна среда. В резултат на това се дестабилизира емоционалното и физическото им състояние. По НП „Отново заедно“ се финансира провеждането на шестдневни ученически туристически пътувания за ученици с цел преодоляване на последствията от COVID-19, в т.ч. липсата на активен социален живот

            Освен по националните програми на МОН училищата и детските градини участват активно в подготовката и навременното офериране, съгласно нормативната уредба на МОН по въпросите на:

–         Безплатен превоз на децата и ученици по чл. 19, т. 8 от Наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативни актове за определени категории пътници

–         Безплатен превоз на педагогически специалисти

–         Осигуряване на системата на училищното образование с учебници, учебни комплекти и учебни помагала за подпомагане на обучението

–         Проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование” – Основната цел на проекта е навременното ранно обхващане и образователното приобщаване на деца от уязвимите групи в предучилищното образование, подкрепа на достъпа им до качествено образование, подкрепа на социалното им приемане и сближаване за изграждането им като пълноценни граждани и за успешна професионална, социална и личностна реализация.

            От началото на 2021 г. всички детски градини от община Поморие участват по дейност 2 от програмата – „Провеждане на дейности за педагогическа, психологическа и социална подкрепа на деца от уязвими групи, включително обезпечаване на средствата за такси на детски градини с повишена концентрация на деца от уязвими групи”.

            За постигането на целите заложени в сферата на образованието и достигането на заложените национални и Европейски стандарти е необходима база и условия за провеждане на нормален образователен процес. В тази насока Община Поморие неотклонно следва заложените стратегически цели по обновяването на материалната база и през 2021 година с привлечени средства по оперативни програми и не малка част от средства по капиталовата програма се извършиха ремонтно- възстановителни работи във всички училища  и детски градини, включително и започна изграждане на нова детска градина в с. Гълъбец.

            Извънучилищните дейности са застъпени, както в самите училища, така и в ЦЛРП-ОДК-Поморие, който организира и провежда дейности за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта и осигурява обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците на възраст от 5 до 19 годишна възраст. ЦПЛР-ОДК Поморие се занимава с осмисляне на свободното време на децата, учениците и младежите в направленията:

8 групи – английски език;

1 група – вокално студио;

5 групи – народни танци;

7 групи – изобразително изкуство

1 група – временна през ваканцията.

            С децата/учениците работят доказани професионалисти, което е естествен резултат от доброто взаимодействие между община, образователни институции, родителска общност и гражданско общество. 

ХУМАНИТАРНО НАПРАВЛЕНИЕ

Основната цел на Община Поморие е осигуряване на еднакво достъпни, разнообразни и качествени социални и здравни услуги за всички, съгласно законовите изисквания, като се увеличава ангажираността на участващите в предоставянето на тези услуги. Грижата за здравето паралелно се е движила и към създаване на благоприятни условия за труд и отдих.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ 

МБАЛ „ПОМОРИЕ” ЕООД е лечебно заведение в което лекари и помощен персонал извършват диагностика и лечение на пациенти с остри заболявания и травми, когато лечебната цел не може да се постигне в извън болничната помощ, родилна помощ, рехабилитация, диагностика и консултации от лекари и здравни специалисти от други лечебни заведения, лечение на изострени и хронични болести. МБАЛ Поморие ЕООД разполага с пет клинични отделения.

Изминалата 2021 г., отново мина под знака и трудностите на поредната COVID вълна. Общинска администрация Поморие, въпреки епидемичната обстановка и постоянно променящите се фактори, доказа на практика съпричастността си към изпълнение на здравната политика, като МБАЛ Поморие беше единствено болнично заведение, което не разформирова ковид отделението до началото на летния сезон и на практика беше първото болнично заведение, което пое за хоспитализирано лечение в края на лято 2021 г. първите пациенти в областта.

За подобряване условията на труд и повишаване качеството на здравните услуги в МБАЛ Поморие, неотклонно се следва целта за запазване на МБАЛ Поморие, като лечебно заведение, осигуряващо здравното обслужване на населението и то да се превърне в съвременен център за доболнична и болнична помощ. Именно в тази връзка с Решение на Общински съвет Поморие, се предприеха стъпки по оптимизиране на доболничния и болничен поток от пациенти, като МБАЛ Поморие придобива 60 % от капитала на МЦ I Поморие, в стремеж да се запази финансов ресурс и паричния поток в структурата на МБАЛ Поморие, и лечението и направлението да се управлява в Дружества, собственост на общината.

      Незавидното финансово състояние на МБАЛ Поморие води до създаването на социално напрежение и несигурност за здравето на населението не само на Община Поморие, а и на Общините Несебър и Руен. Общинска администрация Поморие продължава да полага системни грижи по запазването на единствената в района болница с над шестдесет годишна дейност. Общинската администрация продължава да помага финансово, с обезпечаване на плащанията по погасителен план с доставчика на модерен скенер, заплащане на медикаменти и консумативи както и закупуването на два апарата за телемедицина. Инвестиция във висококвалифициран медицински персонал.

В община Поморие функционират 12 училища и 7 детски градини. Училищата и детските градини на територията на Община Поморие са обезпечени с медицински специалисти, които провеждат лечебно – профилактична и здравно – просветна дейност. Кабинетите периодично се оборудват и снабдяват с лекарства според Наредба № 3 за здравните кабинети в детските заведения и училищата. Наред с учебните занятия в училищата и детските градини се провеждат лечебно-профилактична и здравно-просветна дейност. Тези дейности се извършват от медицинските специалисти, а там където липсват такива от личните лекари по населените места и фелдшери. Основната дейност на медицинските кабинети в училищата и детските градини е първа долекарска помощ.  За целта са осигурени и оборудвани специални шкафове за оказване на спешна помощ с лекарства, превързочни материали инструментариум   и консумативи според изискванията на Наредба №3 на МЗ за здравните кабинети в детските заведения и училищата. Там където няма медицински кабинети са осигурени спешни чанти, заредени с необходимите консумативи и медикаменти. До 30 декември на текущата година медицинският   специалист изисква от личния лекар талон за проведените профилактични прегледи. До края на месец октомври се извършват антропометричните   изследвания и изследванията   за физическа дееспособност на децата и учениците. Въз основа на   документите   и проведените изследвания до 30 март медицинският специалист извършва анализ на здравното състояние на обслужваните деца и ученици и изпраща анализа в РЗИ гр.Бургас. Хигиенно-профилактичната дейност на медицинските кабинети е свързана с преглед и своевременно отстраняване на   болни деца и ученици.  За това се уведомяват техните родители и се насочват към личния лекар. Медицинските специалисти контролират   хигиената в учебните /детските/ заведения. Стриктно се спазват изискванията по предоставените медицински бележки за отсъствие по болест, съобразени със законодателните норми. Една от основните дейности на медицинските специалисти е ежедневния филтър на децата и учениците посещаващи детските градини и учебните заведения.  При натрупване на деца във филтъра се включват и педагогическия състав на учебното заведение. Следи се за качеството и количеството на храната, което включва посрещането на храната, разпределението и по класове /групи/.

  Във връзка с внедряването и поддържането на СУБХ (система за управление безопасността на храните), кухните майки и кухненските блокове приготвящи храна за детските заведения (детски ясли, целодневни детски градини, обединени детски заведения и детски млечни кухни), в които за децата е осигурено целодневно хранене, разработват поддържаща мониторингова програма, която представлява поредица от планирани за посочения в мониторинговата програма период от дванадесет месеца. Изследвания и анализи с цел да се установи степента на спазване на нормативните изисквания по безопасност на храните. В изпълнение на мониторинговите програми се взимат проби от работни повърхности, инвентар, съоръжения, питейна вода и готовата храна на децата. Пробите се изследват в лицензирана лаборатория за патогенни микроорганизми, паразити, нитрати, химичен анализ, пестициди, тежки метали и количеството на натриев хлорид.  С цел контрол на дезинфекцията веднъж месечно се вземат отривки и от групите и разливочните в детските заведения.

За 2021 година са извършени общо 53 проверки в детски кухни, детски градини, училища и социални домове на територията на общината. Пробонабиранията са общо 39 пъти, а изготвените предписания за несъответствие с нормативните уредби са 14 общо за всички.

На 27.05.2021г. за първи път Община Поморие отбеляза световния ден на Спешната Медицинска Помощ. Събитието се проведе под надслов за уважение и благодарност към всички работещи в системата. Всички населени места в общината отбелязаха паралелно празника. Участие взеха децата от всички детски градини и специалистите от ЦСМП- гр. Поморие.

През юли месец на 2021 година Община Поморие се включи в кампания за профилактика и ранно откриване на рака на кожата – „Евромеланома -2021г.” В продължение на няколко дни се провеждаха безплатни медицински прегледи на кожата от специалист дерматолог. За целта бе осигурен кемпер оборудван с нужната апаратура. Събитието се проведе на централен плаж в кв. „Свети Георги “- гр. Поморие и бяха обхванати голяма част от гостите и жителите на града. 

Съвместно с „Регионална Здравна Инспекция”- гр. Бургас бяха проведени множество кампании за ваксинация срещу Covid- 19 в населени места отдалечени от големите градове.  

СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

Община Поморие осигурява еднакво достъпни, разнообразни и качествени социални услуги за всички, съгласно законовите изисквания, които допринасят за по-добро качество на живота, максималната самостоятелност, пълноценната реализация и грижи за хората в неравностойно положение и общностите в риск.

Социалните услуги в община Поморие се предоставят чрез ОП „Социално обслужване“, в пряко сътрудничество с общинската администрация.

СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ

1.Спорт и спортен календар.

Приоритетно направление и през 2021 година  в Дирекцията  е спортната дейност,  която изпълнява  основните цели  заложени във визията за  развитието на младежтта и спорта в Община Поморие. Въпреки трудностите свързани с рестриктивните ограничения, желанието и мобилизацията на дирекцията позволи реализирането на мероприятия съобразени с нормативните разпоредби.

За втора поредна година не се състояха  „Ученически игри”,  които се считат за индикатор на спортното и здравословно състояние на учениците и подрастващите в община Поморие.

            Продължението на  временните противоепидемични мерки и обявяваната на извънредна епидемична обстановка на територията на Република България, свързана с епидемичното разпространение на СОVID-19 бе причина за отлагане на следващите кръгове на Игрите.

                 В Спортния  календар за 2021, се проведоха следните спортни мероприятия:

  • Теоретични и практически занимания по Детска атлетика, в което взеха участие треньори и начални учители. В демонстративни игри се включиха десетки деца, които се запознаха със значението на атлетиката като спорт и хоби, важността от изграждане на спортна дисциплина и мотивация.
  • Обучение по програма БЕГАЧИ и програмата „Ай рън клийн и Трети атлетически пробег „Поморие-Рън“, в който традиционно взеха участие множество школи и клубове от цялата страна, както и любители и ентусиасти на леката атлетика.
  • Фестивал – спортни танци – Купата на Община Поморие, с много участници от страната и чужбина.
  • Ветроходна Регата „Циклон” отново събра най-добрите спортисти във водните спортове в различните класове.
  • Проведе се първи плувен маратон „На вълната на Поморие”, в който взеха участие плувци и ентусиасти.                                      

            Поради въвеждането на  противоепидемични и ограничителни мерки и удължаване на срока им, довели до преустановяване провеждането на спортно-състезателна дейност, водеща до невъзможност за прилагане на Механизма за оценка /Точкуване/ на спортните резултати, пряко свързани с финансовото подпомагане на категоризираните спортни клубове от Община Поморие бе изготвена и приложена  Методика за  финансиране на спортните клубове по време на извънредна обстановка. 

2.      Младежки дейности и спорт.

С цел  успешна младежка политика е необходима  ясна координация между всички институции, работещи по проблемите на младите хора. Тя се реализира в тясно сътрудничество и партньорство с всички заинтересовани страни на местно ниво. 

– Областен съвет за младежта

            Със Заповед №  РД-10-162/19.07.2021 г., на Областния управител на област Бургас бе подновен Областния съвет за младежта, в чийто състав е и Община Поморие. Съветът е консултативен орган на Областния управител при провеждането на държавна политика за младежта на областно ниво.

– Спорт и образование

            Дeлът на децата и младежите, активно ангажирани със спорт, в %, за 2021 г. е 13,5%, който дял е изключително нисък.

През 2021 г. продължи осъществяването на мерки за превенция, интервенция и компенсиране на преждевременното напускане на образователната система.

Учениците и младежите,  със специални образователни потребности (СОП), независимо от вида на увреждането им са включени в общата образователна среда, чрез интегрирано обучение – индивидуални учебни планове, адаптирани към индивидуалните възможности на всеки. Учениците и младежите със СОП /ресурсен учител; ресурсно подпомагане/, включени в различните форми на обучение са 56.

3. „Закрила на детето”

            Органите за „Закрила на детето”,  на местно ниво полагат целенасочени усилия за превенция на изоставането и реинтеграция на деца, като освен социално-психологическа подкрепа се предоставя и финансова помощ, която е част от работата по превенция, реинтеграция и настаняване при близки и роднини или в приемно семейство.

            Изключително важен е индивидуалния подход при работата по всеки случай, който е обвързан със специфичните потребности на детето.

             От съществено значение за гарантирането на правата и интересите на децата е, че настаняването извън семейството, включително и в специализирана институция се извършва от съда.

            Статистически данни за Община Поморие за 2021 год.:

            – Деца и младежи в риск – 106 деца и младежи

            – Мерки за закрила в семейна среда – 62
            – Мерки извън семейна среда – 44

            – Форми на подкрепа за деца и младежи в риск и техните семейства – 16  

4. Превенция на престъпността, противообществените прояви и престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни в община Поморие

            В превенцията на правонарушенията основна роля играе Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни/МКБППМН-Поморие/ и създадения към нея като помощен орган – Кабинет за социална превенция и консултиране. Комисията работи в тясно сътрудничество с органите и институциите, имащи отношение към социалната закрила на малолетните и непълнолетните на територията на общината.

             Възпитателните мерки са налагани от МКБППМН, с оглед на щадяща обстановка и процедура спрямо децата и младежите, считайки, че това е в най-добрия подход  за тях, целящ превенция на противообществени прояви.


            Статистически данни за дейността на  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни/МКБППМН-Поморие/ и създадения към нея като помощен орган – Кабинет за социална превенция и консултиране за 2021 год.:

            – Общ брой на обществени възпитатели, които работят с младежите – 3

            – Разгледани възпитателни дела – 18

            – Наложени възпитателни мерки – 22

            – Младежи посетили Кабинета за социална превенция – 61

            – Мероприятия и инициативи на МКБППМН-Поморие – 11

            През Детска педагогическа стая – Поморие (ДПС-Поморие )  са преминали 60 младежи. През 2021 год. на Отчет се водят 22-ма младежи, като към края на годината броят им е 13.

            Всички заинтересовани институции в община Поморие работят в тясно сътрудничество за пълноценно развитие на младите хора, за реализацията им, за  задоволяване на потребностите им и за решаване на техните проблеми.

            Структурите, реализиращи тази политика на територията на Община Поморие са ЦПЛР-ОДК „Поморие”, читалища, училища, неправителствени организации, спортни клубове, ЦОП – Поморие, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Преходно жилище – с. Бата, СУПЦ – с. Бата, МКБППМН – Поморие, Детска педагогическа стая – Поморие, РУ Поморие – МВР, Отдел „Закрила на детето”, при Дирекция „Социално подпомагане”, Пробационно звено – Поморие, Районна прокуратура.

ОБЩИНСКИ ФУТБОЛЕН КЛУБ /ОФК/ „ПОМОРИЕ”

Отчета за дейността на ОФК „Поморие” обхваща календарната 2021 г., в която отборите участваха в две отделни първенства:

  •  пролетен полусезон на състезателната 2020/2021 г.
  •  есенен полусезон на спортно-състезателната 2021/2022 г.

Основен приоритет в работата на ОФК „Поморие” е изграждането и подготовката на подрастващите футболисти от Детско-Юношеската Школа. В школата на ОФК „Поморие” тренират:

  • 19 деца от юноши старша възраст;
  • 21 деца от юноши младша възраст;
  • 25 деца от детския отбор;
  • 14 деца от Футбол 9;
  • 15 деца от Футбол 7;
  • 18 деца от Футбол 5;
  • 21 деца от Футбол 5 (детска-подготвителна група на най-малките);
  • Футболна школа „Каблешково” – 37 деца;
  • Футболна школа „Ахелой” – 64 деца

Тренировките се провеждат без такси и под ръководството на лицензирани треньори: Лазар Тонозлиев, Лъчезар Данев, Венелин Тальоков, Никола Вангелов, Борислав Тотев и Димитър Момчилов.

Юноши старша възраст  през първенство 2020/2021 г.  участваха в състава на Зона „Бургас-Ямбол-Сливен” с треньор Лазар Тонозлиев. В крайното класиране в тази силна група, юношите се класираха на 3-то място, което е едно добро представяне.

През настоящото първенство 2021/2022г. отборът е съставен от 19 футболисти и участва в надпреварата на новосформираната Областна група, съставена от отбори на областите Бургас, Сливен и Ямбол, ръководено от ОС на БФС – гр. Бургас. След завършване на есенния полусезон юноши старша възраст заема 3-то място във временното класиране.

Юноши младша възраст с треньор Лъчезар Данев през пролетния полусезон 2020/2021 г. участваха в първенство на ОС на БФС – гр. Бургас. В крайното класиране за 2020/2021 г. на първенството заеха 4-то място.

През есенния полусезон на 2021/2022 г. юноши младша възраст наброяват 21 състезатели и участват в състава на зона Бургас. В есенния полусезон на тази възраст треньор е Лазар Тонозлиев. След изиграване на срещите от полусезона заемат 5-то място, като трябва да се отбележи, че част от състезателите играят и в отбора на юноши старша възраст.

Детският отбор през миналото първенство 2020/2021 г. участва в първенството на Областна група Бургас и бе ръководен от треньора Лъчезар Данев. Същият тим зае в крайното класиране 6-то място.

През настоящото първенство 2021/2022г. – есен детският отбор участва в Областно първенство Бургас с треньор Лъчезар Данев с 25 деца. В есенното класиране заемат 7-мо място.

Отбор Футбол 9 през миналото първенство 2020/2021 г. участва в турнирите на ОС на БФС за „Футбол 9” в гр. Бургас и в крайното класиране завършиха на 5-то място под ръководството на треньора Никола Вангелов.  Този отбор е участвал и в турнири през настоящата година.

1. Турнир организиран от ММС, БФС и Асоциация на българските футболисти по програма „Децата и футболът” в гр. Бургас .

2. Детски турнир традиционен на Община Поморие с участие на отбори от ФШ „Каблешково” и ФШ „Ахелой”.

През настоящото първенство 2021/2022 г.- есен отборът наброява 14 деца, ръководени от треньора Никола Вангелов и участва в първенството на ОС на БФС гр. Бургас. В тази възраст няма класиране на отборите.

Отбор Футбол 7 в миналото първенство 2020/2021 г. с треньор Никола Вангелов участва в турнирите на ОС на БФС „Футбол 7” в гр. Бургас. В тази възрастова група няма класиране. Целта е децата да привикнат към играта, без да се търсят резултати. Този отбор взе участие в турнир в гр. Поморие по случай Деня на детето – 01 юни и се класира на 2-ро място. Те спечелиха купа, футболни екипи и топка.

През настоящото първенство на 2021/2022 г. отборът на ОФК „Поморие” се ръководи от треньора Никола Вангелов и участва в турнирите на „Футбол 7” организиран от ОС на БФС – гр. Бургас. Съставът на тази група наброява 15 деца. В тази възраст не се прави класиране на отборите.

Отбор Футбол 5  през миналото първенство 2020/2021 г.  участва  в турнири на ОС на БФС в гр. Бургас с треньор Венелин Тальоков. Освен това участва и във футболен турнир “Мини Шампионска Лига Бургас” организирано от ФК „Звездичка” – гр. Бургас.

От настоящото първенство на 2021/2022 г. отборът е ръководен отново от треньора Венелин Тальоков и наброява 18 млади футболисти и се състезава в турнирите на ОС на БФС вгр. Бургас. В тази възраст не се прави класиране.

          Сформирани са група от деца, които участват в първенството като подготвителна група за „Футбол 5” при най малките, деца от детските градини ръководени от Лъчезар Данев. Те се радват на голям интерес и групата е съставена от 21 деца.

В структурата на ОФК „Поморие” съществуват 2 детски подготвителни групи.

Първата група е в гр. Каблешково с треньор Борислав Тотев и е създадена през м. юли 2013 г. и продължава да набира деца. В нея тренират 37 деца във възраст от 2005 – 2013 г. Децата водят занимания в определени дни и часове от седмицата на новата площадка и тревния терен в гр. Каблешково, а една част от тях се транспортират до стадиона в гр. Поморие и допълнително тренират и участват в срещите на ОФК „Поморие”.

Втората група е в гр. Ахелой с треньор Димитър Момчилов и е създадена през Септември 2014 г. В нея тренират 63 деца, във възрастови групи от 2005 – 2013 г. От тази група има момчета, които се състезават с екипа на ОФК „Поморие”.

ФШ „Ахелой” взема участие и в организирани турнири от ОС на БФС-гр. Бургас.

Идеите и организационните задачи на ОФК „Поморие” не се ограничават само в изградената структура. Включва и други допълнителни инициативи с цел популяризиране на любимата игра – футбол, като:

  1. Провеждане на ежегоден турнир на 01.06 – Ден на детето с отбори от окръга под патронажа на ОС на БФС-Бургас и ОФК ”Поморие” в гр. Поморие.

2. Провеждане на определени часове по физическо възпитание на учениците от II – VII клас на стадион „Поморие”, съвместно с преподавателите и треньорите от клуба. Същата инициатива се осъществява по случай Деня на спорта – 20 май и с децата от ОДЗ „Детелина” и „Детелина-филиал”.

3. Регулярно се провежда традиционен пролетен турнир на стадион „Поморие”  между подготвителните групи от Поморие, Каблешково и Ахелой.

4. Ежегоден  ученически турнир, който ОФК „Поморие” и Община Поморие организират съвместно за всички селища от общината. Турнирът се провежда през месец октомври на стадиона в гр. Поморие.

ХАНДБАЛЕН КЛУБ /ХК/ „ПОМОРИЕ”

За участие в Държавните първенства, Купа България, ДП, ЗП, ЗФ, КБ през спортно-състезателна 2020-2021 бяха картотекирани състезатели от 6 възрастови групи, обхващащи жени, юноши, девойки и момчета, както следва:

– момчета 10 год. (М -10) – 14 състезатели

– момчета 12 год. (М -12) – 19 състезатели

          – юноши 14 год. (М -14)  – 14 състезатели

– юноши 16 год.  (М -16) – 17 състезатели

          – девойки 16 год. (Ж -14) – 17 състезатели

          – жени (Ж) Б ”РХГ”         – 26 състезател

ХК „Поморие“ кандидатства по Програмата за развитие на спортните клубове за 2021 г. към ММС с Проект за създаване на условия за реализиране на ефективен тренировъчен и състезателен процес на спортистите, масовизиране на заниманията със спорт в различните възрастови групи и усъвършенстване на системата за управление на тренировъчния процес, като възможност за спортно развитие и основа за реализиране на високи спортни резултати.      

След оценяване и одобрение клубът получи 9 576,00 лв.

КЛАСИРАНИЯ НА ОТБОРИТЕ ПО ХАНДБАЛ, ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ В ДЪРЖАВНИ ПЪРВЕНСТВА И ТУРНИРИ – СПОРТНО-СЪСТЕЗАТЕЛНАТА 2020/2021 г.

Участие в Държавния спортен календар и класирания:

 Възрастова група и полВид първенство или турнирКласиране (място)Място на провеждане
    
1М-10Турнир – минихандбал7Хасково
М-10Турнир – минихандбал7Поморие
 
2М-12Зонално първенство4Поморие
М-12Зонални финали4Хасково
 
3М-14Зонално първенство1Хасково
М-14Зонални финали1Поморие
М-14Държавно първенство1Г. Оряховица
М-14Купа България1Поморие
 
4М-16Зонално първенство4Хасково
 Зонални финали4Хасково
 
5Ж-16Зонално първенство4Сливница
 Зонални финали4Хасково
 Държавно първенство5Панагюрище
 Купа България4Хасково
 
6Ж „Б“ РХГЗонално първенство1Панагюрище
 Зонални финали1Поморие
 Държавно първенство5Панагюрище
 Купа България8Поморие

Национален принос:

Елеонора Деянова Николова – участничка на Европейско плажен хандбал за девойки под 19 год.,  национална състезателка.

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА
ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОМОРИЕ

В началото на годината Посетителски център „Поморийско езеро”, собственост на Община Поморие, беше предоставен за управление на Исторически музей – Поморие за срок от пет години. Това решение наложи да бъдат определени цени на услугите, които да се предоставят в новия обект на музея. В първата половина на месец юни беше извършен частичен ремонт с цел сградата да бъде приведена в съответния вид за експлоатация и посрещане на посетители. След приключване на ремонтните дейности бяха закупени бинокли, далекогледни тръби за наблюдение на птици, както и компютърно оборудване и екран за прожектиране на документални филми, представящи биоразнообразието на Поморийското езеро. Впоследствие беше назначен и екскурзовод, който посрещаше и информираше посетителите за обекта. 

С прехвърлянето на Посетителски център „Поморийско езеро” към обектите на Историческия музей, се създаде прекрасна възможност за предлагане на разнообразни форми на туризъм с цел привличане на хора с различни вкусове: комбиниране на пътувания с интерес към археология, архитектура, история, етнография и стари поминъци, с туристически програми за наблюдение на редки и застрашени птици и растения в района на езерото. Посредством представянето на природа и културна история на Поморийския район, посетителите получават ценна информация за растителни и животински видове, техните местообитания, както и за важни културно-исторически ресурси и атракции като Античната гробница, Музей на солта, Историческия музей, Манастир „Св. Георги”, църкви, Стари поморийски къщи и др. С включването на Посетителки център „Поморийско езеро” към обектите на Историческия музей, значително  се повиши нивото на качество на допълнителните туристически услуги и удовлетвореността на посетителските групи в обектите на природното и културно наследство в нашия град.

          През изминалата година Историческия музей беше одобрен по проект от национална комисия на Юнеско на стойност 12 000 лв. на тема: „Импулси за приобщаване: Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно и равностойно  положение”. По проекта бяха закупени две грънчарски колела, една пещ,  ролер за платки и необходимите инструменти. Закупиха се и различни декоративни ангоби и глазури. Беше оборудвано едно помещение в музея за творческа работилница. Към проекта силен интерес проявиха и участваха момичета и  жени от Поморие и с. Бата. По този проект и колегите от музея усвоиха знания и умения за грънчарския занаят, принципите на източване, изпичане и глазиране на керамичните изделия. За следващия туристически сезон планираме да се предлага на посетителите и нова услуга в музея – участие в изработката на изделия на  грънчарско колело.

Във връзка с разкритите през 2020 г. архитектурни елементи около църквата „Преображение Господне” и съгласно  Протокол № 08-00-607/21.10.2020г. на Експертна комисия, назначена със заповед  на Mинистъра на културата,  в бюджета на Община Поморие за  2021 г. бяха планирани средства за извършване на археологически проучвания. Археологическите проучвания се проведоха в периода 1.07.2021 г. – 31.07.2021 г. и обхванаха пространството южно, източно и северно от църквата. В непосредствена близост от южната страна на храма беше разкрит зид от стара пристройка към църквата. Същата пристройка е съществувала и в първата половина на XIX в., защото се вижда на стари фотографии, които се пазят в Историческия музей. Интересното е, че в нейния градеж са били употребени мраморен капител с пластичен орнамент и мраморна база, най-вероятно донесени от античния и средновековен град в м. Палеокастро, днешният нов кв. Св. Георги.  Можем да предположим, че тази пристройка е функционирала като дом за духовниците, като в даден момент, нейната източна част е имала и стопанско предназначение. При археологическите разкопки в източната част се разкриха следи и материали от металургична дейност – останки от огнище, стопилки, шлака и стари медни сечива – чукчета, тесли, пили и др. Вероятно в тази част на пристройката е функционирала занаятчийска работилница за производството на такива инструменти.

Южно от пристройката на църквата, както и източно от храма се разкриха гробове. Установено беше, че това е християнски некропол, който се развива и на запад под съвременните къщи. Много от гробовете са разбъркани и нарушени, вследствие по-късните строително – монтажни дейности при изграждането на почивната станция на граничната милиция. При тези, които са запазени в анатомичен порядък се откриха пирони, изтляла дървесина – вероятно следи от ковчези. При гробовете, разположени  от южната страна на църквата се откриха парчета керемиди с издраскан кръст, между чиито рамена е изписано на гръцки Исус Христос Победител. В някои от гробовете се откриха посребрени османски монети – акчета от XVIII – XIX в.  В проучваната площ около църквата, на места бяха регистрирани няколко ями със средновековни материали – византийски монети и фрагменти от луксозни керамични съдове от XIV в., произведени в Константинополските ателиета. Под дъната им са изрисувани  императорски знаци (монограми).

Резултатите от разкопките в района на църква „Преображение Господне” бяха представени в интервюта за телевизия BTV, телевизия СКАТ,  БНР – Бургас и вестник „Черноморски фар”.

През годината стартираха и дейности по изследване, проектиране, подготовка  на изложба на тема „ Балканската война и отражението ѝ в Анхиало и района”. Това е  една тема, която за първи път се разработва и  планира да бъде представена  като експозиция в залите на Историческия музей през 2022 г., когато се навършват 110 г. от Балканската война. Във връзка с бъдещата изложба бяха подготвени видео презентации  на тема „Младши подофицер Костадин Христов и участието му в най – значимата победа на българския военноморски флот по време на Балканската война”, „Биография на офицер Зурмал Алексиев Гуджуков”, и „Биография на строителния предприемач Гюро Стоянов Лазаров”.

          И през 2021 г. продължи  практиката уредниците от музейните обекти  да бъдат канени за участие в научно – популярни филми, телевизионни и радиопредавания. Там колегите информират обществеността за предстоящи музейни прояви, популяризират културно – историческото наследство на нашия град и район. Такива бяха участията  във филм за Поморие на гръцката национална телевизия EРT 3; участие във филм на БНТ за композитора Стефан Диомов, на чийто род корените му са от Анхиало; участия в предавания на БНР по програмите Хоризонт и Христо Ботев, където бяха представени историята на града и музейните експозиции. Уредникът на отдел Нова и най – нова история в Историческия музей г-жа Любка Николова участва в заключителния етап на проекта за трансгранично сътрудничество между Поморие и Енедже, като подготви презентация на тема „Поморие – пристан на бежанците от с. Енеджия”. Същата подготви материали за вятърните мелници и водната кула в Поморие, както и изготви, и произнесе  слово при откриване на Военния паметник в с. Козичино на 03.09.2021 г.

          Във връзка с кандидатстването на Община Поморие по нов проект свързан с Музея на солта, бяха изготвяни и предоставяни нужните документи  справки и консултации. Бяха извършени организационни дейности свързани отремонтирането на дървената рампа и моста водещ към Посетителския център, финансирани от Община Поморие.

          И през изминалата година беше извършена събирателска и изследователска работа по обогатяване фондовете на музеите. Извършена беше реставрация на напрестолен кръст от специалисти на Националния исторически музей – София. Кръстът е включен в експозицията на изложбата „Православието в Поморие – минало и настояще”.

През есента Историческия музей – Поморие гостува в Държавен културно-исторически  център „Двореца” (Каменна зала) – гр. Балчик с изложбата „Птиците – небесни пратеници или какво”? Изложбата беше открита на 01.11.2021 г. и ще остане за да се види от жителите и гостите на град Балчик до 31.03.2022 г.

          И през 2021 г. музейните обекти  продължиха да работят в пандемични условия и цялостната им  работа бе съобразена с новите условия. Отменени бяха всякакви научни, образователни и познавателни мероприятия.  Провалянето на международните туристически борси повлия отрицателно върху груповите посещения на чуждоезичните туристи. Отказани бяха предварителните договорки със сериозни туристически агенции и фирми. Това наложи да насочим работата си изключително към българските туристи, турагенти и хотелиери, както в града, така и в големите комплекси. Беше осъществена връзка с туристически фирми, организиращи летните лагери с ученици финансирани от министерството на образованието.

Въпреки извънредната обстановка,  през летния период музейните обекти  работиха без почивен ден и с удължено работно време. Една от нашите задачи  бе  популяризирането им сред турагенти и хотелиери, както в града, така и в големите комплекси. Непосредствено в обектите бяха периодично доставяни рекламни дипляни с цел привличането на туристи. 

През изминалата 2021 г. музейните обекти са били посетени от 21 705  души . По банковата сметка на община Поморие са преведени общо 75 478  лв. приходи от билети за вход и от продажбата на сувенири и рекламни материали.

ДИРЕКЦИЯ „СТРОИТЕЛСТВО, УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА, ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ“

ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО”


Технически и административни дейности, свързани с контрола по строителството:

  • издадени констативни актове по чл.57а от ЗУТ – общо 21
  • заведени преписки – общо 21
  • издадени констативни актове по чл.225 от ЗУТ – общо 23
  • издадени констативни актове по чл.196 от ЗУТ – общо 6
  • изготвени заповеди по чл.196 от ЗУТ – общо 4
  • изготвени Заповеди по чл.225а от ЗУТ – общо 5
  • изготвени Заповеди по чл.57а от ЗУТ – общо 20
  • изпълнени заповеди – общо4
  • протоколи за определяне на строителна линия – общо 125
  • протоколи за съответствие / протокол 3 / – общо 39
  • изготвени удостоверения по чл.54а от ЗКИР – общо 98
  • издадени разрешения за прокопаване – общо 51

Осъществяване на контрол за спазване изискванията на наредбите на Общински съвет – Поморие;

Изпълнение на текущи задължения по архивиране на документи, отговори на молби и жалби, консултации на граждани във връзка с въпроси , свързани с контрола по строителството.

Годишен отчет за извършените строително-ремонтни дейности:

ПО КАПИТАЛОВА ПРОГРАМА:

  1. ДГ „Детелина“ –  ремонт на открита тераса
  2. ДГ „Веселушко“ –  частичен ремонт покрив
  3. ПГТ „Алеко Константинов“ – ремонт кабинет по информатика
  4. Асфалтов подход МБАЛ Поморие – основен ремонт
  5. Основен ремонт на улично осветление – гр. Поморие, ул. „Скобелев“
  6. Основен ремонт на улично осветление – гр. Поморие,  ул. „П.Каравелов“
  7. Основен ремонт на улично осветление – с. Козичино
  8. Основен ремонт на улично осветление – с. Медово
  9. Основен ремонт на улично осветление – гр. Поморие, кв. „Свобода“, бл.15
  10. гр. Ахелой, ул. „Минзухар“ – основен ремонт
  11. гр. Ахелой, ул. „Шипка“ – основен ремонт
  12. с. Белодол – ремонт и рехабилитация на улици
  13. с. Косовец – ремонт и рехабилитация на улици
  14. с. Страцин – ремонт и рехабилитация на улици
  15. с. Порой – ремонт и рехабилитация на улици
  16. Основен ремонт на ул. „Зорница“, с. Горица
  17. Основен ремонт на ул. „Изгрев“, с. Горица
  18. Основен ремонт на ул. „Георги Кондолов“, с. Горица
  19. Основен ремонт на спортна площадка до ЦСРИ, кв. „Свети Георги“, гр. Поморие
  20. Основен ремонт на покрив Читалище „Поука“, с. Горица
  21. Кулен часовник
  22. Светофарна уредба на кръстовище ул. „Солна“ и ул. „Европа“
  23. Благоустрояване на ул. „Изгрев“, гр. Ахелой
  24. Изграждане на детска площадка в с. Каменар
  25. Благоустрояване на ул. „Съединение“, гр. Каблешково
  26. Благоустрояване на ул. „Шипка“, гр. Поморие

             ТЕКУЩИ РЕМОНТИ:

  1. Ремонт на санитарен възел в сграда МБАЛ Поморие, ет.2
  2. Доставка и монтаж на нова клим.система във фронт офис, кв. „Св.Георги“
  3. Частичен ремонт детски площадки в гр.Поморие
  4. Ремонт на санитарен възел в ТИЦ Поморие
  5. Ремонт на помещения в сграда Пансионат
  6. Ремант на санитарен възел за инвалиди в сградата на Общината
  7. Частичен ремонт в сграда „Посетителски център“ 
  8. Доставка на съоръжение за игра /ремонт детски кът на ул. „Морска“/
  9. Подмяна на захранващ водопровод „Здравна служба“ – с. Габерово
  10. Ремонт на подово покритие в сградата на Общината
  11. Текущ ремонт на чешма в с. Александрово
  12. Текущи ремонти на чадър в детски кът на ул. „Морска“
  13. Ремонт автобусни спирки – пред Община и СУ „Иван Вазов“
  14. Ремонт на площадков водопровод в ДГ „Детелина“ /ясл. група/
  15. Ремонт на площадков водопровод в гробищен парк Поморие
  16. Почистване на речно корито на река Хаджийска в с. Гълъбец
  17. Ремонт триажен кабинет в МБАЛ Поморие
  18. Авариен ремонт на поливна система в градинка кв. „Св.Георги“

ОТДЕЛ
„УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА“

Технически и административни дейности, свързани с устройството на територията и строителството:

•         съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти – 203

•         издаване на разрешения за строеж – 195

•         издаване на разрешения за поставяне – 51

•         преписки по обявяване на разрешения за строеж – 195

•         допускане за разглеждане на градоустройствени разработки и парцеларни планове – 68

•         одобрени градоустройствени разработки /ПУП-ПРЗ, ПУП-ПЗ, ПУП-ПР/ – 35

•         процедиране на градоустройствени разработки и парцеларни планове – 81

•         одобрени градоустройствени разработки за земеделски имоти и парцеларни планове – 13

•         преписки по обявяване на подробни устройствени планове – 81

•         протоколи на експертен съвет по устройство на територията – 33

•         удостоверения за въвеждане в експлоатация – 108

•         удостоверения за съборени сгради – 17

•         издаване на удостоверение за степен на завършеност – 22

•         издаване на констативни протоколи – 42

•         издаване на скици –визи за проучване и проектиране – 215

•         издаване на скици (презаверки) за недвижими имоти – 645

•         издаване на извадки за недвижими имоти – 124

•         удостоверение за търпимост – 81

•         удостоверение за административен адрес – 120

•         удостоверения за факти и обстоятелства по териториално и селищно устройство и други – 56

•         вътрешно административни удостоверения в рамките на административна процедура по искане за установяване на търпимост – 87

•         удостоверения по ЗУЕС – 2

•         предоставяне на геодезически данни по кадастрални и регулационни планове – 25

•         издаване на удостоверения за попълване на кадастрален план – 94

•         внесени в Общински съвет докладни във връзка с процедури по ЗУТ, ЗОЗЗ и други закони – 43

•         искания за изготвяне копия от одобрени архитектурни проекти, разрешения за строеж и други – 206

•         издаване на разрешение за земни маси – 16

Административни и контролни дейности, свързани с опазване на околната среда:

•         Отговори на постъпили  молби, заявления, сигнали и жалби относно:

–         повредени/липсващи съдове за отпадъци – 103

–         влошена екологична обстановка – 34

–         сигнали свързани с нарушаване режимите на опазване в защитени територии – 4

–         сигнали във връзка с издадено разрешително за ползване на изключения от забраната предвидена в чл.38, ал. 1, т. 5 от ЗБР – 13

•         Изготвяне на екологични становища по предоставени за съгласуване преписки. Изготвяне на справки за предоставяне на актуални данни за компонентите на околната среда на територията на общината;

•         Участие в работата на общински и междуведомствени комисии;

•         Административни процедури, свързани с инвестиционни предложения по ЗООС и НУРИОВОС – 75

•         Процедури по Закона за водите – 9

•         Съвместни проверки с РИОСВ – Бургас, БДЧР – Варна по сигнали и жалби на граждани  и осъществяване на контролна дейност – 10

•         Изготвяне на административни преписки пред РИОСВ – Бургас, БДЧР – Варна и други институции на инвестиционните предложения с възложител – Община Поморие  – 16

•         Изготвяне на ежемесечни справки за отчисления по ЗУО и текуща координация с фирмата – изпълнител на дейността по сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци на територията на община Поморие;

•         Изготвяне на докладни записки за предложения пред Общински съвет – Поморие за изпълнение на задълженията на местната администрация съгласно екологичното законодателство;

•         Провеждане на мониторинг на качеството и състава на водите, свързан с изискванията за стопанисване и управление на минералните води от находище „Медово” и находище „Каменар”, община Поморие;

•         Изготвяне на становища, справки и сведения към РИОСВ – Бургас, БДЧР – Варна, РЗИ, Национален статистически институт, МОСВ и други институции;

•         Стартиране  на административна процедура по възлагане изготвянето на програмата за управление на отпадъците на Община Поморие за новия програмен период 2021-2028г.;

•         Изпълнение на условията по решенията за предоставяне на минералните води в с. Медово и с. Каменар за управление и ползване – годишен отчет пред МОСВ;

•         Изпълнение на условията по издадени разрешителни за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води за канализационните системи на гр. Поморие и гр. Каблешково;

•         Изпълнение на условията по Разрешително за ползване на изключение от забраната предвидена в чл.38, ал.1, т.5 от ЗБР, издадено от министъра на околната среда и водите с титуляр: Община Поморие;

•         Осъществяване на собствен мониторинг на водите от дъждовната канализация на гр. Поморие и битовите отпадъчни води на канализационната система на  гр. Каблешково;

•         Провеждане на административни процедури за освобождаване на собствени средства, натрупани като отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците за закупуване на транспортно-подемна техника, обезпечаваща функционирането на общинската система за управление на отпадъците, за закупуване на специализирана техника за събиране и транспортиране на отпадъци;

•         Експертно участие в административна процедура във връзка със събиране на данни и предоставяне на информация свързани с подготовка на проект на ОУП на Община Поморие;

•         Осъществяване на текущ контрол във връзка с експлоатацията на общинска площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от бита и издаване на разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци, с титуляр Община Поморие;

•         Упражняване на контрол за спазване на изискванията на общинските наредби свързани с екологичната обстановка: текущ и по сигнали;

•         Осъществяване на контрол за спазване изискванията на екологичното законодателство и  подзаконовите  нормативни актове ЗООС, ЗУО, ЗБР, ЗЗТ, ЗОЗЗ,ЗП, ЗЗЖ – текущ и по сигнали;

•         Провеждане на ежегодни кампании за събиране на отпадъци електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори и едрогабаритни отпадъци от бита;

•         Изпълнение на текущи задължения по архивиране на документи;

ОТДЕЛ
„ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, ТРАНСПОРТ И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ” /ОСТУП/

Основният принцип при управлението и разпореждане с имоти общинска собственост е съобразен с чл.11 ал.1 от Закона за общинската собственост, където законово са регламентирани принципите за нейното управление.

Придобиването, управлението и разпореждането с недвижими и движими имоти – собственост на общината е извършено под контрола на Общински съвет, съобразно разпоредбите на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет – Поморие.

За отчетния период януари 2021 г. – декември 2021 г. в дейност ОСТУП са насочени приблизително 1275 документа, като в изпълнение на служебните си задължения служителите в отдела са извършили следните дейности и услуги:

Видове сделки, дейности и услугиброя
Процедирани търгове/конкурси за продажба на общинско недвижимо и движимо имущество и за отдаване под наем7
Издадени настанителни заповеди в общински жилища18
Сключени договори за наем на обекти – общинска собственост7
Прекратяване на договори за наем, право на ползване5
Сключени договори за продажба на общински имоти и движими вещи; договори за делби, дарения и замени60
Сключени договори за отстъпено право на строеж върху общински имоти7
Сключени договори за право на ползване, право на управление на общински имоти8
Внесени в Общински съвет докладни във връзка с процедури по ЗОС и други закони105
Актуване на имоти общинска собственост221
Заповеди за отписване на имотите от актовите книги за общинска собственост50
Заповеди по чл.16 от ЗУТ5
Издадени удостоверения от отдел „ОСТУП”, във връзка с процедура по издаване на удостоверения за търпимост84
Издадени удостоверения, относно собствеността на недвижими имоти; наличие или липса на претенции за възстановяване на недвижими имоти; за отчуждени имоти; за деактуване или възстановяване на общински имоти9
Заверка на издадени скици от отдел УТООС645
Заверка на молби-декларации48
Попълване на данъчни декларации и искания /за издаване на данъчна оценка345
Издаване на дубликати и заверени копия на документи, съхранявани в отдел „ОСТУП”18
Участия в постоянни и временни комисии40
Участие в експертни съвети33
Справки по актовите книги1000
Изготвени становища8
Разрешения за извършване на таксиметрова дейност43
Пропуск за извозване на земни маси3

Направени са постъпки пред държавата за деактуване на имоти, които са важни за устойчивото развитие на общината.

Осъществена е административната процедура по картотекиране на граждани с установена жилищни нужди, съгласно изискванията на Наредба №17 за реда и условията за разпореждане с общински жилища на територията на община Поморие и Закона за общинската собственост

Определени са маршрутите за движение на тежка строителна техника в населените места при строително – ремонтни дейности.

ОТДЕЛ „УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ”

През отчетния период, дейността на служителите от отдел „Управление на проекти“ се осъщесвява в следните направления:

  1. Организиране и контролиране разработването и изпълнението на проекти и програми от предприсъединителните и структурни фондове, донорски организации и участие в партньорски инициативи на територията на общината;
  2. Събиране на документите по проектите, съставяне и окомплектоване на проектни досиета, изграждане на архив според изискванията на оперативните програми;
  3. Отчитане изпълнението на проектите и програмите пред съответните инстанции;
  4. Координиране работата, набавяне на необходими документи, изготвяне на справки по всички проекти в процес на кандидатстване по Европейски програми, комуникация и координация с консултанти;
  5. Търсене възможности за финансиране по международни програми, набавяне на информация за текущо кандидатстване, изисквана от различни дирекции (Образование, Спорт, Финанси, Социални дейности, Туризъм и др);
  6. Изготвяне на справки във връзка с национални и европейски програми, стратегии, планове и т.н.;
  7. Подготовка и изготвяне на Апликационни форми за кандидатстване по Оперативни програми;
  8. Изготвяне на договори, анекси, заповеди по проектите, финансирани от Оперативните програми, преглед и съгласуване на тръжни процедури;
  9. Осъществяване контакти с неправителствени организации от страната и от чужбина и осигуряване взаимен обмен на информация, идеи, знания и опит;

Проектите на Община Поморие за периода януари – декември 2021г., на етапи кандидатстване, изпълнение и приключени, са както следва:

  1. ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА “РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” 2014-2020г.

Проекти приключили за периода януари-декември 2021г.:

1. „Активно приобщаване с оглед насърчаване на равните възможности и социалното включване на семейства с деца и младежи с увреждания на територията на община Поморие“

2. „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания за превенция разпространението на COVID-19 в община Поморие“

3. „Създаване на центрове за социално включване на маргинализирани общности на територията на Община Поморие”

Проекти на етап изпълнение за периода януари-декември 2021г.:

  1. „Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности на територията на община Поморие“
  2. „Активно приобщаване с оглед насърчаване на равните възможности и социалното включване на семейства с деца и младежи с увреждания на територията на община Поморие – Етап 2“
  3. „Патронажна грижа в община Поморие“
  1. ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014 – 2020

Проекти на етап изпълнение за периода януари – декември 2021г.:

  1. „Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в с. Бата и с. Страцин, Община Поморие“
  2. „Обновяване на площи за широко обществено ползване- паркове в с. Лъка, с. Александрово, с. Медово, с. Страцин и с. Порой, община Поморие“
  3. „Разширение и реконструкция на обект, свързан с културния живот в община Поморие – сграда на Читалище „Просвета 1888” гр. Поморие, филиал с. Каменар“
  4. „Изграждане и закупуване на оборудване и обзавеждане на туристически информационен център- гр. Ахелой“
  5. „Благоустрояване и реновация на общински селищен парк в УПИ I, кв. 52, гр. Каблешково, общ. Поморие, обл. Бургас.“
  6. „Рехабилитация и реконструкция на улична мрежа в град Ахелой и град Каблешково, община Поморие“
    1. За град Ахелой: ул. „Рила“; ул. „Струма“;
    1. За град Каблешково: ул. „Иван Вазов“; ул. „Ангел Кънчев“; ул. „Захари Стоянов“
  7. „Рехабилитация и реконструкция на улица Искър, гр. Ахелой“
  8. „Изграждане, реконструкция, ремонт и закупуване на съоръжения за туристически атракции, свързани с местното природно, културно и историческо наследство, предоставящи услуги с познавателна или образователна цел в гр. Ахелой“ – одобрено проектно предложение; предстои сключване на АДБФП
  9. ПРОГРАМА ЗА МОРСКО ДЕЛО И РИБАРСТВО 2014 – 2020

Проекти приключили за периода януари – декември 2021 г.:

  1. „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“

Проекти на етап изпълнение за периода януари – декември 2021 г.:

  1. „Арт комплекс – водна кула – музей на рибарството, гр. Поморие“
  2. „Реконструкция на съществуващи гаражи, складове в ателиета за приложно и изящно изкуство в УПИ XI, кв. 46- ПИ 57491.503.90 гр. Поморие, община Поморие“

Проекти на етап кандидатстване за периода януари – декември 2021 г.:

  1. „Изграждане на плаващ музикален фонтан тип „Водно шоу” в Поморийски залив – гр. Поморие“
  2. „Морски център „Магазия” – Поморие, за обслужване на рибарско пристанище Поморие“
  3. „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“
  4. „Рехабилитация на крайбрежна алея „Яворов”, гр. Поморие“
  5. „Модернизация на слип за рибарски лодки в „Рибарско пристанище Поморие”
  6. „Солта – традиции и културно богатство на Поморие“
IV.          ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ” 2014 – 2020г.

Проекти на етап изпълнение за периода януари декември 2021г.:

1. „Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност на ОУ „Христо Ботев“ гр. Поморие и на многофамилни жилищни сгради в град Поморие с адрес: ул. „Солна” № 9 и кв. Свобода № 14“

2. „Изпълнение на мерки по „Енергийна ефективност в периферните райони – 3“ за СУ „Иван Вазов“, жилищна сграда на ул. „Солна” № 11, жилищна сграда в кв. Свобода № 13, гр. Поморие, Община Поморие“

  • ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА” 2014 – 2020г.

Проекти на етап изпълнение за периода януари – декември 2021г.:

  1. „Рекултивация на общинско депо за битови отпадъци, находящо се в землището на с. Каменар, община Поморие“
  2. „Интегрирани мерки за осигуряване на принос към поддържане/подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата Натура 2000, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на територията на МИГ „Поморие”.
  3. „Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас“
  • ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ – ИПП ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ – ТУРЦИЯ 2014-2020г.

Проекти приключили за периода януари – декември 2021г.:

  1. „Традициите – вчера, днес и утре“ – Реконструкция на бившия Пионерски дом и превръщането му в Дом на изкуствата
  • ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО И НОРВЕЖКИ ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ 2014 – 2021г.

Проекти на етап кандидатстване за периода януари-декември 2021 г.:

  1. „Енергийна ефективност в сградата на ОУ „Христо Ботев”, град Ахелой, община Поморие“
  2. „Внедряване на мерки за използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сграда на Детска градина „Веселушко”, гр. Поморие“
  3. „Анхиало – древност и изкуство“
  4. „Прилагане на мерки за превенция и адаптация към климатичните промени на територията на община Поморие“

Проекти на етап изпълнение за периода януари – декември 2021 г.:

  1. „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие в едно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води.“
  2. „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на територията на община Поморие“
  • ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА /ПУДООС/

1. „Зона за отдих и игри в междублоково пространство – кв. „Свобода“, бл.13, кв. 93, парцел II, по плана на гр. Поморие”

  1. ПРОГРАМА „ИЗГРАЖДАНЕ, ПРИСТРОЯВАНЕ, НАДСТРОЯВАНЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА  ДЕТСКИ ЯСЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА“ (2020-2022г.)  КЪМ МОН

1. Одобрен проект „Изграждане на ОДЗ в УПИ II -32, по плана на с. Гълъбец, община Поморие.

ДИРЕКЦИЯ „ПРАВНО-НОРМАТИВНО ИНФОРМАЦИОННО И АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ“ /ПНИАО/

В Дирекция „Правно-нормативно, информационно и административно обслужване има два отдела – отдел „Правно-нормативно обслужване” и отдел „Административно и информационно обслужване”.

           І. Отдел „Правно-нормативно обслужване” /ПНО/

I.1. Дейност „Правно-нормативно обслужване“

За отчетния период в дейност ПНО са насочени приблизително 1820 документа. Изготвени са приблизително 120 договора с предмети свързани със СМР, инженеринг-проектиране, инвеститорски контрол, доставка на оборудване, транспорт, охрана, медийно и информационно обслужване и др.

С цел пълноценно функциониране на Общинската администрация в отдел ПНО са изготвени общо приблизително 220 проекти на заповеди.

Изготвените докладни записки до Общински съвет – Поморие са 33, свързани с приемане на решения изменение и допълнения на наредби на Общински съвет-Поморие, приемане на решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество,  решения по други въпроси от местно значение по чл. 21, т. 23 от ЗМСМА.

В процеса на работа водената кореспонденцията с различни институции и структури в община Поморие по преписки възлиза на приблизително 400 писма.

Разгледани 42 административно наказателни преписки и са изготвени 22 наказателни постановления, 6 резолюции за прекратяване на административно-наказателно производство, 3 писма за маловажност, както и 10броя писма до Районна прокуратура-Бургас, Териториално отделение-Поморие за предприемане на действия по компетентност и уведомления за предприети такива от Община Поморие.

Община Поморие е страна по 38 съдебни дела, по 33 съдебни дела е ответник, по 5 дела е ищец. По четири съдебни дела ответник е гл. архитект на Община Поморие.

Обработени са 9 преписки, свързани с рентно плащане по чл. 37в, ал. 7 от ЗСПЗЗ, във вр. с §16ПЗР към ЗИД на ЗСПЗЗ.

           За периода на доклада служителите от отдел ПНО са участвали като членове в комисии по провеждането на търгове и конкурси по чл. 68 от НРПУРОИ.

През отчетния период служители от отдела са оказвали постоянна правна помощ на директорите на общински предприятия и служителите им при осъществяване на функциите им, като дават: мнения, по правни въпроси, изразяват мнение по законосъобразността на изготвените договори и актове; изготвят и/или съгласуват проекти на документи, свързани с работата на съответното общинско предприятие, следят за правилното прилагане на законодателството в предприятието. Съгласувани са общо 110 заповеди, 440 договора, 30 докладни до Общински съвет-Поморие, 21 разрешителни за сеч.

I.2.Дейност „Връзки с обществеността, протокол и канцелария“

1.Действия по подготовка и отразяване на важни за Община Поморие прояви от международно, национално и регионално ниво;

2.Действия по подготовка, участие и отразяване на събития, чиито партньор, организатор или участник е Община Поморие, в т.ч и събития от културния и спортния календар на общината и пресконференции;

3.Регулярно изпращане на прессъобщения до регионални и национални печатни издания и електронни медии;

4.Редовно публикуване на актуална информация на официалната интернет страница на Община Поморие – 720 публикации;

5.Приемане на сигнали, подадени от граждани (чрез телефон, имейл, социални мрежи, електронен портал и др.) и предаването им до компетентни лица;

6.Изпращане на благодарствени писма и поздравителни адреси, както и водене на друга официална кореспонденция при необходимост;

7.Подготовка на PR материали, рекламиращи община Поморие в различни аспекти (туризъм, забележителности, възможности за инвестиции, културен календар, Балнео и СПА услуги и др.) за различни печатни и електронни издания;

8.Кореспонденция с представители на медии и действия, свързани с подготовка и заявяване на договори за медийно-информационно обслужване на общината и др.

I.3.Дейност „Административно обслужване“

1. Получаване, обработване, регистриране, разпределяне и предаване на входящата кореспонденция; обработване и изпращане на изходящата кореспонденция; организира се деловодството, документооборота в Общината и общинския архив;

2. Организиране работата с жалбите, сигналите и предложенията на гражданите, контрол за изпълнението на сроковете за отговор на кореспонденцията в администрацията, чрез деловодната система „Архимед”;

3. Поддържане актуално състояние на информационните материали и информационните табла в ЦАО.

За посочения период са обработени общо 26 650 документа, както следва:

  1. Обработена входяща кореспонденция – 11 338 бр. документи;
  2. Обработена изходяща кореспонденция – 9 138 бр. документи;
  3. Обработени и вписани в Заповедната книга на общината – 1 977 бр.;
  4. Обработени и вписани възражения – 36 бр.;
  5. Обработени и вписани докладни записки – 40 бр.;
  6. Обработени и вписани жалби – 85 бр.;
  7. Обработени и вписани становища – 110 бр.;
  8. Обработени и вписани договори – 429 бр.;
  9. Обработени и вписани заявление за достъп до обществена инф. – 17 бр.;
  10. Обработени и вписани решения – 30 бр.;
  11. Обработени и вписани трудови договори – 50 бр.;
  12. Обработени и вписани граждански договори – 142 бр.;
  13. Обработени и вписани документи ГРАО – 3242 бр.

I.4.Дейност „Човешки ресурси“

За посочения период са извършени следните дейности:

  1. Изготвяне на заповеди за отпуски по трудови и служебни правоотношения – 1 283 бр.
  2. Провеждане на конкурси по трудови правоотношения – 3бр.
  3. Участия в конкурсни комисии за назначаване – 2 бр.
  4. Изготвяне на допълнителни споразумения  по трудови правоотношения за промяна на  работна заплата и други – 211 бр.
  5. Съгласуване и оказване на методическа помощ за изготвяне на длъжности характеристики – 5бр.
  6. Изготвяна на производствени характеристики за ТЕЛК – 4бр.
  7. Пенсиониране 2 служителя и оформяна на документацията.
  8. Изготвяне на заповеди за назначаване  и обявяване в НАП /по трудови и служебни правоотношения/ – 26 бр.
  9. Изготвяна на заповеди за прекратяване и обявяване в НАП /по трудови и служебни правоотношения/ – 21 бр.
  10. Обновяване и подреждане на трудови досиета на всички служители и работници.
  11. УП 3 – 14бр.
  12. Други заповеди – 6 бр.
  13. Работа по Проект  „Подкрепа за заетост” 6 човека /общ работник/ започнала 06.2021г и  приключила 11.2021г.
  14. общо изготвяне на трудови договори само за тези програми 8 бр. и обявяване в НАП, пресмятане на трудов стаж за всички новоназначени и оформяна на досиета.
  15. общо изготвяне на допълнителни споразумения – 2бр.
  16. Общо изготвени заповеди за прекратяване само за тези програми 8 бр. и обявяване в НАП.   

I.5.Дейност „Архив“

За посочения период Мл. експерт „Архивар“ е отговарял за съхранението, поддържането и опазването на учрежденския архив на Община Поморие.  Приема, систематизира, подрежда и надписва архивните единици по години, направления и дейности, съгласно Номенклатура на делата. Извършва е контрол на температурно – влажностните параметри на архивохранилището, като записва и ежеседмично данните в дневник – всеки последен работен ден от седмицата. Води регистър на учрежденския архив, както и дневник, отчитащ посещенията и използването на документите. Изготвя исканите от клиентите на административни услуги документи по преписката (копия на оригиналите в учрежденския архив) на база съхранявания наличен архив и нормативните изисквания и ги е предава по съответния ред за съгласуване и изпращане. Участва в работата на ПДЕК за осъществяване на работата с документите в съответствие със ЗНАФ. За гореспоменатия период са предоставени 490 архивни единици и е обслужил 456 служители. Изготвени и изпратени в ДА –  Бургас  са и актове за унищожаване на неценни документи с изтекъл срок на съхранение от Национален референдум на 25.10.2015 г. и произведени избори за народни представители на 26.03.2017 г. в Община Поморие, които нямат практическо и справочно значение и актове за унищожаване на бюлетини резерв във връзка с решения на ЦИК.

I.6.Дейност: Защита на личните данни

За посочения период, служителят, отговарящ за защита на личните данни е извършил следните дейности:

  1. Контрол върху спазването на Регламент (ЕС) 2016/679 и ЗЗЛД и на други разпоредби за защитата на данни и на политиките на администратора по отношение на защитата на личните данни, включително възлагането на отговорности, повишаването на осведомеността и обучението на персонала, участващ в операциите по обработване, и съответните одити; 
  2. Изготвяне на проекти за изменение на вътрешноведомствени актове, регламентиращи защитата на личните данни; Анализ на практиката и становища при осъществяване на задълженията на администратора във връзка с прилагането на Закона за защита на личните данни и прави предложения за промени във връзка с отстраняване на констатирани пропуски;
  3. Осъществяване на наблюдение върху извършването на оценка на въздействието върху защитата на личните данни, съгласно чл. 35 от Регламент (ЕС) 2016/679;
  4. Предлагане на насоки относно оценките на риска, противодействието и оценката на въздействието върху защитата на данните в организацията, в която работи или служи;
  5. Сътрудничество с надзорния орган по чл. 51 от Регламент (ЕС) 2016/679.

Изготвен е Регистър по чл.30 от ОРЗД, кратка презентация за личните данни предназначена за служителите в Общината, както и 3 писмени становища по въпроси, касаещи защитата на личните данни.

През периода на анализа юристите от отдел ПНО са оказали правна помощ на всички звена към общинска администрация, включително и на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства при осъществяването на техните функции. Юристите са давали мнения и съвети по законосъобразността на изготвените от тях проекти на документи, както и становища дадени ежедневно във хода на работния процес.     

II. Отдел „Административно и информационно обслужване“

Основната дейност на служителите от отдел „Административно и информационно обслужване“ е в областта на гражданската регистрация и административното обслужване на населението.

През 2021 година, по отношение на гражданската регистрация са извършени обща 6849 броя услуги, за цялата община, по следните видове:

  1. Издаване на удостоверение за раждане-оригинал
  2. Издаване на удостоверение за раждане-дубликат
  3. Издаване на удостоверение за липса на съставен акт за гражданско състояние (акт за раждане, акт за смърт)
  4. Припознаване на дете
  5. Издаване на удостоверение за сключен граждански брак – оригинал
  6. Издаване на удостоверение за сключен граждански брак – дубликат
  7. Издаване на удостоверение за семейно положение за сключване на граждански брак в чужбина
  8. Издаване на удостоверение за семейно положение за сключване на граждански брак с чужденец в РБългария
  9. Промяна в актовете по гражданско състояние
  10. Издаване на удостоверение за семейно положение, съпруг/а и деца
  11. Възстановяване или промяна на име
  12. Издаване на удостоверение за семейно положение 
  13. Издаване на удостоверение за родствени връзки 
  14. Издаване на удостоверение за идентичност на лице с различни имена
  15. Заверка на заявление за постоянен адрес
  16. Заверка на адресна карта на настоящ  адрес
  17. Издаване на удостоверение за идентичност на административен адрес
  18. Удостоверение за настоящ адрес
  19. Удостоверение за постоянен адрес
  20. Заверка на документи по гражданско състояние за чужбина
  21. Искане за ЕГН
  22. Издаване на удостоверение за родените от майката деца
  23. Издаване на препис-извлечение от акт за смърт – за първи път
  24. Издаване на препис-извлечение от акт за смърт – за втори и следващ път
  25. Издаване на удостоверение за наследници
  26. Заверка на копия и препис на документ по гражданско състояние
  27. Издаване на удостоверение за вписване в регистрите на населението на чужденец
  28. Комплектоване и проверка на документи към искане за установяване на българско гражданство
  29. Издаване на удостоверение по искане на граждани
  30. Издаване на удостоверение за извършена промяна в Личен регистрационен картон
  31. Издаване на удостоверение УП-2, УП-3

Служителите, осъществяващи дейността по гражданска регистрация на населението и административно обслужване в съставните на община Поморие населени места подпомагат работата на кмета или кметския наместник в съответното кметство и чрез издаване на приходни квитанции и фактури, служебни бележки, връчване на призовки и съобщения от съдилища и частни съдебни изпълнители и др.

Другата основна дейност на служителите в отдела е участие в организационно-техническата подготовка за избори, като през 2021 г. взеха участие в следните избори:

  • Избори за Народно събрание проведени на 04.04.2021г.
  • Избори за Народно събрание проведени на 11.07.2021г.
  • Избори за президент и вицепрезидент на Републиката и за Народно събрание на 14.11.2021 г., с проведен нов избор за президент и вицепрезидент на Републиката на 21.11.2021 г.

Относно служителя заемащ длъжност „Юрисконсулт“ в отдел „Административно и информационно обслужване“, дейността му за 2021 г. се изразява в следното: Заповеди – 22; Решения – 17; Становища – 3; Анекси към договори – 2; Доклади -2; Уведомителни писма – 88; Докладни записки – 8; Протоколи – 18; Актове за признаване на чуждестранен акт – 5; Пълномощни – 2; Отговор на искова молба – 1.

Годишен отчет за организация на достъпа до обществена информация за 2021 г.

Постъпили заявления за достъп до обществена информация – 25 броя:

  • От граждани – 9
  • От адвокати – 2
  • От неправителствени организации – 11
  • От политически партии – 3

Вид на заявлението:

  • Писмени заявления – 6
  • Заявления по електронен път – 13
  • Заявления чрез ПДОИ – 6


Вид на информацията:

  • Официална информация – 19
  • Служебна информация – 6

Всички заявления са разгледани, като са взети съответните решения както следва:

Решения за:

  • Предоставяне на достъп до обществена информация – 18
  • Препращане – 2
  • Частичен достъп – 2
  • Уведомление на заявителя за липса на исканата ОИ – 1

Отказ за предоставяне на ДОИ:

  • Исканата информация е предоставена на заявителя през последните 6 месеца – 1
  • В друг закон е предвиден специален ред за търсене на исканата информация – 1

Срок за издаване на разрешението за достъп до обществена информация:

  • В 14-дневен срок – 19
  • В законоустановения срок след удължаването му – 6

ДИРЕКЦИЯ „ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ”

За периода 01.01.2021 – 31.12.2021 г. в Дирекция „Обществени поръчки” са стартирали 51 броя обществени поръчки, както следва:

  • Открити процедури – 26 броя;
  • Събиране на оферти с обява – 11 броя;
  • Публично състезание – 6 брой;
  • Договаряне без предварително обявление – 8 брой;

В посочения период са сключени 35 броя договора за възлагане на обществени поръчки с предмети свързани със строителство, доставки и предоставяне на услуги.

В изпълнение на задълженията на дирекцията са изготвени  над 400 броя писма, доклади, протоколи, решения, заповеди и други, във връзка с работата по възлагането на обществените поръчки, като кореспонденцията е извършена, както с дирекции, отдели и други структурни звена на Община Поморие, така и с външни кореспонденти.

При изпълнение на служебните си задължения служителите са участвали в състава на комисии за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Дирекцията осъществява подготовка на процедурите за възлагане на обществени поръчки като: изготвя обявленията до регистъра към Агенцията за обществени поръчки; изготвя или съгласува документация за участие по реда на Закона за обществените поръчки, като извършва и всички действия свързани с подготвяне, организиране и провеждане на процедури по ЗОП; организира взаимодействието с Агенцията по обществени поръчки; подготвя решения и обявления за откриване на процедурите по ЗОП; изготвя протоколи и доклади за работата на комисиите; изготвя решения за класиране на участниците; подготвя и организира подписването на договорите за изпълнение на обществените поръчки; изпраща информация до АОП за сключените и изпълнените договори, подготвя преписките до КЗК и ВАС в случай на обжалване.

ЗВЕНО „ОБЩЕСТВЕН РЕД И СИГУРНОСТ” /ОРС/

Служителите от звено „Обществен ред и сигурност” следят за изпълнението и контрола по следните наредби и закони: Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ), Закон за гражданската регистрация (ЗГР), Закон за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), Закон за авторските и сходните му права, Закон за здравето, Закон за ветеринарномедицинската дейност, Изборния кодекс, Наредба № 2 за опазване и поддържане на обществения ред в община Поморие, Наредба № 8 за рекламната дейност, Наредба №22 за регистрация, отчет, контрол, правила на движение и изисквания, на които трябва да отговарят пътните превозни средства с животинска тяга на територията на община Поморие, Наредба №5 за организация на транспортната дейност в Община Поморие, връчване на съставените актове за установяване на административни нарушения, да удостоверяват получаването им и съответно отказите, а също така и наредба за Водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

Ежедневната работа на инспекторите се свежда до прилагане на нормативните актове и наредби в Община Поморие. Съставяне на констативни протоколи, предупредителни протоколи, връчване и съставяне на актове за установяване на административни нарушения както и пълно съдействие на институциите в Община Поморие, също така на НАП, РИОСВ, РЗИ, Агенция Митници и на Патентното Министерство. След съставянето на такива и поставянето на срок за отстраняване на нарушенията се извършваха повторни проверки.

Служителите на звено „ОРС” работят с всички дирекции и звена в Община Поморие, а именно оказване на пълно съдействие на служителите при изпълнението им на служебните им задължения. Постоянно взаимодействие с РУ „Полиция” Поморие, РСПБЗН – гр. Поморие, Районна прокуратура на гр. Поморие, УКОМП, Център за административно обслужване (МДТ), кметовете на отделните населени места и кметски наместници, Градска художествена галерия „Дечко Стоев”, Пристанища, Директорите на учебните заведения и детски градини в община Поморие.

Инспекторите от звеното съдействаха и на експертите от службата по транспорт и инфраструктура, също така контролираха паркирането на МПС и ППС с животинска тяга през период на забрана. Подпомагаха работата на общинската служба за пътна сигнализация за поставяне на знаци и пътна маркировка както и на ОП БКСРД.

За периода от календарната година бяха получени и обработени 420 бр.  жалби и сигнали на граждани.

Приети сигнали от стационарният – дежурен телефон – 070011301194 бр.

През 2021 г. са съставени:

  •  14 бр. предупредителни протоколи и 16 бр. констативни протоколи.
    • 17 бр. АУАН

През изминалият период служителите от звено „ОРС” извършваха постоянен контрол на всички мероприятия проведени на територията на община Поморие, а именно визуален контрол, физически контрол  и отбиване на движението и ППС по обиколни маршрути.

През 2021г. звено „ОРС” към Община Поморие съдействаха на всички културни събития от национално, регионално и международно значение.

Служителите съдействаха на компетентните институции за извършване на съвместни проверки за наднормен шум по заведения за обществено хранене, връчване на предписания за поставяне на хора под карантина както и изпълнение на заповедите на Министъра на здравеопазването касаещи световната пандемия от COVID – 19.

На звеното бяха предоставени около 330 бр. АУАН за връчване на физически и юридически лица живущи  на територията на Община Поморие от НАП.

Инспекторите следяха за ППС теглени от жива сила и ППС извършващи атракционна дейност на територията на гр.Поморие отговарящи на изискванията на наредбата за транспортната дейност, Наредба №22, както и периода за навлизане в централната градска част. Също така за изнасянето и изхвърлянето на битови и строителни отпадъци  на определени за целта места.

ЗВЕНО “УПРАВЛЕНИЕ ПРИ КРИЗИ И ОТБРАНИТЕЛНО-МОБИЛИЗАЦИОННА ПОДГОТОВКА“ /УКОМП/

През отчетния период, работата на звено „Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка“ /УКОМП/ беше организирана в съответствие с изискванията на нормативните документи регламентиращи дейностите за управление при кризи и отбранително-мобилизационната подготовка и в изпълнение на заповедите и указанията на Областен управител на Област Бургас.

Основната цел е поддържане на готовността на Община Поморие за отбрана, усъвършенстване на военно временната система за ръководство при привеждане от мирно на военно положение, подготовка на мобилизационните ресурси и населението за работа във военно време и организиране на мероприятията за защита на населението при бедствия, в изпълнение на чл. 44 ал. 1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за отбраната на въоръжените сили на Република България, Закона за защита при бедствия и ПМС №31/21.02.2019 г. за дейностите и задачите по „ОМП“ и условията и реда за тяхното осъществяване.

I. За изпълнение на целите на звено „Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка“, работата беше насочена към изпълнение на следните основни задачи:

1. Организиране на подготовката на ръководния състав на Община Поморие за работа във военно време, извънредно положение и при бедствия;

2. Провеждане на тренировки с оперативните дежурни по ОбСС Поморие за оповестяване в различните степени на готовност при привеждане за работа във военно време;

3. Провеждане на мероприятията по отсрочване от повикване във Въоръжените сили, при мобилизация на резервисти и техника от Община Поморие при привеждането им от мирно на военно положение;

4. Повишаване на документалната сигурност при създаването, обработването и съхраняването на документи в Регистратурата за класифицирана информация на Община Поморие;

5. Изготвяне на ежемесечен график за носене на оперативното дежурство по Общински съвет по сигурност в Община Поморие;

6. Подобряване на работата относно опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военните паметници на територията на Община Поморие.

II. От началото на календарната година в звено „Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка“/УКОМП/ бяха изготвени следните документи, регламентиращи задачите на звеното:

1. Заповед № РД-16- 1438/13.09.2021 г. на Кмета на Община Поморие за актуализиране на състава на Общински съвет по сигурност /ОбСС/Община Поморие;

2. План за дейността на Общински съвет по сигурност /ОбСС/Община Поморие за 2021 г.;

3. Заповед № РД-16-1349/01.09.2021 г. на Кмета на Община Поморие за актуализиране на състава на създадения Общински съвет за намаляване на риска от бедствия /ОбСНРБ/;

4. Заповед № РД-16-541/26.04.2021 г. на Кмета на Община Поморие за създаване на комисия за извършване на годишна проверка за наличността на заведените документи в регистратурата за класифицирана информация;

5. Заповед № РД – 16 – 19 / 06.01.2021 г. за унищожаване първи или единствени екземпляри (оригинали) на документи и материали, носители на класифицирана информация с изтекли срокове на защита и с премахнати нива на класификация, които нямат историческо, практическо или справочно значение.

6. Заповед № РД-16-1104/19.07.2021 г. на Кмета на Община Поморие за унищожаване втори екземпляри/следващи екземпляри/копия на документи и материали (входящи документи и материали), върху които липсва разпореждане от лицата по чл. 31, ал. 1 от ЗЗКИ, забраняващи тяхното унищожаване.

7. Заповед № РД-16-1686/26.10.2021 г. на Кмета на Община Поморие за повишаване готовността на Община Поморие за действия при усложнени зимни условия в периода 2021-2022 година;

8. План с вх. рег. №91-1406 -1 /28.05.2021 г за провеждане на тренировка по системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и съставните части на ЕСС на областно и общинско ниво през 2021 г.;

9. Заповед № РД-16-756/28.05.2021 г. на Кмета на Община Поморие за определяне на оперативна група от Община Поморие за участие в тренировката по задействане на сиренно-оповестителната система на 02.06.2021 г.;

10. Заповед № РД-16-1543/07.10.2021 г. на Кмета на Община Поморие за назначаване на комисия за извършване на технически прегледи на язовирите общинска собственост.

III. Дейности по защита на населението при възникнали бедствия през 2021 г.

1. Предвид настъпилата пандемия от COVID – 19 и обявената с решения на Министерски съвет до момента извънредна епидемична обстановка за страната в Община Поморие се вземат следните мерки:

1.1 Стриктно се изпълняват всички заповеди на Министъра на здравеопазването и наложените до момента противоепидемични мерки, като разпоредените мероприятия се разглеждат от кризисен щаб на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия в Община Поморие и със заповеди на Кмета на Община Поморие се свеждат за изпълнение;

1.2 Чрез сайта на Община Поморие и разлепване на уведомления по обектите се осъществява своевременно информиране на населението за стриктното спазване на мерките за превенция;

1.3 За извършване на превантивни мерки против заразяване с COVID – 19, за времето на обявената извънредна епидемична обстановка, Община Поморие закупува дезинфектанти и индивидуални средства за защита /ИСЗ/, които се разпределят и раздават чрез звено „УКОМП“ на личния състав от общинската администрация, служителите от кметствата от Община Поморие, общинските предприятия, пенсионерските клубове, гражданите обслужвани в административните сгради и институциите на територията на Община Поморие.

1.4 Изборите проведени в секционните избирателни секции определени на територията на Община Поморие през 2021 г. се проведоха при стриктно спазване на „Указания на министерството на здравеопазването за провеждане на изборите в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19“, като за целта звено „УКОМП“ разпредели и раздаде заявените разпоредени материали с цел противодействие на разпространението на COVID-19, като по този начин се защити здравето на участниците в изборния процес и на обществото като цяло.

2. Органите на общинската администрация в Община Поморие са ангажирани и предоставят необходимото съдействие на контролните органи и служителите на реда при РУП – Поморие. Поради липса на констатирани нарушения на изискванията на Наредбите приети и издадени от Общински съвет Поморие, през 2021 г. няма стартирани АНП със съставяне на актове за установяване на административно нарушение по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

IV. Дейности по изпълнението на превантивните мероприятия за недопускането или намаляването на последствията от бедствия:

1. В изпълнение заповед № РД – 10-49/10.03.2021 г. на Областен управител област Бургас, междуведомствена комисия обследва проводимостта на речните легла извън урбанизираните територии на Община Поморие, като се изготвиха констативни протоколи и предписания;

2. В изпълнение заповед № РД – 10-86/29.04.2021 г. на Областен управител област Бургас, междуведомствена комисия извърши по график проверка за готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията към тях на територията на Община Поморие, като се изготвиха констативни протоколи и предписания;

3. В изпълнение на заповед № РД-10-235/22.10.2021 г., на областен управител на Област Бургас, за предприемане на превантивни мерки при утежнена зимна обстановка през сезон 2021/2022 г. е издадена заповед № РД-16-1686 / 26.10.2021 г. на Кмета на Община Поморие относно подготовката на Община Поморие за работа през зимния сезон.

V. Дейности по планиране на защитата при бедствия и провеждането на СНАВР:

1. Дейностите планирани в План за защита при бедствия на Община Поморие, приет и утвърден с решение № 254/18.07.2008 г на Общински съвет – Поморие се изпълняват в пълен обем;

2. На основание чл. 6 д, ал. 1 и чл. 65 б, т. 1 от Закона за защита при бедствия, Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия (ОбСНРБ) на Община Поморие, разработи програма на Община Поморие за намаляване на риска от бедствия  за периода 2021-2025 г.

3. Регулярно се актуализират и утвърждават аварийните планове на обекти на територията на Община Поморие.

VI. Дейности по обучението за защита при бедствия.

1. В изпълнение на Заповед № РД-16-1686 / 26.10.2021 г. на Кмета на Община Поморие на 28.10.2021 г. се проведе съвещание с кметовете на кметства и кметски наместници за готовността на населените места за справяне с възникнали усложнения през зимния период, където да им се обърне внимание да извършат необходимата подготовка за функциониране на общинската администрация при усложнени зимни условия.

2. Съгласно Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования (приета с ПМС № 123/25.06.2012 г. , на 05.10.2021 г., екип от РС “ПБЗН“ Поморие проведе практическо занятие, като последен етап от първоначалния основен курс на обучение и подготовка на доброволците регистрирани в „Доброволно формирование“ към Община Поморие.

VII. Дейности при оповестяването при бедствия.

1. Оповестяването на Община Поморие се осъществява съгласно Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност с необходимите за това технически средства чрез оперативен дежурен по ОбСС Поморие.

2. На 02.06.2021 г. се проведе и премина успешно, ежегодната профилактика и проверка на сиренно-оповестителната система на територията на Община Поморие.

3. Актуализират се аварийните планове на язовирите на територията на Община Поморие и схемите за оповестяването на органите по защитата на населението, както и физическите лица имащи отношение по извършването на СНАВР в Община Поморие.

4. Проведени са занятия и изпит с оперативните дежурни по ОбСС Поморие относно познаването на функционалните им задължения и за реда за предоставяне на информация при възникване на бедствия.

В резултат на добрата организация и планиране на дейностите в звено „УКОМП“ в Община Поморие през 2021 г. всички планирани и разпоредени задачи бяха извършени в пълен обем и в заповяданите срокове, като за извършените дейности има изготвени констативни протоколи.

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ „БЛАГОУСТРОЙСТВО, КОМУНАЛНИ И СТРОИТЕЛНО-РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ” /БКСРД/

Структурата на ОП „БКСРД” е съобразена с три основни дейности, а именно: Административна дейност, Дейност „Строителство“ (основни и текущи ремонти по общинска инфраструктура, сграден фонд, ВиК мрежа и др.); Дейност „Енерго-механична и транспорт“, състояща се в доставка на строителни материали и строителен инвентар на територията на община Поморие.

  1. Технически и административни дейности за периода: Януари – Декември 2021г.:  
  • Постъпили са 114 документа, от които входящи писма с молби на граждани, искане на становища за обекти по населените места в община Поморие;
  • Изготвена е изходяща кореспонденция на брой 110 документа, от които становища,  докладни записки и др.;

За отчетния период са предприети следните действия: 

  • Извършвани са огледи на място, изготвени са становища и количествено-стойностни сметки. Приложени са план-графици за изпълнение на дейностите.
  • Осъществяван е инвеститорски контрол на обекти:
    • Съгласно договор № 13901/29.03.2021г. между МОСВ-ПУДООС и община Поморие;
    • Проект: „Енергийната ефективност в периферните райони – 3 на СУ „Иван Вазов“ жилищна сграда на ул. „Солна” №11, жилищна сграда в кв. Свобода №13″, гр.Поморие;
    • Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – Етап II – гр. Поморие – преходен;
    • Рекултивация на общинско депо за битови отпадъци находящо се в землището на с.Каменар, община Поморие;
    • ОДЗ в УПИ II, кв.32 по плана на с.Гълъбец;
    • „Доставка и полагане на еднопластова ударопоглъщаща настилка, дебелина 3см., оцветена SBR гранула, цвят червен” – бл.13, кв. „Свобода”,  гр.Поморие;
    • Доставка и полагане на щампован бетон по пешеходна зона на бул. „П.К.Яворов” – в участъка от „Старото казино” до ул. „Търговска”.

Предприятието работи по следните договори за доставка на строителни материали: 1. „Доставка на строителни материали на територията на община Поморие за период от 36(тридесет и шест) месеца по три обособени позиции”; 2. „Доставка на различни видове и размери добит строителен камък  за нуждите на изграждането, ремонта и поддържането на строителните обекти на община Поморие”;  3. „Доставка на пясък за нуждите на изграждането, ремонта и поддържането на строителните обекти на територията на община Поморие”;  4. „Доставка на бетонови изделия на територията на община Поморие за период от 36(тридесет и шест) месеца”;               

II. Дейност „Строителство”:

  1. Ремонт на дъждоприемни шахти (ул. „Иван Вазов”, ул. „Крайбрежна” – гр.Поморие😉
  2. Монтаж на нови тактилни плочи пред рампи за достъпност на административна сграда на ул. „Солна” № 15 (Пансионат)  – вход „изток” и вход „юг”, гр.Поморие;
  3. Демонтаж на стара ограда и монтаж на нова метална ажурна ограда с два броя портали за достъп – „старата” църква, гр.Поморие;
  4. Ремонт на стоманобетоново стълбище и подпорни стени (къртене, кофраж, армировка и бетониране на стълбищни рамена, монтаж и боядисване на метален парапет по стъпала, зидане на подпорни стени с бетонови ивици и др.), парково пространство под „старата” църква, гр. Поморие;
  5. Ремонт  на тротоарна настилка  на ул. „Манастирска”- участък, гр. Поморие – кв. „Свети Георги”;
  6. Направа на стоманобетонов фундамент за дизелов генератор на Рибарско пристанище, гр. Поморие – кв. „Свети Георги”;
  7. Ремонт на тротоарна настилка на  ул. „Беласица”, гр.Поморие;
  8. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Европа” – участък, гр.Поморие;
  9. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Трети март”, гр. Поморие;
  10. Ремонт на джоб за контейнери за смет на ул. „Солна”, гр. Поморие;
  11. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Морска” – участък , гр. Поморие;
  12. Ремонт на тротоарна настилка на участък от ул. „П.Каравелов”, гр. Поморие;
  13. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Иван Вазов” – участък „запад”, гр. Поморие;
  14. Ремонт на тротоарна настилка на участък от бул. „ П.К.Яворов” (малко площадно пространство, ново стълбище, нова рампа за достъпност, метален парапет и промяна на входове към гаражи на бл. № 62 и др.) , гр.Поморие;
  15. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Булаир” , гр. Поморие;
  16. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Преслав” – участък, гр. Поморие;
  17. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Крайбрежна” – участък, гр. Поморие;
  18. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Райна княгиня” – участък, гр. Поморие;
  19. Ремонт на паважна настилка около „Скейт парк”, гр. Поморие;
  20. Ремонт на тротоарна настилка  на ул. „Вардар”, гр.Поморие;
  21. Ремонт на пропаднала тротоарна настилка по ул.”Княз Борис I”гр.Поморие;
  22. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Стара планина” – участък, гр. Поморие;
  23. Ремонт на тротоарна настилка на участък от ул. „Ропотамо” (к-с „Поморие бей”), гр. Поморие;
  24. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Пирин”, гр. Поморие;
  25. Ремонт на декинг по стария мостик, гр.Поморие;
  26. Ремонт на тротоарна настилка  на участък от ул. „Христо Ботев”, гр. Поморие;
  27. Ремонт на настилка от трошен камък(премахнати стари дървета) по участък от бул. „ П.К.Яворов” (под лятно кино)гр.Поморие;
  28. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Ген.Скобелев”, гр. Поморие;
  29. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Цар Самуил”, гр. Поморие;
  30. Ремонт на тротоарна настилка на участък от бул. „ П.К.Яворов” (пред х-л „Свети Георги”), гр.Поморие;
  31. Ремонт на улична настилка от неоформен камък – пред „старата” църква, гр. Поморие;
  32. Ремонт на участък от ул. „Ангел Кънчев”,  кв. „Св.Георги”гр. Поморие;
  33. Ремонт на тротоарна настилка на ул. „Европа” и ул. „Арда” (ъгъла) – частично, гр. Поморие;
  34. Ремонт на тротоарна настилка на кръстовището на ул. „Нео Анхиало” и ул. „Л.Каравелов”, гр.Поморие;
  35. Ремонт на тротоарна настилка на кръстовището на ул. „Европа” и ул. „Солна” (светофарна уредба), гр. Поморие;
  36. Монтаж на пътни знаци и указателни табели по улична пътна мрежа на община Поморие;
  37. Обезопасяване на опасни сгради, гр. Поморие;
  38. Монтаж и демонтаж с кран на бетонови елементи (тапи) – изходи към морето, гр. Поморие;
  39. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „П.Волов”гр.Поморие;
  40. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Хан Крум”гр.Поморие;
  41. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Цар Самуил” – участък изтокгр.Поморие;
  42. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Европа” – участък пред военния блок гр.Поморие;
  43. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Бенковски”гр.Поморие;
  44. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Велико Търново” – участъкгр.Поморие;
  45. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Съединение” – участъкгр.Поморие;
  46. Ремонт на тротоарна настилка по участък от бул. „П.К.Яворов”(от ул. „Съединение до ПГ по туризъм „Ал.Константинов”)гр.Поморие;
  47. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Дунав”гр.Поморие;
  48. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Ахелой” – достъп до гаражигр.Поморие;
  49. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Бузлуджа”гр.Поморие;
  50. Ремонт на тротоарна настилка по участък от ул. „Христо Ботев”гр.Поморие;
  51. Ремонт на отводнителна тротоарна настилка около бл.13, кв. „Свобода”, гр. Поморие;
  52. Ремонт на детски кът пред бл.13, състоящ се в разширение на старата площадка за игра, монтаж на нови детски съоръжения и занимателни игри, ремонт на пейки и кошчета, ремонт на метална пергола, нови довеждащи пешеходни пътеки и др. – гр.Поморие
  53. Почистване на дъждоприемни шахти на територията на гр.Поморие;
  54. Механизирано зариване на траншеи от извършени археологически разкопки около „старата” църква – гр.Поморие;
  55. Ремонт на пейки за отдих на територията на гр.Поморие (натоварване, извозване, подмяна на дървени елементи, импрегниране и лакиране и отново връщане на местата им);
  56. Съдействие при монтиране на скулптури на територията на гр. Поморие (монтаж  на фундаменти, повдигане и извозване с кран до място за поставяне);
  57. Доставка на материали до гробищен парк за нуждите на „Мюсюлмански обреден дом”(стари тротоарни плочи, трошено-каменна настилка за подходи и достъп и др.) – гр.Поморие;
  58. Почистване на водорасли по пешеходна алея на бул. „П.К.Яворов” – нисък участък механизирано – гр. Поморие;
  59. Пробутване и подреждане на скален блок пред рибарско пристанище (по вълноломи и каменна брего укрепителна дамба) – гр.Поморие:
  60. Ремонт на парково пространство пред читалище (демонтаж на стари рекламни табели, ремонт на кошчета и пейки, ремонт на част от настилката) в кв. „Свети Георги, гр. Поморие;
  61. Ремонт на лятна сцена (изкърпване, шпакловка и боядисване) в кв. „Свети Георги, гр. Поморие;
  62. Монтаж на скулптура във фонтан по пешеходна зона (пред „Стария съд“) – гр.Поморие;
  63. Монтаж на билборд (публичност по проект) – гр.Поморие;
  64. Монтиране на метални решетки с цел обезопасяване на опасна сграда в центъра срещу църквата – гр.Поморие;
  65. Доставка на строителни материали за ЦОП (Център за обществена подкрепа) – тротоарни плочи, бордюри, пясък, цимент и др. – гр.Поморие;
  66. Ремонт на паважна настилка пред входа на „Стария мостик” – гр.Поморие;
  67. Доставка и поставяне на бетонови кашпи, ремонт на пейки до стоянка таксита (червения блок ) – гр.Поморие;
  68. Ремонт на кошчета за боклук по пешеходна зона – централна градска част – гр.Поморие;
  69. Доставка и полагане на тротоарни плочи по участък на ул. „Проф.Стоянов” (в близост до военния санаториум) – гр.Поморие;
  70. Ремонт на пейки по пешеходна зона на бул. „П.К.Яворов”, изработване на джоб за поставянето им (щампован бетон) – гр.Поморие;
  71. Подпомагане на дейността на ОП „ОГСС” с строителна техника (комбиниран багер и камион с кран) – гр.Поморие;
  72. Ремонт на метални балюстри пред читалище „Светлина” – гр.Поморие;
  73. Ремонт на ограда на детски кът срещу р-т „Флора” (заваряване на метални пана, монтаж и боядисване на дървени елементи) в кв. „Свети Георги, гр. Поморие;
  74. Ремонт на кръгли пейки по централната пешеходна зона (метални носещи елементи, промяна на места за захващане на дървените елементи, монтаж  на нови дървени елементи с вкл. консервиране и лакиране) –  гр. Поморие;
  75. Подмяна на стари пейки пред административната сграда на общината със нови и закрепването им на място със крепежи   –  гр. Поморие;
  76. Смяна на пясък в пясъчници по детски градини и детски кътове на територията на община Поморие;
  77. Монтаж на стойки за велосипеди в гр. Поморие;
  78. Ремонт на метална ограда на спортно игрище над „Руски паметник” –  гр. Поморие;
  79. Ремонт на метална ограда и спортни съоръжения в двора на училище „Иван Вазов” (малкото училище) –  гр. Поморие;
  80. Премахване на стари пилони за знамена пред административна сграда на адрес – ул. „Солна” 15 и в двора на СОУ „Иван Вазов” Ремонт на метална ограда на спортно игрище над „Руски паметник” –  гр. Поморие;
  81. Ремонт на бетонов капак (разрушаване, армировка и бетониране)  – ул. „Славянска” 5 –  гр. Поморие;
  82. Механизирано изваждане на стари дървета по участъци от ново ремонтирани тротоари (разкриване на коренова система, отрязване на корени, премахване на самото дърво с помощта на багер и уплътняване на дупката със земно влажен уплътнен разтвор срещу пропадане) –  гр. Поморие;
  83. Ремонт на детски съоръжения и монтаж на ограда и портали около кът за отдих на ул. „Рила” (изкоп, изливане на бетонови фундаменти, монтаж на оградни пана, ремонт на комбинирани детски съоръжения, пясъчник, пейки, допълване с хумус по градинки, подмяна на анти паркинг елементи и др.), гр.Ахелой;
  84.  Ремонт на пространството между многофункционално игрище и откоси на подпорна стена към сутерен ОУ „Хр.Ботев” (полагане на бетонови елементи с цел задържане на откоса от земна почва към сутерена по фасада запад, ремонт и боядисване на  метален парапет към основен вход, ремонт на площадките в близост до игрището чрез полагане на паваж, достъпна среда и място за отдих на учениците, ремонт на пейки и кошчета и др.) – гр.Ахелой;
  85. Обособяване на среда за отдих и почивка на най-малките ученици в пространството между физкултурен салон и вход на котелното помещение на  детска ясла (полагане на цветен паваж, доставка на пейки и кошче, отводнителни улеи и др.) в ОУ „Христо Ботев”– гр.Ахелой;
  86. Ремонт на детски кът за децата от детската ясла и техните придружители в района на новия обособен паркинг на детското заведение (оформяне на площадково пространство, монтиране на детски комбинирани съоръжения за деца от 0 до 3 годишна възраст, полагане на ударопоглъщаща настилка, монтаж на пейки и кошчета, ремонт на тротоарната настилка в близост и др.) – гр.Ахелой;
  87. Ремонт на тротоарна настилка  на улица „Дуков” – западен участък (премахване на стара тротоарна настилка и пътни ивици, подходи към гаражите на живеещите в близост, изместване на пешеходната пътека към централния вход на училището и др.) – гр.Ахелой;
  88. Доставка на стари тротоарни плочи за нуждите на  гробищен парк – гр. Ахелой;
  89. Ремонт на тротоарна настилка по участък  от ул. „Георги Бенковски”– гр.Каблешково;
  90. Доставка на антипаркинг елементи, тротоарна настилка, строителен пясък, строителен камък и бетонови пътни ивици за нуждите на кметство гр. Каблешково;
  91. Доставка на стари плочи до с. Бата;
  92. Монтаж на гумени неравности и указателни знаци по улица пред сградата на кметство – с.Лъка;
  93. Доставка и полагане на трошено каменна фракция по улица (достъп до имот на гражданин с физическо увреждане променен в следствие промяна на нивата на самата улица) в с. Лъка;
  94. Ремонт на автоспирка (армировка и бетониране на основата) – с.Александрово;
  95. Доставка на тротоарна настилка, строителен пясък, строителен камък и бетонови пътни ивици за нуждите на кметство с. Габерово;
  96. Доставка и полагане на трошено каменна настилка на улица – с. Белодол;
  97. Ремонт на капак на шахта по улица „Драва” – с. Старцин;
  98.  Монтаж на фундамент и вертикална бетонова стена за поставяне на паметник в с. Козичино.
  99. Монтаж на гумени неравности и указателни знаци по улици в с. Горица;

Всички строителни интервенции по пешеходната инфраструктура следват модел на изпълнение, както следва:

  1. Премахване на стара тротоарна настилка и извозването и до общинска база, следва сортиране, подреждане и подготовка за извозването и към обект (на територията на общината );
  2. Премахване на стари бетонови или каменни бордюри, извозване и складиране на общинска база с цел преработването им във фракция подходяща за повторна употреба;
  3. Оглед на техническата инфраструктура съвместно с операторите и (ЕВН, ВиК, кабелни оператори и др.);
  4. Подготовка на легло за монтаж на бетонови пътни ивици (механизирано уплътняване и засипване до ниво монтаж), монтаж на нови;
  5. Подготовка на терена за полагане на паважна настилка (уплътняване, монтаж на геотекстил, засипване до ниво полагане на изделията);
  6. Следва монтаж на паважната настилка и запълването и със ситен пресят пясък, трамбоване;
  7. В зависимост от околното пространство се осигуряват подходи за хора с увреждания, трудно подвижни хора и майки с детски колички ( всички подходи се маркират съгласно наредба със тактилни плочи);
  8. Поставят се отново указателни знаци и анти паркинг ограничители.

III. Дейност „Енерго-механична и транспорт”:

Към настоящия момент ОП „ БКСРД” разполага с пет транспортни средства, както и с две строителни машини (два камиона с кран, три микробуса, мини челен товарач, комбиниран багер). С превозните средства и строителните машини се осъществява доставка на строителни материали и строителен инвентар на територията на община Поморие.

Извършена е доставка на тротоарна настилка, ВиК материали, строителни материали до с. Габерово, с.Порой, с.Медово, с.Страцин, с.Бата, гр.Каблешково, гр.Ахелой и др.

При лоши метереологични условия, ОП „БКСРД“ подпомага дейността на подържащите фирми, като опесъчаваме в зони непопадащи в обхвата техните договори, например: Входове на училища,  МБАЛ-Поморие – вътрешен двор и изходи, детски градини, пенсионерски клубове и социални домове;

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ „ОЗЕЛЕНЯВАНЕ, ГОРСКО И СЕЛСКО СТОПАНСТВО” /ОГСС/

            За изминалата 2021 г., главните усилия на ОП „ОГСС“ бяха насочени към  поддържане и разрастване на зелените площи на община Поморие, предоставяне  на селскостопанските площи собственост на Общината за ползване на земеделски производители и животновъди, извършване на мероприятия по овладяване популацията на скитащите кучета както и  по изпълнение на  горскостопанския план на горските територии, в това число стопанисване, подобряване състоянието на горите и снабдяване на  структурите и местното население на община Поморие с дърва за огрев.

  1. Дейност „Озеленяване“
  1. Едно от основните задължения на предприятието е организиране и извършване на дейностите по озеленяване, почистване и поддържане на имотите общинска собственост, включително паркове, градини и други места за общо ползване;

             Основно и най-важно мероприятие е косенето. В зависимост от метеорологичните условия, броят на коситбите е различен. На територията на обшина Поморие от м. март до м. ноември са окосени и почистени от тревни остатъци над 12 хиляди декара.

  • Периодично се косиха и почистваха от тревни остатъци училиша и детски градини на територията на цялата община.
  • Коси се „Гробищен парк“- Поморие. Почистват се храсти и дървета, които застрашават здравето на хората и материалното имущество там.
  • Два пъти се почисти от издънки банкета на път Бата – Страцин. Бяха премахнати с Разрешение за сеч 4 броя опасни, стари и изгнили тополи. За почистване на клоните се ползва дробилката като суровината се използва за мулчиране на тревни площи.
  • Дробилката се ползваше и за дробене на клони и в градска среда, като надробеният чипс се влага като суровина за нуждите на предприятието.
  • Поддържане на футболен стадион в гр. Каблешково.
  • Периодично се окосиха банкетите на входните пътни артерии на гр. Поморие, от табела до табела, с изрязване и премахване на сухи и опасни дървета, както и клони пречещи на видимостатта на МПС-тата.
  • Подържа се паркът на бившата почивна станция на МВР, като се премахнаха опасните и гнили дървета, а другите се оформиха. Територията се коси и почиства редовно.
  • Бяха съставени 56 броя констативни протоколи и издадени 56 броя разрешения за премахване на опасна растителност.
  • За почистването на алейната мрежа се ползват автометачки.
  • Има сключен договор за ползване на автовишка, която подпомага дейностите по кастрене и премвахване на дървесна растителност.

            ІІ. Дейност „Селско стопанство“

              Проведени процедури за отдаване под наем на земеделски земи и подписани договори, в изпълнение на решения на Общински съвет – Поморие

Във връзка с привеждане в действие на ефективна система за регулиране на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Поморие, както и мерки за предотвратяване на разпространението на опасни заразни болести, източници на които са труповете на диви и питомни животни и птици по пътищата на територията на община Поморие, след провеждане на обществена поръчка,  бе сключен договор с „Регионално сдружение за защита на животните-гр. Поморие”.   През годината бяха уловени, обезпаразитени и кастрирани 72 кучета, върнати по места – 19 броя, от които  11 мъжки и 8 женски кучета, 104 броя осиновени кучета, и реваксинирани против бяс – 72 кучета. Уловени, обезпаразитени и кастрирани котки-61 и върнати по места – 59 броя и 2 броя осиновени. Евтаназирани – 2 кучета и 1 котка. Загробени трупове на умрели животни – 305 броя  при спазване на разпоредбите на ЗВМД.

                 ІII. Дейност „Горско стопанство“

        Горските територии, собственост на Община Поморие се стопанисват съгласно  горскостопански план – утвърден със заповед № РД-16-429/27.11.2019 г. на директора на РДГ гр. Бургас. За изминалата 2021 г., основните усилия бяха насочени към постигане на максимален качествен и количествен ефект от стопанската дейност, както от гледна точка на дървопроизводството, така и за подобряване състоянието на горите и снабдяване на структурите и най-вече местното население на община Поморие с дърва за огрев. При провеждането на всички мероприятия в горските територии, стриктно се спазваха условията, предвидени в Решение № БС-49-ПрОС от 19.08.2019г на РИОСВ гр. Бургас, с цел предотвратяване и намаляване отрицателните въздействия в защитените зони от Натура 2000.

  • Маркиране на лесосечен фонд за 2022 г.  – 4871 пл. м3 стояща  маса.
  • Общо добитата дървесина през 2021 г. –  е 8772 пр.м3
  • Предоставени дърва за огрев за общински звена и кметства – 468 пр.м3
  • Продадена дървесина по ценоразпис – 8304 пр.м3
  • Направа и ремонт на минерализовани ивици  – 8 000 л.м.

         1. Здравословно състояние на гората

        Санитарното състояние на гората е един от определящите фактори за нейната  производителност. За опазване на горите от болести и вредители бяха извършвани целогодишни наблюдения и обхождания на горските територии, като не бяха констатирани повреди от насекоми, фитопатогенни гъби, абиотични и биотични фактори. Има постъпили 8 сигнални листи, след проведено обследване от представител на ЛЗС- Варна и съставен протокол за констатираните нападения от вредители. Общото здравословно състояние е добро. В дъбовите насаждения, върху цялата площ бяха установени слаби нападения от дъбова коритуха (korytuha arcuata), които са в санитарния минимум.

        Съгласно указания на ЛЗС – Варна, в началото на м. ноември бяха заложени лепливи пояси за установяване степента на нападение от педомерки.

            2. Добив на недървесни горски продукти

          На основание чл.44 ал.2 от ЗМСМА, чл.125, ал.1 и ал. 2, т. 1 от Закона за горите във връзка с чл. 124 от Закона за горите и предложение от ТП „ДЛС Несебър“, кметът на община Поморие ежегодно издава заповед за забрана на паша на селскостопански животни в горски територии, като са упоменати районите попадащи под тази забрана. Оставащата за паша горска територия е напълно достатъчна и задоволява  нуждите на местното население.

           За периода на отчета в предприятието има издадени общо 7 бр. позволителни за паша за различни населени места на общината.

         С приемането на Закона за горите, опазването на горите е вменено да се извършва от собственика на горската територия. За опазването на горските територии са назначени общо 3 броя горски стражари, на които е поверен един автомобил с висока проходимост. За 2021 г. са съставени общо 12 акта  за установяване на административни нарушения в горите и са отнети в полза на държавата – 1 моторна резачка и 2 м3 дърва за огрев.

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ „СТОПАНИСВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ ИМОТИ” /СУОИ/

Предметът на дейност на предприятието е: Стопанисване  и  управление на предоставените му общински имоти или части от тях и администриране на приходи от същите. Създаване на условия за достъп и ползване на предоставените му за управление недвижими имоти – общинска собственост от физически и юридически лица срещу заплащане на съответните наеми, такси и цени на услуги, определени от Общински съвет Поморие. Стопанската дейност на предприятието се осъществява в следните направления:

  1. Управление и поддържане на общинските пазари, микропазари и други обекти общинска собственост, разположени върху територията на пазарите и предоставяне на свързаните с тях услуги;
  2. Стопанисване и експлоатация на Хелингите Рибарско и Пасажерско  Пристанище – Поморие, както и предоставяне на услуги, свързани с дейносттите му – предоставяне на кейово място и площи  на вода и хелинг както и за сух док през зимните месеци, снабдяване на корабите с вода  и електрическа енергия; приемане и обработване на отпадъци – резултат от корабоплавателна дейност и други;
  3. Поддържане и ремонт на предоставената му Почивна база и администриране на приходи от отдаването й под наем;
  4. Предоставяне на общински имоти, сгради и съоръжения за разполагане на РИЕ в съответствие с Наредбата  за рекламната и информационна дейност на територията на община Поморие;
  5. Предоставяне на терени общинска собственост, върху които да се разположат обекти за извършване на търговска или др. дейност на закрито и открито и обекти (маси/съоръжения за търговия на открито, павилиони, сгради и части от имоти) в съответствие с Наредба № 6 за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности на територията на община Поморие;
  6. Управление, поддръжка и търговска експлоатация на платени зони за паркиране общинска собственост. Осъществяване на контрол върху спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства, използване на технически средства за принудително задържане на пътни превозни средства, както и всякакви други дейности, насочени към спазване и подобряване на организацията на движение на пътни превозни средства по общинските пътища и площите за паркиране.
  7. Стопанисване и управление на общински обекти и терени на територията на Община Поморие за стопански, търговски и административни услуги, предоставени на Общинското предприятие в съответствие с Наредба № 1 за реда за придобиване управление и разпореждане с общинско имущество.

Вследствие на ефективно управление на общинската собственост, приходите от нейното ползване към 31.12.2021 г. са в размер на 1 183 503,87 лв.

За 2021 г. в предприятието  са извършени следните разпоредителни сделки и услуги:

  • 4 бр. процедирани търгове за отдаване под наем на общинско имущество;
  • 38 бр. сключени договори за наем на общинско недвижимо имущество;
  • 7 бр. сключени договори за наем на общинско движимо имущество;
  • 227 бр. констативни протоколи за извършени проверки на търговски обекти;
  • 384 бр. подадени заявления за извършване на търговска дейност;
  • 25 бр. написани докладни;
  • 25бр. издадени заповеди;
  • 325 бр. издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти за търговия и други обслужващи дейности на открито;
  • 17 бр. сключени договори за предоставяне на рекламна площ;
  • 196 бр. сключени целогодишни договори за домуване на плавателни съдове  на Рибарско, Пасажерско пристанище Поморие, хелинг –булевард „Яворов“ и хелинг „Свети Георги“;
  • 105 бр. издадени разрешителни – сезонни  за домуване на плавателни съдове на Рибарско и Пасажерско пристанище Поморие;
  • 1488 бр. реализирани нощувки в Почивна база-Община Поморие;

През изминалия сезон всички паркинги бяха безплатни с изключение на Рибарско пристанище Поморие и паркинга срещу Община Поморие. 

Част от приходите на пристанищата са реализираха от предоставянето на услуги от краткосрочен характер – посещение на пристанищата от моторни и ветроходни яхти за няколко часа и ползване на слипа на Рибарско пристанище за спускане и вадене с колесари на лодки за спортен риболов, както и джетове, основно през уикендите.

Друго направление за реализиране на приходи са таксите за извършване на сезонен превоз на пътници, събирани от туристическите кораби, домуващи на Пасажерско пристанище. 

От предоставянето на всички гореизброени услуги звено „Пристанищна инфраструктура”  реализира приходи в размер на 127 748, 67 лв.  

От 2021година денонощната невъоръжена охрана на Пасажерското пристанище и Рибарското пристанище се осъществява от служители на общинското предприятие.

Реализираните приходи от нощувки в Почивната база на Община Поморие са в размер 26 442 лв.

Спортните площадки в гр.Поморие са предоставени за стопанисване и управление на общинското предприятие. Реализираните приходи от тях са в размер на  8 393 лв.          

          Служителите на общинското предприятие  целогодишно осъществяват контрол по изискванията на Наредба № 2 за поддържане и опазване на общественият ред в община Поморие, Наредба № 6 за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти  за търговски и други обслужващи дейности на територията на община Поморие, Наредба № 8 за рекламната и информационна дейност на територията на община Поморие и Наредба № 11 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Поморие.

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ „СОЦИАЛНО ОБСЛУЖВАНЕ”

Дейността на ОП”СО” включва изпълнение на дейности и мероприятия насочени към различни социални прослойки от населението и настанени потребители в социалните услуги. През 2021 г., допълнително екипи от ОП”СО” администрираха дейности по проекти, насочени към конкретни целеви групи от населението.

През отчетния период екипите на ОП”СО” работеха както в служебна обстановка на работните си места, така и на терен и дистанционно, в зависимост от пандемичната обстановка в страната и региона, спазвайки стриктно всички противоепидемични мерки.  

І. Видове социални услуги, които са функционирали през отчетния период

1. Социални услуги – делегирани държавни дейности

1.1.  Дом за пълнолетни лица с физически увреждания /ДПЛФУ/ с. Горица – специализирана институция, предоставяща комплекс от социални услуги на лица с физически увреждания, установени с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

1.2. Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания /ЦНСТДМБУ/ с. Бата – социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа, за които към момента на настаняване в него са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или приемно семейство. В центъра се създава среда близка до семейната, при която децата получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот. Организирането на живота и услугите в него са насочени към създаването на условия и нагласи на децата за равнопоставено участие в живота на местната общност.

1.3. Преходно жилище за деца и лица /ПЖ/  с. Бата – социална услуга – резидентен тип в която лицата водят независим начин на живот подпомогнати от професионалисти, с цел подготовка за извеждането им от специализирана институция. 

1.4. Защитено жилище за лица с умствена изостаналост /ЗЖ/ с. Бата – социална услуга – резидентен тип в която лицата водят независим начин на живот подпомогнати от професионалисти. 

1.5. Център за обществена подкрепа /ЦОП/ гр. Поморие – комплекс от социални услуги, свързани с превенция на изоставянето, превенция на насилието и отпадане от училище, деинституационализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, консултиране и подкрепа на деца с отклоняващо се поведение, логопедична терапия и рехабилитационни услуги за деца с увреждания и техните семейства от цялата община. 

1.6. Център за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ гр. Поморие – център за рехабилитация, социално правни консултации, образователно и професионално обучение и ориентиране, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване.

1.7. Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания  /ЦНСТДМУ/ гр. Поморие – комплексни социални услуги за деца и младежи с умствена изостаналост и места за деца нуждаещи се от спешно настаняване. Децата живеят в среда близка до семейната.

1.8 Асистентска подкрепа – Нова социална услуга, включваща назначаване на социален асистент, който изпълнява дейности в подкрепа на потребителя, насочена към: Лица в нетрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност и  Деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

1.9. Личен асистент по Закона за личната помощ – Социалната услуга се предоставя на следните категории лица: Лица с трайни увреждания с установени вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност с 90 и над 90 на сто и определена чужда помощ и Деца с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност без определена чужда помощ.

          Потребителите получават подкрепа в ежедневните си дейности, включващи: лична и битова хигиена, приготвяне на храна, хранене, снабдяване с медикаменти, хигиенни консумативи и други стоки за бита, придружаване при посещение на медицински специалисти, заплащане на битови сметки и други дейности съобразно индивидуалните потребности на ползвателя. 

2. Социални услуги – местни дейности:

            2.1. Домашен социален патронаж /ДСП/ гр. Поморие

В ДСП гр. Поморие се е приготвяла храна на самотноживеещи възрастни хора, социално слаби лица, и лица с увреждания. Броят на потребителите е варира от 75  до 115 човека. Освен храна, съобразена с възрастовите особености на потребителите и техните  лични предпочитания, е предоставяно веднъж седмично по график битово обслужване, което включва почистване на обитаемата част от дома на потребителя, извършване на необходими покупки, снабдяване с лекарства, плащане на сметки, съдействие за подаване на документи до различни институции.

Ежедневно са извършвани проверки от социалния работник за качеството и количеството на предлаганата храна, и проучване мнението на потребителите.

От месец април дейността по приготвяне и разнос на готовата храна е  предоставена на външен изпълнител, който продължава да извършва всички досегашни дейности, съгласно нормативните изисквания.

            2.2. Клубове на пенсионера /КП/

Клубовете на пенсионера по населени места бяха отворени временно, поради обявената пандемия,  и посещавани от лица в пенсионна възраст и лица с увреждания. Общият брой на членовете на клубовете е 1360 души.  На територията на Община Поморие са функционирали всичките 14 клуба, като им са осигурени предпазни средства и дезинфектанти, ограничени са посещенията като част от въведените  мерки по време  на пандемията.

 2.3. Клуб на инвалида /КИ/

В клуба на инвалида се предоставя възможност за социални контакти, на всеки от членовете на клуба. Към клуба има сформирана певческа група, която провежда ежеседмични репетиции и забавлява остантилте членове по време на групови мероприятия, и при честване на празници. Временно Клубът на инвалида беше затворен с цел превенция и спазване на общообявените противоепидемични мерки.

Служителят на клуба ежеседмично посещава всички лежащи и трудноподвижни членове на клуба по домовете им, като провежда индивидуална работа със всеки един и консултация относно промени в нормативната уредба, касаеща правата им, съдействие за разрешаване на лични проблеми.

За 3 декември – международния ден на хората с увреждания бяха раздадени купони за покупка по избор на хората с увреждания.

3. Дейности по проекти:

3.1. Проект „Нови възможности за развитие на независимостта на децата и младежите, настанени в резидентните социални услуги в община Поморие“

3.2. Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”   

3.3. Проект „Патронажна грижа +”     

В структурните звена на ОП ”СО” гр. Поморие са извършвани дейности във връзка с прякото обгрижване на потребителите, съгласно действащите нормативни изисквания.

ГОДИШЕН ОТЧЕТ НА КМЕТОВЕТЕ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ В СЪСТАВНИТЕ СЕЛИЩА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

АХЕЛОЙ

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в гр. Ахелой:

  1. Ремонт и асфалтиране на ул. „Изгрев“
  2. Ремонт и асфалтиране на ул. „Струма“
  3. Ремонт и асфалтиране на ул. „Струга“
  4. Ремонт и асфалтиране на ул. „Рила“
  5. Ремонт и асфалтиране на ул. „Минзухар“
  6. Почистване на нерегламентирани сметища
  7. Редовно поддържане и почистване на градски парк, спортна площадка, детските кътове и улиците
  8. Поддръжка и ремонт на уличното осветление
  9. Ремонт и поддръжка на канализация

Културни събития:

  1. Честване годишнина от Ахелойската битка

                            КАБЛЕШКОВО

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в гр. Каблешково:

  1. Рехабилитация, ремонт и благоустрояване на улиците: „Теменуга“, „Възраждане“, „Ахелой“, „Кл. Охридски“, „Л. Каравелов“ и площадно пространство
    1. Подмяна на захранващ водопровод на ул. „Кл. Охридски“
    1. Полагане на асфалт, бордюри, маркировка и пътни знаци на улиците: „Иван Вазов“, „Ангел Кънчев“ и част от ул. „З. Стоянов“
    1. Положени бордюри, подменени пръстени и капаци на три улични шахти и асфалтиране на ул. „Съединение“
    1. Обновяване на големия парк – обследване и премахване на стари и опасни дървета, полагане на асфалт, подмяна на пейки, парково осветление, изграждане на три детски къта
    1. Стартира изграждането на паметник на патрона на града – Тодор Каблешков
    1. Почистване на четири броя нерегламентирани сметища в землището на гр. Каблешково и упражняване на ежедневен контрол с цел недопускане на създаването на нови такива.
    1. Ежедневна коситба, метене и поддържане чистотата в града
    1. С решение на Общински съвет Поморие е утвърден герб на град Каблешково
    1. Изграждане на две нови детски площадки в двора на детската градина
    1. Подмяна на старата мрежена ограда в двора на детската градина
    1. Изкастряне на клони и храси
    1. Поддържане на уличното осветление, подмяна на изгорели тела и монтаж на нови.

АЛЕКСАНДРОВО

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Александрово:

  1. Ремонт на автобусна спирка – вход с. Александрово  
  2. Ремонт на зала за спорт в кметството
  3. Възстановяване и ремонт каптаж и чешма в местност „До село“
  4. Поставяне на изкуствена неравност (легнал полицай) до парка в селото
  5. Кастрене на опасни клони на входа на селото

БАТА

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Бата:

  1. Реконструкция и рехабилитация на водоносната мрежа
  2. Редовно косене и почистване на гробищния парк
  3. Редовно почистване и косене на тревата по тротоарите и улиците на селото
  4. Почистване и отпушване на шахти на мръсната канализация.

БЕЛОДОЛ

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Белодол:

  1. Асфалтиране на ул. „Люлин“ и ул. „Искър“
  2. Почистване на нерегламентираните сметища
  3. Поддържане на зелени площи и гробищни паркове
  4. Редовно сметоизвозване


ГАБЕРОВО

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Габерово:

  1. Ремонт на пътя с. Дъбник – с. Габерово – почистване на храсти, направа на канавки, чакълиране на банкета, кърпежи на опасни дупки
  2. Ремонт на чешмата в центъра на селото
  3. Косене и почистване на гробищни паркове
  4. Почистване на нерегламентирани сметища
  5. Почистване на ямата
  6. Поддържане на уличното осветление
  7. Косене и почистване на двора на училището, детската градина, кметството и джамията.

ГОРИЦА

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Горица:

  1. Полагане на трошено-каменна настилка и бордюри на част от ул. „Изгрев“ и ул. „Зорница“
  2. Асфалтиране на част от ул. „Георги Кондолов“
  3. Ремонт на част от покрива на читалището
  4. Поставяне на два броя скоростоограничителя и съответните знаци към тях
  5. Изкърпване на дупки по улиците
  6. Почистване на гробищните паркове.
  7. Косене и почистване на улици и тротоари
  8. Периодично почистване на нерегламентирани замърсявания.


ГЪЛЪБЕЦ

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Гълъбец:

  1. Почистване на р. „Хаджийска“ от растителност и битови отпадъци
  2. Изкърпване на дупки в селото
  3. Почистване на цветни и гробищни паркове
  4. Седмично сметоизвозване

ДЪБНИК

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Дъбник:

  1. Пролетно и есенно почистване на нерегламентирани сметища
  2. Почистване на Гробищен парк
  3. Поддръжка на уличното осветление в селото
  4. Частичен ремонт на спортната площадка
  5. Кърпежи на пътя от разклона на с. Дъбник до началото на селото
  6. Почистване и чакълиране на банкета от разклона на с. Дъбник до бензиностанцията

КАМЕНАР

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Каменар:

  1. Монтирана детска площадка в парка до църквата
  2. Ремонт на портала на входа на парка
  3. Премахване на опасни дървета

КОЗИЧИНО

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Козичино:

  1. Почистване и окосяване на централната част на селото 
  2. Почистване на Гробищен парк
  3. Почистване двора на църквата
  4. Изграждане на паметник на загиналите във войните
  5. Подмяна на част от проводниците на уличното осветление

КОСОВЕЦ

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Косовец:

1.     Почистване от нерегламентирано замърсяване два пъти годишно

2.     Целогодишно извозване на сметта

3.     Подръжка на уличното осветление.

4.     Почистване на улици и паркове

5.     Цялостна подмяна на стълбове и електропроводната мрежа на селото

ЛЪКА

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Лъка:

  1. Построяване на диги и прокопаване на канавки за предотвратяване

на наводнения от язовирите “Чаталдере” и „Читакдере”

  • Ремонт на покрива на навеса на пенсионерския клуб
  • Почистване на речни корита и дерета
  • Почистване на нерегламентирани замърсявания
  • Изработване и поставяне на табела „Добре дошли в Лъка”
  • Ремонт на покрива на медицинския пункт
  • Поставяне на пътни знаци и две пешеходни пътеки на ул.”Ст.планина”
  • Монтиране на изкуствена неравност пред кметството.

МЕДОВО

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Медово:

  1. Ремонт на детски кът, обособен на спортната площадка
  2. Монтирани пътни и указателни табели на ул. „Христо Ботев“, ул. „Цар Калоян“ и ул. „Г.С.Раковски“
  3. Цялостен ремонт на покрива на храм „Възнесение Господне“ и вътрешен ремонт на камбанарията
  4. Редовно косене и почистване – тревни площи, парк, спортна площадка, гробищен парк
  5. Премахване и окастряне на опасни дървета и клони
  6. Поддръжка на уличното осветление
  7. Почистване на нерегламентирано сметище

ПОРОЙ

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Порой:

  1. Асфалтиране на улица “Трети Март”
  2. Отводняване на улица “Цар Симеон”
  3. Поставени са три броя камери за видеонаблюдение на възлови места
  4. Изравняване и почистване на пътя до турските гробища със строителна техниха
  5. Окосяване и почистване на крайпътни площи на пътя Александрово-Порой-Гълъбец
  6. Изкърпване на дупки по главния път в селото
  7. Ремонт на обща ограда около кметството и училищния двор
  8. Смяна на счупени керемиди с нови на покрива в кметство и кухненски блок
  9. Ремонт на 10 броя дървени пейки
  10. Ремонт на детски пързалки и люлки в парка
  11.  Премахване на опасни дървета. Почистване от болни и сухи клони около детска площадка. Оформяне на дървета. Премахване на клони, опиращи в сгради и пречещи на кабели.
  12.  Шпакловка и боядисване на част от рухнал таван в коридора на читалище.
  13. Поставяне на пътни знаци
  14. Пешеходна пътека, маркировка, светлоотразители и пътни знаци на изхода на селото.
  15. Освежаване и боядисване на стари люлки и пързалки в двора на детска градина с помощта на учители и помощен персонал.
  16. Целогодишно поддържане и почистване на съществуващи озеленени площи и прилежащи алеи и площадки на паркове, училищен двор
  17. Засадени са 70 бр. фиданки и храсти по паркове из селото, училищен двор,   детска градина и край стадион
  18. Редовно почистване на входно-изходните артерии към селата Александрово, Порой и Гълъбец
  19. Редовно почистване на горски път от село до беседка
  20. Почистване край главен път от опасни клони с работници към кметството
  21. Редовно поддържане и ремонт на уличното осветление
  22. Почистване на нерегламентирани сметища

СТРАЦИН

Годишен отчет за извършените дейности през 2021 година в с. Страцин:

  1. Подмяна на тръбопровода на цялото село по проект
  2. Подравняване на ул. „Драва“, полагане на бордюр, чакъл и асфалт.
  3. Подмяна на ел.трафопост, на ел.стълбове, подновяване на кабелите на цялото село
  4. Периодично почистване на нерегламентирани сметища
  5. Целогодишно извозване на сметта
  6. Поддръжка на улично осветление

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

Уважаеми съгрждани,

          Завършвайки този отчет искам да благодаря на всеки един от Вас за проявената активна позиция и добронамерена съпричастност към общите ни усилия да направим нашия град и нашата община едно по-добро място за живеене.

С уважение,

ИВАН АЛЕКСИЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук