25.4 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Анета Филипова: Жените в Общински съвет Созопол са  катализатор на положителни промени

Магистър по начална училищна педагогика с английски език и компютърни технологии –  в Департамент по педагогика на университет „ Асен Златаров“, Бургас, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“-факултет по НУП, Софийски университет- катедра информатика и информационни технологии

Професионален стаж 39 години. Главен учител в СУ“ Св.Св. Кирил и Методий „ Созопол. Член на настоятелството на Народно читалище „Отец Паисий 1896″Созопол, член на Гражданско сдружение“ Елпида“.

1. Г-жо Филипова, Вие сте председател на комисията по социална политика, образование, култура, здравеопазване, спорт и вероизповедания. Разкажете за работата на комисията.

Социалната политика е част от управлението на една община. Тя се занимава с обществото и със социалните въпроси в областите здравеопазване, социални услуги за гражданите  и показва най-добре капацитета на управлението и отношението Община- граждани. В този смисъл в  работата си като председател на комисията се старая  да се постигне позитивно социално-икономическо развитие и  хуманно отношение към онези членове на обществото, които са в неблагоприятно икономическо положение. За мен  е важно да се спазва принципа на справедливо отношение към проблемите на гражданите   и адекватно, спрямо финансовите възможности на Общината, решение на всеки социален казус. В тази връзка е и предложението ми, за допълнение на  Наредбата за домашен социален патронаж по предоставяне на социални услуги в Община Созопол от 2011г, прието с решение на Об. Съвет № 249/15.10.2020г. То касае включването в социалната услуга и на  деца сираци, лица, които не са в състояние да организират и задоволят своите жизнени потребности; лица нямащи близки, които да се грижат за тях. Другото ми предложение е свързано с изменение на критериите за изплащане на сумите за  подпомагане  отглеждането на новородено дете. Родителите на новороденото дете да са навършили пълнолетие към датата на раждане на детето и поне единият от тях да има завършено средно образование, прието с Решение №490/27.10.2021 г на Общински съвет. По мое предложение  бе подобрен интериора, чрез поставяне на пейки и системата за контрол и наблюдение, на детската площадка  между улиците „Вихрен „  и „Мусала“. Като член на комисия по чл.8/ал1/ от  Наредбата за условия и ред за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и продажба на жилища- общинска собственост, съм  работила за  удовлетворяване по законовия ред и в съответствие на действителното  финансово и жилищно състояние на гражданите на общината.

2. В период на криза сме- здравна, енергийна. Лесно ли се прави социална политика? Кои от решенията на Вашата комисия имат голямо обществено значение?

Трудно се прави социална политика  в икономически разбита община с 25 милиона банкови кредити, изненадващи близо 3 милиона неразплатени суми  на външни  фирми и доставчици, ковид пандемия от началото на мандата на този общински съвет, неимоверно увеличаване на средствата изплатени за електроенергия . Това трудно се възприема от някои , но са факт . А  „когато фактите говоря и боговете мълчат „. Ето защо водещият приоритет е стабилизирането на финансовото състояние и разплащането на старите задължения, защото от това  в пълна степен зависи и осъществяването на социалната политика. Затова и решенията взети от комисията са съобразени с финансовите възможности и са с голямо обществено значение. Те са концентрирани главно в промени и допълнения на наредбите и правилниците свързани с финансово подпомагане на гражданите, финансиране клубовете, читалищата, училищата и всички видове социални услуги предоставяни от Общината и общинските предприятия : Комплекс за социални услуги и здравеопазване и Общинско горско предприятие.

sn 4 1
снимка: Гражданско сдружение“ Елпида“ обединяване на гражданите на Созопол и участва в празнични събития,  национални и културни  чествания благотворителни базари, изложби и др. обществени събития

3. Вие сте част от групата на общинските съветници от БСП. Мандатът  започна с амбициозна предизборна програма. Какво от нея вече е изпълнено в сферата на социалната политика?

Аз съм  общински съветник за първи пъти и разбирам, че работата на един общински съветник е много отговорна и трябва да е насочена единствено в полза на обществото, което  и спазвам. Когато се вземат решения в Общинския съвет, касаещи  политики в сферата на финансите, културата и вероизповеданията, образованието, спорта и социалните дейности, се старая да съм в съгласие със съвестта си. Никой не може да влияе на личните ми убеждения и последвалите от тях решения, а те винаги са съобразени с това как ще се отразят в живота на хората от общината.

Както вече казах социалната политика не съществува сама за себе си, а е право пропорционално свързана с финансовата,  капиталовата, инфраструктурната, екологичната, културната и другите политики, които една Общинска администрация  осъществява в полза на гражданите си. Всяко едно постижение в отделните сфери на политика дава и социални дивиденти. Обещаните нови кабинети  на лекарските практики в града, както и намирането на втора лекарска практика  беше спазено, въпреки трудностите и притесненията на гражданите.

sn 1 1
????????????????????????????????????

Подпомогнати с финансови средства  за лечение и извършване на животозастрашаващи операции  бяха 76 граждани на стойност 36 600 лева. Предстоят плащания към още 35 граждани на стойност 16 000 лв. Значителен брой семейства  получиха помощи за посрещане на разходи  за новородени  деца  на стойност 125 000 лева, като 18 000 лв от тях са по старата наредба / в размер на 2 000 лв /. Държа да кажа, че. едва през 2020г започна поетапното  изплащане на този вид  помощи  в размер  на  около 50 000 лева на граждани подали документи още  през 2017 година.

Създаде се Комплекс за социални услуги и здравеопазване като отделно звено обединяващо всички социални услуги, за да са по-ефективни, гъвкави , за да могат да се възползват от европейско и държавно финансиране при участие в проекти с бенефициент- община Созопол.

Развитие на местната икономика и подобряване на бизнес средата е  основен критерий за  просперитет на една община, а всичките й социални дейности зависят от това. Ето защо през 2020-2021 година бяха изградени, въпреки пандемията  и трудностите при легализиране на проектите и дългите срокове на държавните институции в т.ч. на министерства:

– Обновяване на пристанищни лодко-стоянки по проект

-Паркинг  с нови места за паркиране на ул. „Вихрен“

– Начало на изграждане на  транспортна  мрежа в квартал „ Месаря“-ул. Цар Симеон Велики“, „ Цар Асен Велики, „ Хан Тервел“, предстои рехабилитация и асфалтране на улиците „Ропотамо“ и „Републиканска „

– Обновяване и асфалтиране на „ Провлак“-южна алея

– Чакълиране, реновиране и асфалтиране на улици и пътища в с.Вършило, с. Росен, с. Равно гора, с.Равадиново, канализация в новообразувани квартали в с.Равадиново

– Изготвен проект /ПУР/ -ул“ Виа Понтика“ м.Буджака

– Ремонт на лекарски кабинети в здравната служба -с. Росен

– Изграждане на система за енергийна ефективност – общински басейн

–  Изграждане на нова  система за сметосъбиране, която много малко общини притежават.

– Предстои изграждането на автогарата в Черноморец

-Проектът за  автогара на Созопол е в завършващ етап.

Още много  предстои да се направи  но и Рим не е построен за един ден.

Леонардо Да Винчи  -художникът, архитектът, изобретателят, скулптор казва:

„ Има три класа хора: такива, които виждат. Такива, които виждат, когато им се посочва. Такива, които не виждат.“ Надявам се моите съграждани да са от първите.

4. Г-жо Филипова, член сте и на още една комисия-Комисия по законност, обществен ред, сигурност, граждански права, молби и жалби. Тази комисия има ангажимент и по отношение на  контрола върху изпълнение решенията на Общинския съвет. Как оценявате взаимодействието между местния парламент и общинското управление?

Комисия по законност, обществен ред, сигурност, граждански права, молби и жалби. проучва потребностите на населението в областта на сигурността  и гражданските права и прави предложения за решаване на констатирани проблеми. Тя контролира и изпълненията на решенията на Общинския съвет. На първо място  комисията проверява внесените докладни по отношение на тяхната свързаност със закона и конкретното им  правно основание, както и окомплектоването им с необходимите  правно изискуеми документи . Общинският съвет е орган на местното самоуправление, избиран от жителите на общината.Той осъществява единна политика за развитие на общината, съгласно законите на страната. Общинският съвет, в рамките на предоставената му компетентност, определя политиките на  общината. в различни сфери, Общинското ръководство, като част от изпълнителната власт прилага тези политики на практика. Естествено е  понякога да  има  спорове и дебати, но както казват в спора се ражда истината. Дебатите са предпоставка за взимането на най- правилното решение, онова ,което ще бъде полезно за всички граждани на общината, а не за нечии лични интереси. Общинското ръководство винаги проявява толерантност, професионализъм и разбиране. Никога не оставя отговора на поставените въпроси от съветниците  за неопределено време. Винаги отговоря  веднага  и дава разяснение на важните за хората въпроси , които съветниците поставят преди сесиите и извън тях.

5. Влизаме в месеца на жената искам да Ви попитам за ролята на жените общински съветници в работата на Общински съвет Созопол. Да си  жена общински съветник привилегия ли е или отговорност?

Интересен въпрос. Мисля ,че не само жените в нашия Общински съвет , но и жените  участващи в  управлението като цяло  са добавена стойност . Жените се стремят да избягват когнитивния дисонанс, враждебността и конфронтацията. Те  се стараят да разшифроват посланията на другите. Това е много видимо и полезно, когато сме в режим на дебатиране по поставените в докладните проблеми. Жените са  катализатор на положителни промени. В своите решения жените в нашия Общински съвет се съобразяват преди всичко със социалните нужди на хората. Проявяват по -често такт и са  склонни е в по -малка степен към еднолично управление. По-активни са при решаване на трудни проблеми и се страхуват по-малко от поемането на рискове. Най-често е екипния обединител, когато работи в екип и е активна част от връзките на местната власт с неправителствените организации и участието на всички заинтересовани институции по въпросите на равните възможности и проблемите на хората, в неравностойно положение. Жените при равни други условия се нуждаят от повече подкрепа, отколкото мъжете. Но жените в нашия Общински съвет според мен не се чувстват привилегировани, а изпълняват задълженията и отговорностите си, за които са там, въпреки ,че имат и други отговорности свързани с дома и семейството.

6. Вие сте любим учител на поколения созополчани. Педагогическият Ви опит помага ли Ви в работата като общински съветник?

 Наистина  тази  дълга практика много ми помага в работата ми  като общински съветник. Аз мога да бъда търпелива, да изслушвам с интерес, знам кога да се включа за да уточня или поправя без действията ми да пораждат  вътрешно недоволство. Умея да работя в екип, защото съм наясно в кое звено от екипа ща бъда най-полезна. Имам реална преценка за себе си и умея да отсявам истинските проблеми. Работата ме научи да гледам в перспектива и  да предвиждам последствията от моите действия , както и да познавам в детайли проблема  и нормативната уредба  свързана с него преди да го обсъждам Лесно свикнах със системата на работа в Общинския съвет, 39 години участвам в Педагогически съвет, системата на поставяне на проблем и дебатиране по него е еднаква. Все още не ми се е налагало да „ се скарам „ на някой от колегите си, това е шега разбира се. Макар и често да не съм на едно мнение с всичките си колеги от Общински съвет, аз ги уважавам.

7. Членувате и в женска неправителствена организация ЕЛПИДА. Разкажете повече за нейната дейност и Вашите обществени ангажименти.

Членувам в Гражданско сдружение“ Елпида“ с още 320 членове. Създадохме това сдружение вдъхновени от общата ни идея  доброто и надеждата да стига до повече хора в общината и извън нея. Мотото на сдружението е  „Нещо малко, но нещо добро“. Самото име на сдружението означава Надежда. Сдружението е с нестопанска цел и е създадено да обединява хора със сходни интереси и цели. Сдружението извършва много и различни  дейности свързани с обединяване на гражданите чрез приобщаването им към социалния живот в града и общината чрез участие в организиране и провеждане на социални и дарителски кампании. Дейности свързани с организация и участие в празнични събития,  национални и културни   чествания.                Дейности свързани с участие в благотворителни базари, изложби, работилници, балове и събития със състезателен характер. Дейности свързани с подобряване на градската среда. Ръководството на сдружението се състои от млади , умни и  вдъхновяващи дами, които са отдадени на работата в сдружението и готови да помогнат там, където има нужда.

8. Какво ще пожелаете на жените  по повод Международния ден на жените?

Скъпи  дами,

Приемете моите искрени поздравления по случай Международния ден на жената – 8 ми март

Един красив ден озарен от Вашите усмивки, ентусиазъм и ведро настроение. Нека този ден Ви донесе багрите на пролетта и хармонията. Бъдете  неповторими и единствени.

И ако преди повече от 150 години жените се бореха за равни права, за правото на труд и професионално развитие, днес Вие заслужено сте  заели своето пълноправно място във всички сфери на обществения живот – в управлението, образованието, медицината, науката. Но това, което Ви прави  специални и незаменими, далеч надхвърля качествата и успехите Ви в професионалната сфера.

Бъдете нежни и красиви, възторжени и вдъхновени, уверени и успяващи.

Съхранете женствеността и  добротата

Пожелавам на всички жени-  майки, любими,съпруги много здраве, прекрасни мигове, мечти, пролетно настроение и щастие!

Обичайте и бъдете обичани !

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук