14.6 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

6 причини да заложим на натурална и био козметика

Най-голямото предимство на набиращата популярност натурална козметика е, че тя не съдържа вредни химически вещества.

Използвайки такава козметика, вие избягвате различни опасни съставки, които могат да имат вредно въздействие не само върху кожата, но и върху здравето ви.

По-малък риск от кожни раздразнения и алергии

Също така, при натуралната и био козметика, рискът от кожни раздразнения и алергии е намален. Въпреки че натуралната козметика не винаги е хипоалергенна, нейното използване е свързано с по-малък риск от алергии и раздразнения, отколкото използването на обикновена козметика. Това се дължи на факта, че съдържа по-малко химикали, които могат да раздразнят естествената защитна бариера на кожата, да причинят обриви, зачервяване, сърбеж или парене. Натуралната козметика е щадяща кожата поради използването на меки и естествени измиващи вещества, емулгатори и аромати. Разбира се, те също могат да бъдат дразнещи, защото често съдържат различни растителни екстракти и етерични масла, които могат да окажат алергенен ефект. Ако обаче знаете кои съставки не понася кожата ви, спокойно можете да ги пропуснете, защото натуралната козметика е с прости и четливи съставки.

Прост състав и формули

Това е още една причина да посегнем към натуралната козметика. Вместо дълъг списък от съставки, много често съвременната натурална козметика съдържа само 4-5 от тях. И това е напълно достатъчно, за да е ефективна и да действа добре на кожата или косата. Още повече, че когато се опитваме да разчетем съставките на традиционната козметика, която използва химия, много от тях са напълно неразбираеми. Обозначени са с кодове и цифри, което не ни улеснява по никакъв начин. Докато простият състав на натуралната козметика веднага ни информира какво точно се съдържа в нея.

Екологични опаковки

Опаковките на натуралната козметика са направени от рециклируеми материали и могат да се рециклират. Съставките, от които се изработва козметиката, са получени по екологичен начин, в естествените условия на растежа им, без излишна намеса от страна на хора и машини. При специални растителни култури, които се използват за производство на козметика, не се използват химически препарати за растителна защита, почвата е обработена по естествен начин, без използване на токсични съставки, които проникват в подпочвените води и техните пари се изпаряват във въздуха.

Козметика, щадяща животните

Важно е също, че натуралната козметика е щадяща животните – не се тества върху тях и в повечето случаи не се използват съставки от животински произход при производството им.

Универсалност на приложение

Съвременната натуралната козметика само в няколко случая се разделя на предназначена само за жени или само за мъже. Често това е козметика, която може да се използва от цялото семейство. Чудесен пример в това отношение е козметиката Primavera. Универсалността на употреба се отнася за най-популярните натурални козметични продукти, т.е. растителните масла, които могат да се използват за грижа за цялото тяло, лице и коса. Перфектни са за овлажняване на тялото, къпане, успокояване на раздразнения, като за съставки в домашна козметика и др. И могат да се използват за грижа за всички типове кожа, включително чувствителна.

Всеки ден върху кожата ни могат да попаднат до 515 вредни химикала. Използвайки натурална и био козметика, можем значително да намалим това количество.

Ефективност

Активните растителни вещества, които са основните съставки на натуралната козметика, са ефективни и подпомагат естествените процеси на нашата кожа. Вместо да блокират работата на мастните жлези, те я подобряват. Вместо да дразнят естествената защитна бариера – те я укрепват. Вместо да образуват влагозадържащ слой върху кожата, те свързват водата в клетките и предотвратяват изпаряването на кожата. Вместо да покрият косата ви с покритие, което й придава блясък, те възстановяват косата отвътре, изглаждат я и изваждат естествената й красота.

Натуралната козметика е ефикасна и въпреки че често трябва да изчакаме известно време за да забележим ефекта й, си струва да я използваме. За да дадем шанс на кожата, подкрепена от полезните за растенията съставки, да функционира според естествения си ритъм.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук