12.1 C
Бургас
вторник, октомври 1, 2024

Вместо почивка в Мексико: Пет дни бяхме в килии, носеха ни вода в найлонови торбички!

За две семейства от Бургас мечтаната почивка в Мексико, за която са платили общо 18 000 лв,. се превръща в  кошмар. Още при кацането си на 9 януари на летището в Канкун паспортите и телефоните са им иззети, а те заключени в килии. Никой не им е дал обяснение защо ги задържат. От Сдружението на туроператорите съобщиха, че имат информация за 27 българи, депортирани от Мексико в рамките на три месеца.

” Попитах защо ни вземате мобилните телефони, телефоните са лична вещ и ни казаха- ами, няма да ходите в Мексико. Обискираха ни багажа и в следващия момент заключиха мъжете в килия, след това и нас”, разказва Елена Параскова.

В килиите е имало туристи и от други държави. Всички от Източна Европа. Сред задържаните е и сестрата на Елена, която е бременна…

„В килиите, които бяха в един приземен етаж, беше 10-12 градуса. Ние бяхме по джапанки. Поискахме поне да си вземем якетата, защото сме голи  и боси! Те донесоха едно фолио за хипотермия, за да завием необлечената бременна жена . 48 часа бяхме държани без бутилирана вода, носиха ни вода в найлонова торбичка „, спомня си Елена.

За задържането им се разбира едва, след като от петзвездния хотел се свързали с туристическата агенция, за да ги информират, че туристите не са пристигнали. Депортират ги на петия ден от задържането им.

 „Дойдоха в 9.30ч. да ни вземат , като не ни дадоха обяснения за задържането ни, не ни дадоха  и паспортите. Мобилните телефони ни ги дадоха на вратата на самолета, а четирите паспорта, които не знаехме дали са нашите, ги дадоха на пилота на самолета „, разказва съпругът на Елена, Галин Ефремов.

От Министерството на външните работи излязоха с официална позиция по случая, в коята се казва, че  посолството на Република България в Мексико е уведомено за случаите на недопуснати до територията на Мексико български граждани. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти, което е в нарушение на установените международни правила и договори.

От своя страна и Министерството на туризма заявиха, че  са в течение със зачестилите случаи на проблеми с миграционните власти на Мексико на пътуващи български туристи, в контакт е с Министерството на външните работи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук