25.4 C
Бургас
неделя, септември 29, 2024

34 държави може и да бойкотират Олимпийските игри в Париж, ако там има руснаци и беларуси

Франция стана поредната държава, която призова Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г., предаде ДПА. САЩ, Великобритания и Австралия също са сред обявилите се срещу участието на руските и беларуските спортисти. Към момента общо 34 страни са обявили, че не желаят руски и беларуски спортисти на най-високия спортен форум в света.

В съвместно изявление вчера всички се аргументираха с това, че „умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство“. Руският министър на спорта Олег Матицин каза по-рано този месец, че е „абсолютно неприемливо“ чужди правителства да се опитват да повлияят на МОК.

Самият МОК потвърди миналия месец, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди предстоящата Олимпиада във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг.

В днешното си изявление 34-те държави, противопоставящи се на участието на Русия и Беларус в игрите, приветстват  „придържането на МОК към съществуващите санкции“, но посочват, че предложението за участие под неутрален флаг повдига „много въпроси и опасения“. Ако МОК не промени решението си следващите Олимпийски игри вероятно ще бъдат равни на провал, тъй като редица държави вече заявиха, че няма да имат свои представители. XXXIII-те летни игри е планиувано да се проведат през 2024 г. в Париж, Франция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук