16.5 C
Бургас
неделя, септември 29, 2024

Изявени деца от общината получиха подкрепа по проект на Ротари клуб Поморие

„За Безкористна Служба“ (Service Above Self) и „Бъди вдъхновението“  – на тези девизи е подчинена дейността на Ротари Интернешънъл – глобална мрежа от лидери и професионалисти, част от която е и Ротари клуб Поморие. Именно в служба на обществото, местните ротарианци реализираха стойностния проект „Подкрепа за младите таланти в Община Поморие“. Проектът бе насочен към децата от общината и целта му бе да подпомогне развитието на изявени таланти в три области – наука, изкуство и професионално развитие. Освен финансовите средства, събрани от членовете на клуба, значителен принос за реализирането на проекта имат картините, дарени от поморийските художници Карамфила Добрева и Милчо Талев, както и фотосите на Георги Димитров, продадени на търг по време на специално организирана благотворителна вечер на християнските добродетели.

В навечерието на годишнината от учредяването на Ротари, президентът на клуба Георги Тръпков обяви имената на отличените деца и младежи на тържествена церемония. Наградният фонд от 5 000 лв бе разпределен между четвъртокласника Матей Миронов от СУ „Иван Вазов“, дванадесетокласника Руси Тодоров от ПГТ „Алеко Константинов“ и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ към ЦПЛР Общински детски комплекс – Поморие.

DSC 0531 Large
DSC 0602 Large
DSC 0516 Large
DSC 0513 Large
DSC 0543 Large
DSC 0548 Large
DSC 0553 Large
DSC 0562 Large
DSC 0576 Large

Кметът на община Поморие Иван Алексиев присъства на церемонията и поздрави както отличените, така и преподавателите, дали тласък на развитието на младите таланти. „Неведнъж съм казвал, че в общината ни растат и се образоват прекрасни, умни, възпитани и талантливи деца. За тяхната мотивация обаче сме отговорни ние, възрастните, и смятам, че в основата на успеха е заложено доброто сътрудничество между институциите и обществото. Благодаря на Ротари клуб Поморие за добрата съвместна работа и поздравления за хуманната инициатива!“, каза още Алексиев.

В подкрепа на своите възпитаници на тържеството присъстваха Петя Казакова – директор на СУ „Иван Вазов“, Анета Данаилова – директор на Общинския детски комплекс, Валентин Карталов – директор на ПГТ „Алеко Константинов“ и Владимир Данаилов – художествен ръководител на ДФТА „Раковина“.

DSC 0585 Large
DSC 0588 Large
DSC 0590 Large
DSC 0592 Large
DSC 0594 Large
DSC 0599 Large
DSC 0557 Large
DSC 0565 Large
20230222 181939 scaled e1677145391374

Този проект остава част от програмата на Ротари клуб Поморие за следващите ротариански години, като под формата на такси за семинари, майсторски класове, курсове и обучения ще се дава възможност на изявени деца да надграждат таланта си. Ето и успехите на първите наградени по проекта:

__________________________________________

Матей Миронов, 10 г. – ученик на СУ „Иван Вазов“ – гр. Поморие:

  • Златен медал и грамота 9-ти  международен турнир Математика без граници-зима 2022 г.;
  • Златен медал и грамота от ХХII състезание по математика и информационни технологии „Свети Николай Чудотворец“.
  • Сребърен медал и грамота от национално математическо състезание Ела! Реши! Победи!-зима 2022 г, организатор Изимат.
  • Бронзов медал и грамота от национално математическо състезание Ела! Реши! Победи!-пролет 2022 г, организатор Изимат.
  • Финалист от национално финално състезание на СБНУ 2022 г.- сребърно отличие
  • Сребърен медал от квалификационният кръг на Международната математическа олимпиада на Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (Big Bay Bei – BBB) 2022 /2023 г. Класиран за участие във финалния кръг на Олимпиадата, който ще се проведе през месец юни 2023 година.
  • Бронзов медал от квалификационния кръг на Тайландската международна математическа олимпиада (TIMO) 2022/2023 г. Класиран за участие във финалния кръг на Олимпиадата, който ще се проведе през месец април 2023 година.
  • Сребърен медал за Матей в националният кръг на Математическата олимпиада „Ферма“ за 2022 година. Участва във финалния кръг от международната олимпиада Fermat Mathematical Olympiad 2022 – FMO  (FMO 2022) изчаква се класиране. Задачите и в двата кръга са на английски език.
  • Сребърен медал в националното класиране на участниците в математическия турнир „Иван Салабашев“ 2022/2023 г. Награждаване в Института по математика и информатика на БАН.
  • Първо място Коледно математическо състезание, организатор СМБ, секция „Изток“.
  • Сребърен медал и грамота 10-ти  международен турнир Математика без граници-есен 2022/2023 г.;
  • Награда MERIT AWORD от Международната олимпиада по точни науки, математика и английски език Asian Science & Mathematics Olympiad (ASMO), със седалище в Малайзия, участие на олимпиада по английски език, спечелена .
  • Бронзов медал и грамота от национално математическо състезание Ела! Реши! Победи!-есен 2022/2023 г, организатор Изимат.
  • Сребърен медал и грамота от национално класиране в Новогодишно математическо състезание 2022/2023 г, организатор Изимат.

Това е малка част от отличията на Матей само за периода 2022/2023 г., като в момента се изчакват класиранията от още няколко международни математически състезания.

__________________________________________

Руси Тодоров, 18 г. – ученик в ПГТ „Алеко Константинов“ – град Поморие:

  • Четвърто място на Регионално състезание по професиите и седмо място на Национално състезание по професиите.

__________________________________________

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ към ЦПЛР ОДК – град Поморие:

  • Ансамбълът не само е един от ключовите участници във важните културни мероприятия на Община Поморие, но ДФТА „Раковина “ е участник и носител на много награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. С голям успех се провеждат гастроли във Франция, Германия, Черна гора, Гърция, Турция, Сърбия, Македония и други.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук