16.5 C
Бургас
неделя, септември 29, 2024

Бургас отбелязва една година от войната в Украйна

Преди 365 дни Русия започна масирано настъпление в страната

Навършва се точно една година, откакто Русия нападна Украйна – 365 дни на военни престъпления, човешко страдание, убийства и разруха.

Бургас ще отбележи, на 24 февруари, една година от началото на войната в Украйна. В 17.30ч. в морския град ще се проведе митинг под мотото- „ Бургас: България е с Украйна! „ . Пред сградата на общината в Бургас ще бъдат постави обувки, символ на украинците, които вече ги няма сред тях.

„Правим това събитие от сърце, в подкрепа на украинците, които вече година търпят инвазия от страна на Русия и дават жертви на тази несправедлива пълномащабна война. Не сме неутрални. Агресията срещу суверенна държава няма оправдание. Ще почетем жертвите с няколко думи, ще запалим символични свещи, ще се помолим да няма повече погубени животи. Ще поставим на обувки, символизиращи хората, които ги няма с нас, посочват организаторите на събитието Мария Матева.

На митинга ще присъстват и много украинци, които бяха приютени на територията на Бургаски регион.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин призна независимостта на Донецка и Луганска народна република, а три дни по-късно започна масираното настъпление в Украйна.

Около 05.00 ч. на 24 февруари Путин обяви „специалната военна операция”. Целта – демилитаризация и денацификация на страната. Ракетни удари имаше в цялата страна, а днес Украйна вече си е върнала по-голямата част от окупираните през първите седмици на войната територии.

Инвазията предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам, както и глобална продоволствена криза.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук