16.5 C
Бургас
неделя, септември 29, 2024

Екипите за медицинските хеликоптери и площадките трябва да са готови до началото на май

Министерството на здравеопазването в момента уточнява къде ще бъдат разположени площадките и хангарите в страната за медицинските хеликоптери, които трябва да транспортират болни пациенти до София. За Бургас са определени вече три позиции. Те ще бъдат в близост до УМБАЛ Бургас. Това заяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му до средата на април месец трябва да приключи и обучението на медиците за въздушните линейки.

Специалистите, които ще обслужват пациентите в медицинските хеликоптери ще се обучават във Военно медицинска академия.

 „Те първо трябва да минат на тестове , за да се види дали могат за летят. През катедра авиационна медицина при проф. Алексиев. След това започват обучението. В средата на април , най-късно в края на април те ще бъдат обучени.Целта в момента на този екип, който създадохме под егидата на президента е със всичко да сме готови, с екипи медици, анестезиолози ,със сестри, с хангари , с хеликоптерни площадки, където да кацат хеликоптерите, координационен център в София, преди да дойдат хеликоптерите.Това трябва да се случи преди май месец, за да може преди да дойдат първите два  хеликоптерите през юни, юли с екипажите ние трябва да сме напълно подготвени”, заяви д-р Меджидиев..

Първите обучени специалисти вйв ВМА ще бъдат анестезиолози и реаниматори.

Министърът на здравеопазването е в Бургас по повод  старта на възобновената след двегодишно прекъсване, заради Ковид пандемията, на програма  „Детско здраве”.  Прегледите са по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и се осъществяват съвместно с Община Бургас. Водещи специалисти от болница „Пирогов” днес ще извършат безплатни прегледи на над 400 записали се деца от Бургас напълно безплатно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук