14.9 C
Бургас
събота, септември 28, 2024

Започна изграждането на многомилионен завод за бронирани коли в Бургас

Компанията International Armored Group – IAG започна изграждането на най-голямата си база за бронирани военни машини у нас. Новото предприятие ще се намира в района на 9-ти километър в Бургас, а първа копка направиха собственикът IAG д-р Антон Стефов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, изпълнителният директор на национална компания „Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и кметът Димитър Николов.

“Това ще е един от първите наши заводи в България с тези размери. Имаме опит в постояването на този тип предприятия, като това ще бъде нашия осми завод.  Надявам се да изпълним проекта си в Бургас в кратки срокове. Искам да благодаря на управлението на Община Бургас и на всички, които ни помогнаха в това наше начинание“, каза д-р Стефов. По думите му, за нуждите на новите производиствени мощности компанията ще наеме поне 300 работници, а инвестицията е за над 21 млн. лева. Това е осми завод за компанията на д-р Стефов.

“Веднага щом се запознахме с идеята за такова предприятие в Бургас започнахме да търсим подходящи терени. Локациите бяха четири или пет, но този терен се оказа най-подходящ като територия и логистика. С финансовата подкрепа на Българката агенция за инвестиции и Министерството на икономиката, както и със средства от Община Бургас, ние ще развием инфраструктурата, което ще даде възможности за реализирането и на други подобни инвестиции в тази част на града“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Днес Стефов получи и сертификат за приоритетен инвестиционен проект и инвестиции клас „А“.

„Напълно споделяме амбицията на д-р Стефов да изгражда български кадри обучени навън, които да работят в България. Аз лично съм горд и като изпълнителен директор на БАИ, защото това е винаги е било нашата цел – да насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност, инвестиции, които имат принос не само в регионален или национален план, но също са и от стратегическо европейско значение. Днес от името на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, от мое име и от екипа на Българска агенция за инвестиции, искам официално да връчим сертификат клас „А“ за днешната инвестиция на IAG. Ще бъдат отпуснати над 3,4 милиона лева за обновяването и разширяването на пътната инфраструктура до новата база, изграждане на улично осветление до конкретния терен, както и над 140 000, които ще покрият осигуровките на екипа, който ще бъде отговорен за изграждането на този завод“, каза Богдан Богданов.

viber image 2023 03 15 14 52 31 287

Пред гостите на събитието беше показана и гордостта от портфолиото на българската компания – брониранията военен автомобил Рила 4×4.

“Този автомобил премина през изпитания на „Централен артилерийски полигон – МО“ до с. Змеево. Беше оценен в едни от най-сериозните изпитания в сферата на военните автомобили по стандартът на НАТО – STANAG. Този стандарт е наистина много тежък за покриване. С гордост мога да заявя, че ние се справихме. Сега ние ще имаме възможност да ги произведем тук, съвместно с българските фирми“, допълни собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук