14.6 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Започна реконструкцията на ВиК мрежата в Царево, като част от „Интегриран воден проект на Област Бургас“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Capture 19

Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев и директорът на ВиК – Бургас инж. Ганчо Тенев дадоха старт на дейностите по реконструкцията на водоснабдителната и канализационна инфраструктура в общинския център.

Стойността им е близо 6 млн. лева без ДДС, като обектите, които ще се ремонтират в Царево са част първия етап на мащабния „Интегриран воден проект за Област Бургас“.

Предвиждат се реконструкция на над 3 километра водопроводна мрежа и над 1 километър канализационна мрежа. В Царево трябва да се изгради и 1 км нова водопроводна мрежа, както и воден резервоар, който да се използва при кризисни ситуации и прекъсване на водоподаването, стана ясно по време на първата копка на обекта днес.

„Ще бъде изграден нов водопровод, ще се ремонтира канализацията, ще има допълнителен водоем. Това ще даде сигурност на града в тежките моменти с недостиг на вода. Само преди няколко седмици започнахме друг обект от този воден цикъл в Лозенец. Там вече се работи активно. Надявам се така да бъде и тук. Ще се работи и през летния сезон, но изпълнителите ни увериха, че това по никакъв начин няма да попречи на спокойствието на туристите. Нашето изискване е за качество и скорост“, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Дейностите в града започнаха от улица „Мандрата“. По думите на кмета, новият квартал, който се оформя в района също ще бъде обхванат от предвидените за изграждане нови ВиК съоръжения.

„С допълнителния водоем ще имаме допълнителен резерв от вода. Това ще ни позволи известна свобода, ако има някакви проблеми по трасето. Този резервоар ще ни осигури вода за няколко дни. Подобно нещо се прави и в Лозенец, като на практика двата резервоара ще бъдат като скачени съдове“, допълни Лапчев.

„При зимна консумация водата може да стигне и за повече дни“, каза от своя страна директорът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев.

Освен сигурност за жителите, дейностите по инфраструктурата в Царево ще отговорят и на изискванията за съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, пречистването и ефективността на системите и съоръженията.

mestopolozhenieto na investitsionnoto namerenie.jpg

„Водоснабдяване и Канализация“ ЕАД гр. Бургас вече изпълнява най-мащабния ВиК проект в Бургаска област — „Интегриран воден проект за област Бургас“ АДБФП №Д-34-58/17.06.2020 г., Процедура №BG16M1OP002-1.016-0011 по приоритетна ос 1 „Изграждане на ВиК инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323,7 млн. лева.

Припомняме, че на 19 август 2022 година, между „Водоснабдяване и Канализация“ ЕАД Бургас и ДЗЗД „Инженеринг 2020“, беше подписан договор за проектиране, авторски надзор и строителство за реконструкция и изграждане на водната инфраструктура в Царево.

Capture 19
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук