16 C
Бургас
събота, септември 21, 2024

Созопол със Спешна помощ, командироват медици от „Пирогов“ през лятото

Здравият министър Асен Меджидиев откри новия филиал на Спешна помощ в Созопол, който ще разполага с един екип за реагиране на сигнали и един стационарен екип. На 24 май се очаква да бъде открит още един още един филиал на Спешна помощ в Приморско. В момента се изгражда нова сграда за Спешния център в Царево.

lineyki

Здравният министър заяви, че спешната помощ по време на летния сезон на морето е гарантирана, въпреки това се продължава търсенето на допълнителен медицински персонал. Беше сключен договор с болница „Пирогов“ за изпращане на допълнителни екипи със спешни медици, които да бъдат разпределени при нужда от подкрепа на екипите по морето.

В момента в Южното Черноморие разполага с 11 линии. Министър

Меджидиев посочи, че до откритите Спешни центрове по Южното Черноморие ще бъдат известни и площадки за медицински хеликоптери.

“Разкриването на този спешен център бе сред приоритетите на служебното правителство. През нашия мандат на служебен кабинет, съвместната ни работа с Област Бургас и с ръководството в района, беше много добро. И това е поредното доказателство, след проекта за телемедицина, който стартирахме в Бургаска област, сега откриваме този център. Предстои откриването на такъв Приморско и в Царево. Преди седмица подписахме и меморандум между Министерството на здравеопазването, Област Бургас, Министерството на туризма и болница “Пирогов“ за подсигуряване с медицински кадри на цялото Южно Черноморие. За тези 9 месеца променихме облика на Спешната помощ в целия регион. За Спешния център в Созопол има подсигурен екип, кадрите са финансово обезпечени. Осигурена е и необходимата апаратура“, каза здравният министър Асен Меджидиев.

“Благодаря и на министъра, и на кмета и местните власти за това, че ни гласуват доверие, за да можем ние да помагаме. Действително служебното правителство трябваше в темпо на спринт да решава проблемите на хората. Щастлива съм, защото осигуряването на качествена и достъпна медицинска помощ на гражданите е сред основните конституционно установени прави. Да ни е честит новия център на Спешна помощ в Созопол“, допълни от своя страна проф. Мария Нейкова.

Усилията на Созопол за разкриването на спешен център започнаха още през 2016 година, когато общината прехвърли за безвъзмездно ползване терена за сградата на Министерството на здравеопазването. Разрешителното за строеж беше издадено две години по-късно. Сградата, в която вече функционира филиалът на парамедиците в Созопол, бе завършена през 2022 година, а с Акт 16 разполага от повече от шест месеца. До този момент спешна медицинска помощ в града се оказваше в сградата на общинската администрация. Новият Център за спешна медицинска помощ в Созопол се намира на ул. „Републиканска“, след стадион „Арена Созопол. То бе построен по проект за развитие на системата по спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“, компонент 1- Обновяване и модернизация на сградния фонд на спешна помощ на територията на цялата страна.

“Искам да благодаря от името на гражданите на Созопол за тази нова придобивка. Бяха положени много усилия това да се случи. Знаете колко дълго време ние нямахме истински център на спешна медицинска помощ. Благодаря за това, че новия център е така добре оборудван – с необходимата модерна апаратура. Благодаря на ръководството на болница “Пирогов“ за подписания меморандум“, каза по време на откриването кметът Тихомир Янакиев.

“Южното Черноморие имаше нужда от това, което се случи тук и това, което предстои да се случи в Приморско и Царево. Ролята на “Пирогов“ е това – да съкрати пътя на нуждаещите се пациенти от мястото на инцидента до една висококвалифицирана помощ, която могат да получат от специалистите ни. С този център и с другите, които предстои да бъдат открити и бяха досега дефицит ние правим точно това“, посочи изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук