23.8 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Театър 199 гостува в Бургас със спектакъла „Тигър и дракон”

На 21 и 22 юни от 19.30 часа в залата на Кукления театър ще гостува „Театър 199“ със спектакъла „ТИГЪР И ДРАКОН“. Пиесата на Йоана Мирчева се поставя за първи път на сцена.

В нея тя задава въпроса на всеки млад човек: „Кой си ти? Изморяваш ли се да мислиш, само като си го помислиш? Ти си този, заклещен между изразите „ами ако“, „можеше да“, „по-добре така“, „трябваше“ и „много ми се иска“. И точно този, който като тигър ще захапе всичките едновременно и като дракон ще изгори кавичките на смисъла им. Ти си човекът, който всеки ден пътува към най-добрата версия на себе си, без да се страхува. Защото накрая се оказва, че само това е важното.

Постановката е на Юрий Дачев, сценографията на Ханна Шварц, а музиката на Мартин Каров. В ролята на главният герой, в чиято душа се борят страстите на тигъра и дракона, е талантливият Ованес Торосян.

„Преди да прочета пиесата на Йоана и да я чуя после с гласа на Ованес, не ми беше минавало през ум, че рап и Шекспиров сонет могат да се съчетаят с лекота. Всъщност защо не? – споделя режисьорът Юрий Дачев. И в панелните предградия, където рапира група „Ново гето“, чийто вдъхновител е нашият герой, хората се блъскат в Шекспировите въпроси – „къде съм“, „защо съм“, „какво избирам“ и така нататък.

А искреността е тази, която събира силата на привидно несъбираеми думи и животи.

Когато си млад вярваш, че животът ти дължи невероятни чудеса. Някои от нас поемат с главата напред да ги издирват, други си седят в очакване те сами да паднат в скута им. Междувременно прекарваш дните си с приятели, въздишаш по гаджета, губиш си времето с електронни игри или сайтове за мода.

Героят в пиесата е такъв. Но и не съвсем. Където и да се намира – дали в магазина за кожени изделия, в който работи или на купон в квартала, в кухнята с майка си, или (избягал от нейната вечна взискателност) в някоя задна уличка, за да съчинява рап куплети – той носи в себе си…тигър и дракон! Какво точно представляват те? И накъде го водят?!

Може би и той дори не знае. Но те ще го подтикнат да ни се разкрие на сцената.

Ованес е пред вас.. Без грим, без претенции, безмилостно сам, безкомпромисно комичен, безкрайно любопитен… в очакване на невероятни чудеса.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук