Пили ли сте шампанско? Вероятно ви се е случвало при отпразнуване на настъпването на Нова година или при друг по-специален повод. Този сладникав и богат на вкусове алкохол обаче може да се консумира и в ежедневна обстановка, дори и вкъщи. За да оцените блаженството от чаша висококачествено шампанско, ще ви е необходима подходяща храна. Научете кои са основните комбинации, които ще ви донесат запомнящи се гастрономически преживявания.
Какво трябва да знаете за шампанското?
Това е вид пенливо вино, което се характеризира като луксозна алкохолна напитка:
- Произход
Произхожда от Франция, от район Шампан, което определя и името му. - Особености на производството
Технологията на производство не се различава особено от тази на непенливите вина, като единственото, което отличава напитката и ѝ придава пенливостта, е двойната ферментация. Тя се осъществява чрез добавяне на мая и захар. - Видове
Според количеството захар, което се съдържа, се обособяват и различни видове пенливо вино, като Brut, Extra Brut, Demi-Sec, Doux. Ако искаш да научиш допълнителни особености за видовете, прочети това.
Сортовете определят и вкусовите характеристики на напитката. Те се класифицират на Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Vintage, Brut Nature.
С какво да съчетаете шампанското?
Ако искате да се насладите на незабравимо кулинарно преживяване, трябва да комбинирате любимото ви шампанско с правилната храна. По този начин вкусовете ще се напаснат подобаващо и ще се насладите на обогатените и разнообразни вкусове и текстури.
Предястия
Ако искате това пенливо питие да присъства във вашия обяд или вечеря, може да го поднесете още със салатата и предястието. Видовете Brut и Extra Brut се характеризират с по-балансиран и умерено сладък вкус, което ги прави подходящи за съчетание със сирена, морски дарове, колбаси.
Може да приготвите брускети с хайвер, плата от различни сирена и местни колбаси, както и салата с морски дарове и зеленолистни зеленчуци. В комбинация с тези храни, чаша от любимото ви пенливо вино ще създаде неповторим и хармоничен вкус.
Ястия
Освен със салатата или предястието, може да сервирате пенливата алкохолна напитка и с основното. Тук отново подходящи са по-балансираните сортове, като Brut. Напитката ще се съчетае отлично с вкусовите характеристики на италианската паста, ризото или дори риба с гарнитура от гриловани зеленчуци.
Десерти
Demi-Sec и Doux съдържат по-голямо количество захар, което придава изразената им сладост. Те се определят като десертни вина и са подходящи за сервиране със сладки храни, като торти, сладкиши, сладоледи, петифури, еклери и дори плодове.
Сладостта им се балансира успешно и в комбинация със сурови и печени осолени ядки.