19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Главчев: Има готов проект за разширение на ГКПП Малко Търново /видео/

Има  съгласие от турска страна за разширяване на ГКПП Малко Търново- Дерекьой. Това заяви на брифинг служебният министър –председател Димитър Главчев. Той посети посети с турския посланик Мехмет Саит Уянък граничния пункт.  

По думите му вече има изготвени проекти и за трите гранични пункта с Турция. „ В сряда отиваме на ГКПП Капитан Андреево. Смисълът на това съвместно заседание, миналата седмица, беше разширяването на пунктовете, но се съгласихме това да става симетрично, в синхрон от двете страни на границите, за да може потокът да си върви и от двете посоки. Българските митници са готови с проекти за разширяване  и на трите пункта с Турция”, заяви Главчев.  

Служебният премиер заяви още, че служебното правителство може да представи само проектът, а редовното правителство, което ще бъде съставено след изборите на 9 юни, може да се ангажира с конкретни  срокове за разширяването на граничните пунктове с Турция.

Димитър Главчев коментира и актуални политически теми за страната.

„Как си представям новите представители в българския и европейския парламент ще определи българския избирател. Очаквам да се проведат честни и прозрачни избори  и полагам усилия в тази насока. ”

Няма взето решение дали премиерът или президентът Румен Радев ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, заяви още служебният премиер. „Срещата  е в средата на юли. Има много време дотогава. Аз се надявам редовно правителство да определи кой ще участва.”

Димитър Главчев коментира и скандала около резолюцията със Сребърница. На въпрос, какво  е наложило да има работен документ, в който е посочено, че страната ни трябва да гласува „въздължал се” , той отговори:   „Мисля, че този въпрос го приключихме. Имаме официална позиция на България. Гласувано е –„за”. Всички работни документи, не само този, са елемент от технологията на взимане на окончателно решение, което  е за гласуване- „за” резолюцията от постоянният представител на България в ООН в Ню Йорк. „

Няма да има наказание за представителя ни в ООН за изразената позиция, категоричен е Главчев, но ще има проверка как са изтекли документи от Външно министерство и тогава ще се разбере дали ще има наказани. „Позицията на България за Сребърница не  е коментирана, нито с президента на България Румен Радев, нито с президента на Сърбия Александър Вучич”, заяви още Главчев.  

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук