17.1 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

С кола на ток на ферибот в Гърция – ако батерията е 40%, за коли на газ – 50% пълен резервоар

Колите на ток няма да се качват това лято на фериботи и кораби в Гърция, ако зарядът на батерията им надвишава 40%. За автомобилите, които ползват пропан-бутан или метан, резервоарът не трябва да е пълен над половината от капацитета. Това съобщиха гръцки сайтове за корабоплаване, цитирани от 24chasa.bg.

Ограничението е влязло в сила от началото на юни и се дължи на нов закон, подготвен от гръцкото Министерство на морското дело и бреговата охрана. Пасажерите на фериботи имат освен това задължението незабавно да информират екипажа на кораба в случай че алармите на техните превозни средства подадат сигнал за опасност. В същото време се забранява изцяло зареждането на електрически и акумулаторни хибридни превозни средства на борда, независимо колко заряд има в батериите им.

В предупрежденията, публикувани на сайтовете, се подчертава, че ограничението не пречи на свободното движение на екологичните автомобили из гръцките острови. Причината, поради която електрическите коли представляват проблем на корабите, е потенциалната опасност от пожар, която може да възникне от литиевойонните батерии.

В такъв случай се налага гасенето да се прави с въглероден диоксид. Този метод обаче не е ефективен при пожари, включващи електрически превозни средства и по-специално възникнали от техните литиевойонни батерии. Затова гръцките застрахователни компании още от миналата година отказват да сключват застраховки, докато фериботите и корабите не се снабдят с по-ефективни противопожарни системи или не вземат мерки да не качват на борда коли със заряд над 40%.

Мярката за резервоарите на колите на газ съществуваше и преди това, но тя рядко се спазваше. Причината е, че процентът на запълняемост се доказва по-трудно, докато при електрическите коли не е така. За всеки случай новите правила изискват пасажерите с коли на ток или на газ да попълват специални формуляри-декларации преди качването на борда, с които гарантират, че резервоарите и батериите им отговарят на изискванията. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук