В разгара на сезона проверките по морето започнаха от Созопол. В този ресторант не бяха открити нарушения.
„Хранителните продукти се съхраняват правилно, при указаните от производителя температурни режими,персоналът е с чисто работно облекло, храните са етикирани съгласно изискванита“, съобщи за zonaburgas.bg инж. Мария Христова – ст. инспектор „Контрол на храните и граничен контрол“ – БАБХ-Бургас
Инспекторите обаче често се натъкват на сгради в лошо състояния, с падащи мазилки и ръждясали хладилници. Летовниците обаче най-много трябва да внимават за любимата храна през лятото на морето- риба!
„Преди всичко трябва да се следи хигиената на щанда, където се предлага риба. Рибата трябва да бъда в количество, което трябва да се реализира в рамките на три часа от приготвянето и. Тя самата готова риба, когато е прясна си личи! По свежестта, панировката…“, обясни д-р Тодорка Петрова – БАБХ-Бургас
Много често в ресторантите по морето мамят с млечните продукти. Инспекторите ще следят дали в менюто е посочено, когато става въпрос за имитиращи продукти. В малките ресторантчета по морето твърдят, че обикновено храна от предния ден не се предлага.
Проверени бяха и здравните книжки на персонала. Те ще продължат през цялото лято, като се предвижда към тях да се включат и инспектори от полицията, данъчните и здравните власти. При административни нарушения глобите започват от 2000 лв.