22.1 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Аптеки в Бургас затвориха за час в знак на протест /снимки/

В Бургас аптеките спряха работа за един час,  от 9.00 до 10.00 часа. Протестът е заради промените в „Наредба № 4, която  касае изписването на лекарства за един пациент на една рецепта. От бранша са категорични, че промените ще доведат до фалити на аптеки и заплашват да спрат да работят със Здравната каса.  Към момента лекуващите лекари могат да изписват до три лекарства на рецепта, които се плащат от касата.

„Протестираме, защото Здравната каса приема промени, които ще ни пречат да се грижим за клиентите, както сме го правили досега. Ако ние няма да можем за продължим работа ще трябва да затворим не за един час,  а за много по-дълго време. Тези промени премахват всякакво заплащане за определени групи лекарства, което поставя нашата аптека пред риск за фалит или необходимостта да прекратим работа с НЗОК. Това ще хвърли в хаос реда за отпускане на лекарства. Когато те станат на една рецепта заплащането ще бъде много по- малко,  това от една страна и от друга страна технологичната рамка как ще се случва също не е изяснена”, обясни Васил Ходжев-управител на аптека на ул. Оборище в Бургас.

Като жест заради неудобството от затворената аптека фармацевтите бяха подготвили изненади.

 „Подготвили сме мостри от някои продукти, които правим. Да почерпим нашите пациенти защото аптеката ни съществува вече 25 години и ние сме благодарни на всеки еден от тях”, каза Людмила Константинова- помощник- фармацевт

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция, като обясниха, че наредбата е  обявена за обществено обсъждане. В срок до 4 юли  всички заинтересовани страни могат да изпращат становища и предложения, след което ще бъде направен анализ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук