19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Какъв е този камък? Лаборатория „ЛИНА” определя точния вид на бъбречния конкремент

Всички сме чували за бъбречно-каменна болест, но малко от хората извън медицинските среди са наясно как се изследва съставът на бъбречните камъни. На повечето места в България това става с химични реакции, чрез които се определят само някои минерални и органични съставки на конкремента (камъка) като калций, фосфати, карбонати, амоний, магнезий, оксалати и цистин.

В лаборатория „ЛИНА” това не е така, тъй като вече работи с технология на световно ниво. Тя внедри апарат, който използва инфрачервена спектроскопия с преобразуване на Фурие, приет за референтен метод за анализ на бъбречни конкременти. Той е на японската фирма Shimadzu и е първият в страната. С негова помощ лекарите в лабораторията изследват дори много малки количества  от бъбречните камъни и откриват с точност какъв е съставът им.

20240610 133503
20240610 133745

„Предимството на този апарат е, че използва технология с възможност за обновяване на софтуера, което позволява да се надгражда качеството и точността на резултата. Така наскоро беше добавена нова библиотека с референтни спектри, получени от реални бъбречни конкременти, събрани и анализирани в клиника в Холандия и потвърдени с друга референтна методика. Защо това е важно за нас? Защото тези референтни спектри са получени от естествен биологичен материал, какъвто се изследва и на самия апарат. Установени са във водеща европейска клиника, в резултат на дългогодишно проучване и опит”, обяснява д-р Хараланова.

Важно условие, което пациентите трябва да спазват преди да донесат бъбречен конкремент за изследване, е той да бъде в сухо състояние. Ако по него има следи от кръв, е необходимо тя да бъде отмита, след което камъкът да бъде оставен да изсъхне спонтанно, без прилагане на допълнително нагряванe. В случай, че е с размерите на „песъчинки” в урината, то е необходимо те да бъдат събрани върху филтърна хартия и след пълното им изсъхване да бъдат донесени в лабораторията в чист контейнер.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук