22.6 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

Какво представлява кислородната терапия и за кого е подходяща?

Какво представлява кислородната терапия?

Кислородната терапия е козметина, а в някои случаи и медицинска процедура, която използва въздействието на чист кислород, за да подобри здравето на кожата на лицето и тялото или да реши някои медицински проблеми.

В медицинската практика кислородната терапия се използва за лечение на дихателни заболявания и състояния, при които нивата на кислород в кръвта са особено ниски.

В дерматологията кислородната терапия за лице, се използва за подобряване на външния вид и състоянието на кожата, за повишаване на нейната хидратацията и стимулиране на колагеновата продукция, които са отговорни за съхраняване на нейната красота и младост. Обикновено чистият кислород се впръсква в кожата под налягане с помощта на специални апарати, които в повечето случаи го комбинират със серуми, съдържащи хиалуронова киселина, витамини и антиоксиданти.  С тези енергизиращи и ревитализиращи кожата коктейли се цели многократно повишаване на ефективността и ползите на терапията.

Какви проблеми решава кислородната терапия като козметична процедура?

Кислородната терапия е едно от най-ефективните решения за поддържане и ревитализиране на кожата, защото:

  • Стимулира нейната хидратиратация. Активният кислород помага на хидратиращите съставки да проникнат по-дълбоко в дермалните слоеве и да бъдат по-пълно усвоени от клетките.
  • Справя се с признаците на стареене. Редуцира фините линии и бръчките чрез стимулиране на  производството на колаген и еластин, което води до подобряване на еластичността на кожата.
  • Изравнява тена. Кислородът подобрява кръвообращението и въздейства изсветляващо на пигментните промени.
  • Подобрява състоянието на акнеична и атопична кожа. Поради антисептичните свойства на чистия кислород, се регулира нивото на бактериите, причиняващи акне, и се подобрява общото дермално здраве.
  • Въздейства освежаващо и ревитализиращо на уморена, повяхнала и стресирана кожа.
  • Спомага за заличаване на белези, като стимулира клетъчната регенерация.

Като цяло кислородната терапия има многобройни ползи за състоянието на кожата и външния й вид.

Какви са предимствата на кислородната терапия?

Кислородната терапия е:

  • Безопасна и ефективна дерматологина процедура с множество приложения;
  • Безболезнена и неинвазивна;
  • Без възстановителен период;
  • Подходяща за всички типове кожа;
  • Показва незабавни видими резултати;
  • Тя е отличен избор за тези, които търсят бърз и ефективен начин за подобряване на външния вид, младостта и жизнеността на кожата си.

Комбиниране на кислородната терапия с други дерматологични и козметични процедури.

Комбинирането на кислородната терапия с други процедури може значително да повиши ефекта й.

Например ексфолиацията, се прилага с цел да се отстранят мъртвите епителни клетки и да се подготви кожата за следващите етапи на терапията.

Допълването на кислородната терапия със специалните серуми, съдържащи хиалуронова киселина, витамини C и E, антиоксиданти и други полезни съставки, повишава въздействието й върху кожата. Кислородът от своя страна засилва дълбокото проникване на козметичните коктейли в кожата и стимулира клетъчната активност, за придобиване на сияйна и младежки стегната кожа.

Кислородната терапия може да бъде допълнена от лек масаж, за да се постигне успокояване на кожата и подобряване на кръвообращението. Успокояващите  маски или охлаждащи гелове, се прилагат за предотвратяване на естествената ответна реакция на кожата към третирането.

За кого е подходяща кислородната терапия?

  • При дехидратирана кожа, фини линии и бръчки, неравномерен тен, акне и други кожни проблеми.
  • За всички типове кожа, включително чувствителна.

За кого не е подходяща кислородната терапия?

Въпреки добрата поносимост и неинвазивността на процедурата, кислородната терапия може да има противопоказания.

Тя е противопоказна за хора с активни кожни инфекции, рани или определени кожни заболявания.

С правилна грижа и редовни поддържащи процедури, кислородната терапия е един от сигурните и ефективни методи за ревитализация на кожата и е верен съюзник в борбата със стареенето.

Препоръки за грижа за кожата след кислородна терапия.

Дерматологичният терапевт ще ви посъветва най-правилно относно постпроцедурната грижа за кожата. Ние тук само ще посочим универсалните препоръки, спазването или неспазването на които, могат да направят терапията успешна или по-малко успешна. След кислородната терапия, е важно да се вземат предвид специфични предпазни мерки, за да се защити кожата и да се запазят постигнатите резултати.

  • Една от ключовите мерки е избягването на пряко излагане на слънце, поне 24-48 часа след терапията. Това е периодът, в който кожата е най-чувствителна и податлива на увреждания.
  • Избягвайте продължително излагане на слънце около две седмици след процедурата.
  • Използвайте слънцезащитен крем с висок SPF, за предпочитане 50 фактор, всеки ден, особено преди излизане на открито. Това ще предотврати евентуално увреждане и хиперпигментация. Да не говорим,че това е единствената профилактика срещу фотостареенето на кожата.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем на всеки два часа или след плуване и изпотяване.
  • Носете защитно облекло, като широкополи шапки и слънчеви очила, дрехи с UV защита или дълги ръкави, за да намалите слънчевото въздействие.
  • Поддържайте вътрешната хидратация на тялото, като пиете достатъчно вода. Тя съдейства за възстановяването на кожата и свежият й вид.
  • Използвайте овлажняващи продукти, за да поддържате кожата си добре хидратирана и отвън.
  • Избягвайте агресивни продукти, съдържащи алкохол, ретиноиди или киселини, които могат да раздразнят кожата.
  • За оптимални резултати се препоръчва курс от няколко процедури, обикновено между 4 и 6, извършвани на интервали от 1 до 4 седмици, за да се запази напредъкът.

Кое е най-важното условие кислородната терапия да бъде ефективна?

Ефективността на кислородната терапия е комбинация  от правилна подготовка и изпълнение на процедурата, грижа за кожата преди и след терапията, както и качеството на използваните продукти и техниката на приложение.

Спазването на тези важни условия осигурява оптимални, ефективни и безрискови резултати за здравето и красотата на вашата кожа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук