12.1 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Расте производството на бира в България, отчитат от Съюза на пивоварите

Устойчиви инвестиции, ръст в производството на бира, продължаващи продуктови иновации и успешни социални инициативи отчитат от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в навечерието на професионалния си празник – Илинден. Денят на българските пивовари, който по традиция се отбелязва на 20 юли, неслучайно е през лятото, когато ежедневно се произвеждат 3.4 милиона бутилки бира от половин литър. През четирите най-топли месеца на годината се генерират и 45% от годишните продажби и постъпления от бира, а средно на ден се продават по 3.6 млн. халби пиво.

По данни на Съюза на пивоварите през 2023 г. производството на бира у нас бележи ръст от 4% спрямо 2022 г. Същата тенденция е валидна и за първите шест месеца на тази година в сравнение с предходната. За последните 18 месеца българските пивовари са разширили портфолиото си с 15 нови бири. Като водеща продуктова тенденция продължава развитието на сегмента на безалкохолните видове бира и бирени миксове. Важни новости има и в инвестиционните проекти на пивоварните компании, в които през първото шестмесечие на тази година вече са вложени 35 млн. лв. Те са насочени най-вече към изграждане на съоръжения от така наречената зелена трансформация и разширяване на мощностите за производство на малц.

Една от водещите каузи на СПБ като браншова организация през последните три години е разширяването на устойчивите практики за корпоративна социална и екологична отговорност. Средният осигурителен доход в сектора през юни т.г. е 2600 лв., което поставя пивоварната индустрия сред първите 7 икономически дейности с най-високи трудови доходи у нас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук