23.8 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Отриването на Кръвен център в Бургас вече е факт

С постановление на правителството в Бургас се създава Кръвен център. Това съобщи кметът на града Димитър Николов в профила си във Фейсбук. Той информира, че общината е изготвила технически проект. Тази година в Кръвния център в Бургас ще бъдат разкрити 9 щатни бройки, а догодина още 58.

Една дългоочаквана новина за Бургас и целия регион!

Днес Министерски съвет с постановление създаде Кръвен център в Бургас!

Днешната новина е плод на дългогодишните усилия на много хора, благодаря!

Току що говорих с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, която ме информира, че до няколко дни ще бъде обявен конкурс за директор на Кръвния център в Бургас.

Аз от своя страна заявих, че ще дарим на Министерството изработения от Община Бургас технически проект, за да ускорим процеса по изграждането му!

Няма смисъл да ви убеждавам, колко важна новина е това за цяла Югоизточна България още повече в контекста на детската болница, която вече изграждаме!

В държавния бюджет са заложени средства за настоящата година и се надявам това още повече да ускори процеса!

Тази година в Кръвния център в Бургас ще бъдат разкрити 9 щатни бройки, а догодина още 58.

От Министерски съвет информират, че новият Районен център по трансфузионна хематология – Бургас ще бъде създаден като лечебно заведение по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения – юридическо лице на бюджетна издръжка с предмет на дейност: вземане на кръв и кръвни съставки; диагностициране, преработване, съхраняване, осигуряване на кръв и кръвни съставки; произвеждане, съхраняване и осигуряване на кръвни биопрепарати; осъществяване на дейности по трансфузионен надзор.

В резултат от приемането на постановлението ще се осигури пълен технологичен цикъл на вземане, диагностика, преработка, съхранение, контрол на качеството и експедиция на кръв и кръвни съставки на територията на област Бургас. С разкриването на Районен център за трансфузионна хематология ще се осигури трайно и устойчиво решаване на въпроса за осигуряване на достатъчно количество кръв и кръвни съставки, необходими на лечебните заведения за болнична помощ на територията на гр. Бургас и общините в областта. Това ще подобри лечебния процес при пациенти с животозастрашаващи състояния и ще гарантира качество на медицинската дейност и безопасност на пациентите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук