В горещите летни дни менюто се състои предимно от леки и разхлаждащи ястия. Любима супа за този сезон е тараторът, който се сервира студен и гарантира свежест на трапезата. Любопитно е, че в миналото нашите баби са го правили вместо с мляко, само с вода. Има различни варианти на приготвянето му и един от тях ще представи на 9 август от 11:00 ч. в Етнокухнята на бургаския музей (ул. „Славянска“ 69) журналистката Десислава Генева, управител на информационния сайт „Грамофона“. Нейното гостуване обещава да достави не само кулинарно удоволствие на посетителите, но и да ги срещне с една вдъхновяваща творческа личност в неформална и приятелска атмосфера. По традиция, кулинарните демонстрации в музея са съпроводени с исторически разказ за произхода на ястието и споделяне на кулинарни тайни за неговото приготвяне. Така че дори и най-тривиалното блюдо може да поднесе изненади на любителите на традиционната кухня.