22.6 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

С шествие почетоха паметта на двамата загинали полицаи в Бургас /снимки+видео/

В Бургас се проведе шествие в памет на загиналите преди две години бургаски полицаи, прегазени от автобус, превозваш сирийски бежанци.

В него се включи гл. секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Това, че успяваме да почетем паметта на тези наши загинали служители, по този начин , ние ги запазваме живи в нас!„, заяви гл.секретар на МВР.

 По време на дежурство на 25 август 2022 г. старши полицаи Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев, изпълнявайки дълга си, се опитват да спрат преследван от органите на реда автобус със бежанци. При фаталния сблъсък двамата достойни мъже губят живота си.

Организатори на шествието са  ОД на МВР Бургас и Фондация „Емил Шарков“, като целта на паметното пешеходно шествие е и да се наберат благотворително средства за каузата на фондацията, която е в полза на деца на загинали и починали служители от системата на МВР.

Най-силните послания, които им отправяме към децата е да бъдат силни и достойни наследници на своите бащи-герои. Да не се чувстват жертви на съдбата, а цялото това нещастие да го превърнат в позитив и да бъдат най-добри във всичко, което правят“, сподели Милена Шаркова- председател на Фондация „Емил Шарков”.

Събитието се инициира от семейството на Атанас Градев – съпругата му и двамата му пораснали синове.

Минаха две много трудни за нас години. Жалко за момчетата. Дано да има справедливост“, каза Надежда Градева-  съпруга на Атанас Градев.

Справедливост очаквам. Доживотна присъда за това убийство! Тях ги няма обаче! Времето нито лекува, нито ще ни ги върне!„, допълни през сълзи Ани Илиева, майка на загиналия полицай Йордан Илиев.

Благотворителното пешеходно шествие започна в 10.30 ч. от сградата на Областна дирекция на МВР Бургас и завърши на кръгово кръстовище „Трапезица“, където пред паметната плоча на Атанас Градев и Йордан Илиев беше отслужена  заупокойна панихида. Бяха положени цветя и венци от полицейски служители, граждани и гости на Бургас.

„Това  е най-тежкият момент в моята кариера, вече повече от 20 години. Надаваме се ,тъй като делото и в съдебна фаза, съдът да наложи справедливо наказание за това ужасно деяние“, заяви ст. комисар Емил Павлов.директор на МВР Бургас.

Обвинен за убийството на двамата полицаи е шофьорът-сириец Омар Аднан

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук