Конкурс за най- вкусна рибена чорба се провежда за пета поредна година в Бургас, в последния ден от станалия традиция Фестивал на рибата и виното.
Всеки майстор си има тайна рецепта за рибената супа, но кой се е справил най-добре ще оцени жури от професионалисти.
„Основният критерий е рибата да е черноморска. Трябва да има поне седем вида риба. Най-задължителната подправка за една рибена чорба това е девесила или лющана, както му казваме ние във Варна. Има всякакви вариации. В последно време много е популярна да се прави с раци- паури, защото те овкусяват бульона”, казва Ростислав Ненов- член на журито , след като дегустира рибените чорби.
С фестивала на рибата и виното организаторите искат да удължат сезона със септемврийски приключения.
„Не го пускаме лятото. Продължаваме с четвърти ден в Морската градина на Бургас. Лято, море, риба, вино и всичко това във формулата Фестивал на рибата и виното”, заяви Николай Тодоров – Ник- организатор на фестивала.
В началото на септември започва и риболовният сезон и рибарите чакат да се появи паламуда- царят на рибите.
Майстор- готвачите казват, че паламудът тепърва излиза в Черно море, но за вкусната рибена чорба се е намерил пресен.
Пред щандовете с риба се извиха от желаещи да вкусят прасна риба, приготвена с щипка любов.