16.5 C
Бургас
четвъртък, септември 19, 2024

Министър Карадимов: Служебният кабинет е в много добро сътрудничество с ЦИК

Служебният кабинет е в много добро сътрудничество с Централната избирателна комисия (ЦИК). Шестимата министри, ръководещи отговорните ведомства за материално-техническото осигуряване на изборите от страна на служебното правителство и Комисията проведоха работна среща. На нея бяха обсъдени предложенията за повишаване на прозрачността и доверието в изборния процес. Една част от тях бяха веднага приети, а друга ЦИК допълнително ще обсъди. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов във Велико Търново. Там той заедно с неговия екип проведе работна среща с областните управители на Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра и Разград и с представители на териториалните звена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

Министър Карадимов започна поредица от работни срещи в качеството му на координатор по изпълнението на дейностите по материално-техническото осигуряване на изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Целта е да се създаде механизъм за подобряване на координацията между централната власт и областните управители при провеждането им.

Сред предложенията на служебния кабинет до ЦИК е заложена необходимостта от засилване на прозрачността при машинното гласуване. За да се постигне това, трябва да се разшири обхватът за удостоверяването на машините.  Процесът на удостоверяването ще бъде съпътствано от видео и звуково излъчване. Повишаването на контрола на машините, преди да бъдат експедирани към избирателните секции, също трябва да бъде подпомогнат от страна на кабинета. За целта ще бъдат осигурени 25 IT специалисти от държавната администрация. Следващ акцент, на който ще бъде поставен фокус, е наблюдението при преброяването на бюлетините. Няма да се използва хартия от миналите избори, за което има решение на ЦИК.

Министър Карадимов каза, че в петък (20 септември), в Министерството на електронното управление ще се проведе процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Тегленето ще бъде публично с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната.

За актуализацията на избирателните на списъците са необходими законодателни промени, заяви Карадимов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук