16 C
Бургас
понеделник, септември 30, 2024

Евакуират българите от Ливан: Правителственият самолет излетя за Бейрут

Правителственият самолет излетя към Бейрут, за да евакуира българските граждани, желаещи да се приберат у нас. 

Полетът е излетял от България в 13:00 ч. и ще кацне в 15:03 ч. в Бейрут. Очаква се да излети от Ливан в 16:20 ч. местно време и да се върне обратно у нас в 18:50 ч.

Припомняме, че по-рано днес министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че върви процес на подготовка за евакуация на българите в Ливан.

Това се случва на фона на израелските атаки през последните дни.

Въоръжените сили засега не са получавали задача да се лети до Ливан с военни самолети. По думите на Запрянов все още се уточняват списъците на хората, които ще бъдат евакуирани. 

Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията директно чрез посолството ни в Бейрут, в координация със ситуационния център към българското външно министерство.

Приоритет ще бъде даден в този процес на семействата с деца и уязвимите групи, съобщиха от служебния кабинет по-рано днес.

Припомняме, че на среща в Министерския съвет на 29 септември премиерът Димитър Главчев реши да започне подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан.

Заради сериозната ескалация на военните действия в Близкия изток, външното ни министерство призова българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливан и незабавно да напуснат територията на страната. На сайта на ведомството е отбелязано най-високото ниво на риск при пътуване до Ливан.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук