21 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

Една различна любовна история ще Ви разкаже с изложбата си „Писма от морето“ Илиян Ангелов в галерия „Ателие R“

„Писма от морето“ е цикъл от изложби, в които авторът пресъздава любовта и носталгията по родния край и морето. Първите две изложби са през 2020 г. в Плевен и Каварна.

Тази година, през септември, „Писма от морето“ беше представена в Националната художествена галерия в София и на 3 октомври, обновена, идва в Бургас, в „Ателие R“.

„Приказката от спомени съдържа винаги своя романтичен характер. Присъщо за някои художници, носталгията по родния край и морето диктува почерк и изразни средства. Писмата от морето и до морето съставят символика и експресия, които подкрепят тематиката в картините. Сънуваният морски простор, екзотичният бряг, даляните, топлината на домашното кафе в джезве, онзи хоризонт от неосъществени мечти намират своята метафоричност. Далеч от наситения екзистенц на днешната действителност се опитвам да събера своята разпиляна биография в картини.“ Илиян Ангелов

Любопитното при този автор е, че във всяка негова картина присъства магаренце, независимо дали е основен, второстепенен герой, или деликатно скрит елемент.

Обяснението на автора е, че магарето е умно, издържливо, упорито и с инат, но тъй като и Исус е яздел магаре, означавало още и смирение…

За автора

Илиян Ангелов е роден в град Каварна на 4 март 1964 г. Завършва Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в град Сливен, а през 1991 г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Александър Терзиев във факултет “Изящни изкуства” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Животът го отвежда в Плевен, където е преподавател по изящни изкуства в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”. От 1991 г. активно участва в регионални, национални и международни изложби и пленери. Създава илюстрации за два романа. През 2020 г. е удостоен с наградата „Св. Пимен Зографски“, която се връчва от Дружеството на плевенските художници и Община Плевен. Негови творби са притежание на държавни галерии и частни колекции в България, Румъния, Франция, Германия и Русия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук