21 C
Бургас
четвъртък, октомври 3, 2024

Филиалът на Софийския университет откри учебната 2024/2025 г. с нови програми и удвоен брой новоприети студенти

С нови програми и 100 % ръст в приема на студенти започва втората академична година за бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

          „Само за година Филиалът увеличи няколко пъти броя на специалностите, измежду които кандидат-студентите могат да избират да изучават. От първоначалните една бакалавърска програма и няколко магистърски, от учебната 2024-2025 г. кандидат-студентите вече могат да се насочат към програми като Регионално развитие и управление, Регионална сигурност, Управление на човешките ресурси, Приложна геоинформатика, Изменения на климата и управление на водите, Геоморфология, Управление на природната среда и рискови процеси, Античност и средновековие, Модерна България: Държава и общество, Музеология, Дигитална хуманитаристика, Образователен мениджмънт, Мениджмънт на услуги и организации за неформално образование, Развитие и управление на селските райони, Музикален артмениджмънт, Аудиовизуален дизайн, Аудиопродукция и мастеринг, Музикална педагогика – ръководство на музикална формация, Църковен мениджмънт, Християнско поклонничество, Православно богословие. Последната е именно пример за програма, създадена специално за аудиторията в Бургас в отговор на големия интерес към богословието през първата година.” – каза в обръщението си директорът на Филиал – Бургас проф. д-р Теодор Седларски и допълни, че  новоприетите студенти са освен от Бургас – още от София, Пловдив, Стара Загора, Варна и др. С това общото число на обучаваните през предстоящата академична година доближава 100.

20241003 112310

          През новата година във филиала отново ще се обучават бакалаври и магистри в професионални направления „Музикално и танцово изкуство“ и „Теология“. Освен тях магистърски програми в Бургас ще провеждат Историческия факултет и Геолого – географския факултет на Алма Матер, а през следваща Факултетът по славянски филологии ще предложи още две нови програми – „Старобългаристика“ и
„Опазване на българското културно
наследство “.

          „В комбинация със силните кандидат-студентски резултати на другите бургаски университети тази новина идва да потвърди бързото налагане на идеята за Бургас като нов университетски център за страната.“ – каза още проф. д-р Теодор Седларски.

20241003 112255

          Празничната церемония по откриване започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений и бургаското свещенство. В обръщението си към присъстващите той изтъкна ролята на специалност „Теология“ и Богословски факултет за Сливенска епархия и духовното образование в България.

          Кметът на Бургас Димитър Николов приветства студентите и академичния състав на Филиала и заяви подкрепа за всички дейности свързани с развитието на висшето образование. Община Бургас е съинициатор за разкриването на филиала на Софийския университет.

          Поздравителен адрес изпратиха областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, ректорът на Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“, директорът на Национална художествена академия – Филиал, гр. Бургас.

          Специални гости на церемонията по откриване бяха талантливите изпълнители от вокална формация „Морски песъчинки“, водени от Милена Добрева, диригент, композитор, аранжор и почетен гражданин на Бургас. Музикален поздрав отправиха и студенти и преподаватели от специалност „Мултимедийни технологии и тонрежисура“.

          Събитието уважиха проф. Милен Замфиров – декан на Факултета по науки за образовнаието и изкуствата, декана на Богословски факултет доц. д-р Ивайло Найденов, преподаватели на Софийския университет, представители на висшите учебни заведения в Бургас, директори на училища, общественици, представители на културните институции в града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук