23.2 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

България и Румъния: ЕК призова за скоростно решение за сухопътния Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината.

„България и Румъния положиха всички усилия и не оставиха камък непреобърнат. Моето послание към Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък, 10 октомври, е да вземе последното важно решение да бъде премахнат граничният контрол по суша. Направете последната стъпка, премахнете граничния контрол по суша за двете държави преди края на годината. Те го заслужават, сега е моментът“, каза Йохансон на първия ден от новата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Еврокомисарят подчерта гордостта си, че живее в Шенгенското пространство и отбеляза нуждата от полицейско сътрудничество и информационния обмен в борбата с организираната престъпност.

Илва Йохансон коментира решението на Германия да върне проверките по своите граници, като посочи, че граничният контрол трябва да се прилага единствено в краен случай и временно, така че да не бъде ограничавано свободното движение, предава БНТ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук