22.6 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

За втора година Бургаският държавен университет отвори врати за чуждестранни студенти по медицина

Академичната 2024/2025 година за чуждестранни студенти в Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ започна с 56 бъдещи лекари от 16 държави. Новите студенти и жители на Бургас идват от Великобритания, Германия, Ирландия, Швеция, Дания, Италия, Норвегия, Пакистан, Сирия, Индия, Македония, Непал. Университетът посрещна и студенти-медици с турско-българско, френско-българско, американско-българско и канадско-българско гражданство, което е от съществено значение и е в съответствие с националната политика за привличане на нашите деца обратно в родината ни.

1 14

За втора поредна година млади хора от цял свят ще учат „Медицина“ в Бургас. Това е атестат за качественото обучение, което получават бъдещите медици в университета. Потвърждение за това е и фактът, че някои второкурсници са привлекли свои роднини, които да се обучават във висшето училище в Бургас.

8

„Днес е първият Ви ден в нашата Алма Матер. Добре дошли! Обучението по медицина в нашия университет успя да набере популярност, въпреки че това е млад факултет, но е част от Университет с 61-годишна история, изградени традиции в обучението и престижен избор за кандидат-студентите ни. Развитието му е ускорено, а авторитетът му расте в България и по света. Не се съмнявайте, че тук ще получите качествено обучение“, каза проф. д-р Христо Бозов, д.м., ректор на Бургаския държавен университет. Той обеща на бъдещите медици, че целият преподавателски състав на Факултета по медицина ще им даде важните знания, които ще им помогнат в бъдещата лекарска практика.

 „С всички Вас – първокурсници и второкурсници започна да се създава мултикултурен микроклимат в университета и в Бургас. А като споменах нашия град, искам да Ви споделя, че Бургас е едно прекрасно място за живеене с приятен климат, прекрасни морски пейзажи и приятелски настроени хора. Наследете му се!“, каза още проф. Бозов.

„Поздравявам Ви с вашия избор да се обучавате в този университет. Зная, че тук ще получите нови компетенции от най-добрите преподаватели и в авангардно оборудвани кабинети и лаборатории“, бяха думите на проф. Мария Нейкова, областен управител на Област Бургас.

3 8

Посланикът на Мароко г-жа Закия Ел Мидауи лично поздрави студентите и ги поощри за избора им да учат в Бургас. В залата присъства Димитър Николов, зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, кметът на Казанлък Галина Стоянов, нейния заместник, представители на болниците в Бургас и лекари.

5 5

Френско-българската гражданка Калина Найденов, която е студент по медицина, първа година, изнесе реч пред аудиторията. Мохамед Зеб от Великобритания, който пък е втора година студент по медицина, приветства новите си колеги, като им обеща, че неговият випуск ще им помагат за тяхната по-бърза адаптация в университета и в града.

Церемонията по откриването на учебната година за чуждестранните студенти приключи с раздаването на техните студентски книжки – лично от проф. Бозов, декана и зам. декана на Медицински факултет.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук