19.9 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Над 44 000 са опитите за нелегално преминаване на границата ни

Над 44 000 са опитите за нелегално преминаване на границата ни, предотвратени от началото на годината до момента. Служебният премиер, министрите на вътрешните и на външните работи обходиха браздата и установиха, че в момента няма компрометирани участъци от оградата между България и Турция. Предстои доизграждане на интегрираната система за наблюдение, предава БНТ.

Със 70% е намалял миграционният натиск по границата ни с Турция от началото на годината в сравнение със същия период на 2023 година. Според директора на „Гранична полиция“ сега предстои по-сложната задача – този резултат да се запази и дори да се подобри. За поддържането на оградата, системите за наблюдение, както и осигуряването на дронове и съвременни термовизионни камери са необходими близо 110 милиона лева.

Всички изградени системи за интегрирано наблюдение се поддържат и за това вече са изхарчени 11 милиона лева, които са предоставени от Европейския съюз. Предстои обаче изграждането на още две системи, като за едната е осигурено европейско финансиране, но другата ще бъде платена с бюджетни средства. Така цялата граница между България и Турция ще бъде осигурена с най-модерно наблюдение.

За назначаването на 400 гранични полицаи в момента има над 2400 кандидати. В момента армията помага за охраната на границата, а при необходимост може да се включат и още военнослужещи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук