25.4 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Запишете се за безплатно обучение по програмиране за десетокласници по програмата „Обучение за ИТ умения и кариера“ на МОН

Десетокласници могат да кандидатстват за обучение по професия „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Срокът за регистрация на кандидатите е до 13 октомври 2024 г. на адрес:

https://forms.gle/UY34mYJ7GZPGcymT9

Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се проведе на 20.10.2024 г., с възможност за резервна дата на 27.10.2024 г. Системата ще е отворена от 10:00 до 16:00 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на 1 час.

За това обучение могат да кандидатстват ученици в 10. клас, през учебната 2024/2025, от всички области на страната, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“.

Обучението в Бургас ще се провежда в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Останалите 4 училищни центрове, в които ще се организира обучението, са:
●    МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
●    Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Технически университет – София
●    Технологично училище „Електронни системи“ и Технически Университет – София
●    Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ в Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Обучението е напълно безплатно и ще бъде по нови учебни планове и програми, съобразени с потребностите на ИТ бизнеса. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя.
Обучението е със срок от три години, като всички успешно завършили ще получат професионална квалификация „Приложен програмист“.

Партньори на Министерството на образованието и науката по програмата са БАСКОМ – Българска асоциация на софтуерните компании, AIBEST – Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии, БАИТ – Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер – Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша и Българската аутсорсинг асоциация.

За повече информация:
○    https://it-kariera.mon.bg/e-learning/
○    https://www.mon.bg/dokumentatsiya/programi-i-proekti/naczionalni-programi-2024/16-np-obuchenie-za-it-umeniya-i-kariera/

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук