26.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Петър Златанов със стратегия за развитието на културен туризъм в Поморие, търси подкрепа от ЮНЕСКО

Кметът Петър Златанов, който се кандидатира за трети мандат, оцени ролята и значението на културния туризъм в Община Поморие, заяви  д-р Атанас Орачев от Национален кръг „Будител”. През 2010 – 2011 г. той предприе необходимото, за да може да се разработи гъвкава, но устойчива общинска политика в това решаващо направление.

6692cf6fb7906389a02b6c086fc5ad55
Mавзолеят на последните тракийски царе, който се представяше като „Поморийската гробница”. Новата общинска стратегия за развитие на културния туризъм предвижда той да бъде включен в листата на ЮНЕСКО като паметник със световно значение

Най-напред технократът инж. Златанов възложи на български учени да подготвят и издадат двутомна история „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”. Първият том на това издание вече е факт, а огледите на богата събитийност в хилядолетната история на един от най-големите римски черноморски градове създадоха добрите условия поморийското културно-историческо наследство да се преразгледа именно като ресурс за културния туризъм.

 

526560a4a7a9149340869be34a2c0676
Надпис върху база от проконески мрамор за статуя на имп. Каракала, който в гласи: „Император Цезар Марк Аврелий Антонин, благочестив Август, Арабски, Адиабенски, Партски Велик от Съвета и най-блестящата община на улпианските анхиалеи при управлението на Флавий Клавдиан.”

Още в хода на съставителството на двутомника ръководството на Община Поморие не закъсня да се обърне с мотивирани предложения не само към национални, но и към световни културни институции: ЮНЕСКО, Ермитажа в Санкт Петербург, редица национални архиви в ЕС… Скоро мислещото се за невъзможно се случи – колкото и здраво да изглеждат залостени днес, когато подобаващо се чука на световни и европейски културни порти, те се отварят. Особено добър пример е писмото-отговор на Изпълнителния директор на ЮНЕСКО. След като констатира, че „към днешна дата Поморие не фигурира в Листата на световното наследство, нито в указателната листа на България”, г-жа Ирина Бокова препоръчва на община Поморие да установи контакт със съответните национални институции „с цел да се привлече тяхната подкрепа и да се улесни по този начин ЮНЕСКО да разгледа възможността за подкрепа и финансиране…” Особено показателен за това какво, кога и как трябва да се прави „отдолу” (сиреч като общинска инициатива) е фактът, че Изпълнителният директор на ЮНЕСКО не закъснява да информира за тази своя позиция към Поморие и Постоянната делегация на Република България към ЮНЕСКО. Тъкмо тази насърчителната подкрепа очерта значението на приложения от инж. Златанов общински подход към културно-историческото наследство. Закономерно той стигна и до идеята да се изготви „СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ”.

 

bce8f7de74fc0891d434b5a937c03a43
Изглед от разкопките на инсула (квартал) на Улпиа Анхиало – централният обект на историко-археологтическия комплекс Палеокастро. „Най-блестящата община на улпианските анхиалеи” има и своята тракийска предистория в качеството си на привилегирована от тракийските царе структура в рамките на стратегия Анхиало.
dbd2ad0e324e71650a23183ce2e19896
Златна обица. III – II в.пр.Хр.?Част от накитите на жрицата Леса Кепру. Те са намерени в надгробна могила на тракийския некропол, част от историко-археологическия комплекс Палеокастро.

Тази стратегия  (ведно с първия том, който ще бъде представен на поморийци на 14 септември 2011 г.) вече е налице. Наред с вписването на културните паметници и природните забележителности в „културните коридори” на Югоизточна Тракия, тя предвижда да се планира и реализира мащабна международна програма за проучване на историко-археологическия комплекс Палеокастро (и на суша, и под вода).

 

 

За мен е факт и още нещо, което си

98e3e14248651a754ca39b00009f0939
Изгледи от Поморие

позволявам да споделя като един от съставителите и авторите на „Поморие: древност и съвремие”. От историческа гледна точка и лично за мен стореното от инж. Петър Златанов открои, че истинската културна политика (и древна, и настояща), когато се гради чрез солидаризация на интелекти и интереси, може да има успех дори и при крайно лоши политически и финансови условия.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук