23.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Дни на руската инструментална музика ще се проведат за 7-ми път в Бургас

За седми пореден път в Бургас ще се проведат Дни на руската инструментална музика. Акцент тази година е 105-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович, чиито произведения включва първия от трите концерта в програмата. Като солисти са поканени именити инструменталисти, които са свързани с Бургас по един или друг начин – поясни на нарочна пресконференция основният организатор на руските музикални дни Рада Чомакова.

3e6d8a86c8b170efbb44894ba93d6873В концертната зала от 13 до 24 октомври предстои да чуем творби на Шостакович, Скрябин, Рахманинов и Чайковски под диригентството на Йордан Дафов и в изпълнение на възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Десислава Щерева, ученичка на Рада Чомакова и преподавател в Националаната музикална академия, Венцислав Хърков – студент-стипендиант в Лондон, Дамян Туджаров – преподавател по музика в Италия, проф. Йовчо Крушев и цигуларят Петър Мануилов, който е помощник-концертмайстор на Кралската филхармония в Антверпен и  бургаски зет.

За първи път в изпълнение на четири ръце в Бургас ще прозвучи „Серенада” на П.И.Чайковски, като ще си партнират проф. Крушев и Рада Чомакова.

Амбицията на организаторите е в следващите издания на музикалните дни  обхватът да се разшири, като освен руска в програмата се включи музика от славянските страни.

 

ПРОГРАМА

 

13 октомври /четвъртък/, 19.00 часа

Концертна зала „Проф. Иван Вульпе”

Концерт на Симфоничен оркестър

При Държавна опера – Бургас

105 години от рождението на Дмиитрий Шостакович

 

17 октомври /понеделник/, 19.00 часа

Концертна зала „Проф. Иван Вульпе”

Клавирен концерт на проф. Йовчо Крушев

ДМА – София

Рада Чомакова

 

24 октомври /понеделник/, 19.00 часа

Концертна зала „Проф. Иван Вульпе”

Клавирен рецитал

Дамян Туджаров – Италия

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук